ĐACI U POJEDINIM ŠKOLAMA SUTRA NEMAJU NASTAVU! Zbog štrajka prosvetara neradan ponedeljak!

Autor:

Vesti

15.09.2024

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko gradova poštuje ovu Odluku!

ĐACI U POJEDINIM ŠKOLAMA SUTRA NEMAJU NASTAVU! Zbog štrajka prosvetara neradan ponedeljak!

Foto: Shutterstock

Prosvetni radnici odlučili su da nastave u školama sutra, 16. septembra neće biti u nekoliko većih gradova u Srbiji. 

Naime, četiri reprezentativna sindikata prosvete potpisali su Odluku da stupaju u jednodnevni štrajk i traže ispunjenje četiri zahteva.

- Svi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije stupiće u jednodnevni štrajk, u ponedeljak 16. septembra 2024. godine. Tog dana, u školama neće biti nastave – navodi se u odluci koju su potpisali sindikati.

Treba napomenuti da se nastava neće obustaviti u svim školama, već samo u onima u kojima su četiri prosvetna sindikata koja su i odlučila da štrajkuju sutra.

Nastave neće biti u: Nišu, Pančevu, Bačkoj Palanci, Pirotu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Kraljevu, Leskovcu, Beogradu, Somboru…

Najavljen je i protest na trgovima.

4 zahteva prosvetara

U odluci su navedena četiri osnovna zahteva koje prosvetni sindikati imaju za nadležne.

1. Da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

2. Da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku). Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

3. Da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom).

4. Da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading