"UVEK ĆEMO SLAVITI SVOJE PRAZNIKE I BRANITI SVOJE SVETINJE!" Premijer Vučević čestitao građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.09.2024

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovo je praznik svih Srba, gde god da su", istakao je.

"UVEK ĆEMO SLAVITI SVOJE PRAZNIKE I BRANITI SVOJE SVETINJE!" Premijer Vučević čestitao građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave! (FOTO)

Foto: TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT, Shutterstock

Premijer Srbije Miloš Vučević uputio je građanima Srbije čestitku povodom praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Ovo je praznik svih Srba, gde god da su. Ovo je dan u kojem se zavetujemo da ćemo čuvati i braniti svoju otadžbinu, i da ćemo svoju zastavu - srpsku trobojku, ponosni nositi po čitavom svetu! Geografske međe ne mogu da omeđe naše jedinstvo! Sa željom da u jedinstvu žive i naša pokoljenja, pod našom zastavom mira, neka jedinstvo, sloboda i zastava budu ne samo simboli, već suštinske, identitetske vrednosti koje svakodnevno živomo, i zbog kojih se borimo da ostanemo i opstanemo!

Uvek ćemo slaviti svoje praznike, i braniti svoje svetinje - istakao je na Instagramu premijer Vučević.

 

 

Podsetimo, Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen kao praznik povodom proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovetnu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske. Probojem Solunskog fronta koji su izveli Srbi ostvarena je ključna promena u ratnim prilikama Prvog svetskog rata.

Time je započeo slom Centralnih sila, odnosno snaga Nemačke, Austrougarske, i drugih kao Bugarske i Turske, što će dovesti do okončanja Prvog svetskog rata, najvećeg i najrazornijeg koji je svet do tada video. Brzo napredovanje Srba pošto je front probijen, prinudilo je na kapitulaciju prvo Bugarsku, potom i Austrougarsku, da bi kapitulacijom Nemačke Svetski rat bio okončan.

Srpska vojska je tada po oslobođenju prostora Kraljevine Srbije, oslobodila i prostore nastanjene Srbima dotadašnje Austrougarske, kao i druge južnoslovenske narode, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1929. preimenovana u Kraljevina Jugoslavija.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading