OGROMNE KOLIČINE VODE IDU DUNAVOM KA SRBIJI: Na nekim mestima očekuje se porast od čak 400 centimetara, EVO DA LI NAM PRETE POPLAVE (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

15.09.2024

00:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Budimpešti će nivo narednih dana biti veći za neverovatnih 8 metara

OGROMNE KOLIČINE VODE IDU DUNAVOM KA SRBIJI: Na nekim mestima očekuje se porast od čak 400 centimetara, EVO DA LI NAM PRETE POPLAVE (FOTO/VIDEO)

Foto: Iks Printscreen/nexta_tv

Centralnu Evropu zahvatio je veoma snažan ciklon, piše Telegraf.

Tokom vikenda se očekuje da padne i do 400 litara kiše po kvadratnom metru, što je ponegde količina koja u proseku padne za pola godine.

Na najjačem udaru padavina su Austrija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, južni deo Nemačke.

 

 

Ovim predelima prete i razorne poplave. U planinama se očekuje i do dva metra snega.

Istočni deo Rumunije već su pogodile katastrofalme poplave, a ima i žrtava.

 

 

Padavine i drastično zahlađenje zahvatili su i Srbiju. Srbiji se približava i centar ciklona iz Panonske nizije, a u nastavku vikenda očekuju se veoma obilne padavine i olujni vetrovi.

Najviše kiše pašće na severu Srbije, u Vojvodini se očekuje i više od 40 litara po kvadratnom metru.

 

 

Obilne kiše u Srbiji biće i više nego dobrodošle, zbog veoma niskog vodostaja nakon vrelog i sušnog leta, tako da će obilne kiše narednih dana poboljšati situaciju na rekama. Dobra vest je da za sada nema opasnosti od poplava duž reka. Ipak, sve oči sada su uprete u Dunav, s obzirom na aktuelnu situaciju u centralnoj Evropi.

Kako će se najveća količna kiša da se izruči u slivu Dunava, Dunav već sada u gornjem toku kroz Evropu beleži višemetarski porast, uz opasnost od poplava, naročito na slivu na širem području Beča i Budimpešte. U Budimpešti će nivo narednih dana biti veći za neverovatnih 8 metara.

Kada je reč o Srbiji, nivo Dunava za sada je veoma nizak i kiše u Vojvodini i ostatku Srbije neće uticati na njegov porast, ali će i te kako padavine iz centralne Evrope.

Narednih dana ogromne količine vode krenuće Dunavom ka Srbiji. Na toku kod Bezdana očekuje se porast do utorka od čak 400 centimetara, ali i dalje bez dostizanja kritičnih vrednosti, zahvaljujući veoma niskom vodostaju u prethodnom periodu.

Porast od jednog do dva metra očekuje se i nizvodno, na toku kroz Vojvodinu, a manji porast u donjem toku.

Dakle, Dunav u Srbiji za sada je spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope, ali s obzirom na aktuelnu sitaciju, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne institucije.

Narednih dana i Sava će biti u porastu, ali bez većih problema, jer je vodostaj veoma nizak, tako da će jake i obilne kiše u gornjem toku, popraviti situciju u donjem toku i delu toka kroz Srbiju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading