SEPTEMBARSKA PROGNOZA ZA TURSKU, GRČKU I CRNU GORU! Da li će ciklon Boris poplaviti i naša omiljena letovališta? (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

15.09.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako krećete na odmor, ovo morate znati!

SEPTEMBARSKA PROGNOZA ZA TURSKU, GRČKU I CRNU GORU! Da li će ciklon Boris poplaviti i naša omiljena letovališta? (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, Wallpaper flare

Letnje temperature u Srbiji su završene, a naglo zahlađenje koje su meteorolozi najavili proširilo se i na Grčku i Tursku. U omiljenim grčkim letovalištima Srba ovih dana pala je velika količina kiše. Turisti su masovno delili snimke i fotografije obilnih pljuskova, koji su većinu posetilaca, osim najhrabrijih, oterali sa plaža.

Meteorolog Ivan Ristić je ranije izjavio da ovo zahlađenje verovatno označava kraj turističke sezone u Grčkoj, jer temperature u većini destinacija neće prelaziti 25 stepeni.

 

 

- Nažalost osetno zahlađenje koje je stiglo i kod nas, premestiće se postepeno na istok i jugoistok tako da će se vreme promeniti i u Grčkoj i Turskoj. Sredinom septembra će poprilično zahladneti i tamo, maksimumi će biti oko 25 stepeni u najboljem slučaju. Posebno skrećem pažnju na Grčku gde se pogotovo na obali Jonskog mora očekuje puno kiše, takođe biće i relativno sveže - navodi Ivan Ristić.

Termometri pokazuju da će temperatura u većini letovališta u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori naglo pasti, ali temperatura mora i dalje je veoma visoka za ovo doba godine, a u mnogim mestima čak obara i decenijske rekorde!

Vremenska prognoza za septembar - Grčka

  • Halkidiki, Sitonija

U Neos Marmarisu, Toroniju i Nikitiju do kraja ove sedmice biće pretežno sunčano, do 29 stepeni. Sredinom sledeće sedmice i početkom četvrte nedelje septembra biće kišovito, ponegde sa grmljavinom. Maksimalne temperature kretaće se od 21 do 25 stepeni.

Krajem septembra očekuje se prestanak padavina, ali temperature neće prelaziti 25 stepeni.

Trenutna temperatura mora u Sitoniji je 26.8 stepeni, dok je prosek za septembar 24.

Foto: Youtube/Printscreen/SKAI.gr

Poplave u Atini
  • Halkidiki, Kasandra

U Haniotiju, Polihronu, Pekohoriju i Kalitei ove sedmice maksimalna dnevna temperatura biće oko 30 stepeni, dok tokom sledeće sedmice sledi pad temperature uz pljuskove sa grmljavinom. Maksimalne temperature biće u padu i kretaće se od 20 do 23 stepena.

Slično vreme nastaviće se do kraja septembra, dok poslednje sedmice sledi razvedravanje, ali temperature neće prelaziti 24 stepena.

Ipak, temperatura vode u Kasandri trenutno iznosi 27.5 stepeni, što je najviše u ovo doba godine od 2020. godine, kada je zabeleženo 26.2 stepena. Prosek za septembar u ovom delu Grčke iznosi oko 24 stepena.

Foto: Shutterstock

Grčka plaža
  • Halkidiki, Atos

Nea Roda, Olimpiada, Jerisos i druga mesta na Atosu ove sedmice zabeležiće temperaturu do 29 stepeni uz povremenu kišu. Tokom naredne dve nedelje temperatura neće prelaziti 25 stepeni, a biće kišovito sa grmljavinom.

Poslednje sedmice septembra neće biti padavina, ali ni temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

Temperatura vode u Atosu trenutno iznosi 26.5 stepeni, što je takođe rekord za ovo doba godine u poslednjih 10 godina. Prosečna temperatura je 24.3 stepena.

  • Lefkada

Na Lefkadi će biti najtoplije od svih grčkih letovališta tokom ove sedmice, a temperatura će se kretati do 32 stepena. Ipak, minimalna dnevna temperatura biće najniža, pa će tokom pojedinih dana padati do 12 stepeni.

Nažalost, već sledeće sedmice sledi pad temperature sa kišom koja će trajati do kraja septembra. Maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 26 stepeni, a u tokom kišnih dana biće i 22 stepena.

Temperatura vode na Lefkadi trenutno iznosi 27.9 stepeni, takođe rekordna vrednost u poslednjih 10 godina. Prosek temperature vode za septembar je 25.2 stepena.

  • Olimpijska regija

U Paraliji, Platamonu, Olimpik Biču i Nei Poriju ove sedmice biće do 30 stepeni, dok naredne sledi pad temperature sa kišom. Živa u termometru kretaće se između 21 i 26, sa kišom i pljuskovima, dok se stabilizacija vremena očekuje krajem meseca, ali temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

Trenutna temperatura vode u Olimpijskoj regiji je 27 stepeni, takođe rekordna, dok je prosek za septembar 24.8 stepeni.

Vremenska prognoza za septembar - Turska

Sudeći prema vremenskoj prognozi za septembar, od svih letovališta koja Srbi najčešće posećuju, Turska će biti najpovoljnija za more u ovo doba godine. Temperature na turskom primorju biće najviše, a padavina i nepogoda će biti najmanje. Takođe, temperature mora ponegde su i dalje oko 30 stepeni.

  • Alanja

U Alanji temperatura će biti visoka i u septembru, a preko 30 stepeni očekuje se čak i početkom oktobra. Kiša je moguća početkom i sredinom naredne sedmice, kad će temperatura pasti na oko 28 stepeni. Krajem meseca ponovo sunčano i toplo do 32 stepena.

Foto: www.profimedia.rs

Turska

Temperatura vode u Alanji trenutno iznosi 29.5 stepeni, dok je prosek 28.5 u ovo doba godine.

  • Antalija

U Antaliji će situacija biti slična. Ove sedmice ima uslova za grmljavinu, a temperatura će ići do 33 stepena.

Sledeće nedelje, oko 17. septembra, očekuje se kiša i pad temperature na 24 stepena, ali ponovo sledi otopljenje 19. septembra, kada će se temperatura kretati oko 30, kako će biti i do kraja meseca.

Temperatura mora u Antaliji iznosi 29.6 stepeni, gde je takođe oboren rekord, a prosek iznosi 28.3 stepena.

  • Bodrum

U Bodrumu do kraja meseca vedro i sunčano, bez kiše. Samo ove sedmice se očekuje grmljavina. Temperatura će biti ispod 30 stepeni, ali većinu dana oko 29. Krajem meseca očekuje se pad temperature na 26 stepeni.

Temperatura vode u Bodrumu trenutno je 26.1 stepen, dok je prosek 25.2.

  • Kušadasi i Marmaris

U Kušadasiju i Marmarisu do početka sledeće sedmice biće oko 30 stepeni sa mogućnošću za kišu. Od ponedeljka malo svežije sa temperaturom do 26 stepeni. Krajem naredne sedmice ponovo otopljenje sa temperaturom do 32 stepena. Do kraja meseca oko 30 stepeni.

Temperatura vode u Kušadasiju trenutno je 25.2 stepena, dok je prosek 23.9. U Marmarisu more je toplije sa 27.2, dok je prosek 26.7.

Vremenska prognoza za septembar - Crna Gora

U Baru, Ulcinju, Kotoru i Budvi početkom naredne sedmice biće kišovito sa temperaturom do 27 stepeni, nakon čega sledi pad temperature na oko 21 stepen. Sredinom meseca očekuje se blagi porast, dok krajem meseca temperatura neće prelaziti 25 stepeni.

 

 

Nešto manje padavina očekuje se samo u Ulcinju.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading