OD DANAS GRAĐANIMA STIŽU SMS UPOZORENJA ZBOG VREMENSKIH NEPOGODA: " Građani će biti obavešteni kada su im ugroženi životi!"

Autor:

Vesti

15.09.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog objasnio kako će sistem funkcionisati!

OD DANAS GRAĐANIMA STIŽU SMS UPOZORENJA ZBOG VREMENSKIH NEPOGODA: " Građani će biti obavešteni kada su im ugroženi životi!"

Foto: Profimedia

Nevreme u Srbiji

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je za RTS da su trenutne temperature znatno niže od proseka zbog priliva hladnog vazduha. Ipak, najavio je da će od utorka temperature početi postepeno da rastu, a do kraja sledeće sedmice vratiće se u uobičajene vrednosti. Takođe, od danas će građani biti obaveštavani o opasnim vremenskim prilikama putem SMS poruka.

Posle rekordno toplog leta, Evropu su pogodile poplave i oluje, dok je u Austriji pao sneg. Zemlje poput Češke, Poljske i Austrije se pripremaju za bujične poplave, a u Poljskoj se očekuju intenzivne padavine.

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je za RTS da su temperature u Srbiji trenutno ispod proseka zbog priliva hladnog vazduha, ali da se od utorka očekuje postepeni porast. Do kraja sledeće nedelje, temperature će se vratiti na uobičajeni nivo. Sovilj je naglasio da snega na planinama u Srbiji još nema, ali se susnežica može pojaviti na visinama iznad 1.500 metara, za razliku od Austrije, gde je već zabeležen sneg, ponegde i do metar visine.

Počinje da stižu SMS upozorenja

Od danas počinje da radi sistem SMS upozoravanja u ekstremnim vremenskim prilikama.

"Neće biti upozorenje kada su padavine ovakvog intenziteta. Ovaj sistem će se pokretati tek ako padavine pređu 80 litara po metru kvadratnom. Granice su postavljene visoko. Građani će dobijati ove poruke kada su ugroženi životi. Ovo nije sistem da građani dobijaju poruke često, već u ekstremnim vremenskim situacijama", rekao je Sovilj.

Ciklon "Boris" najviše problema je napravio u Austriji i u centralnoj i istočnoj Češkoj, gde imamo najobilnije padavine i 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Austrijski kancelar izjavio je da je i vojska spremna.

Porast Dunava zbog padavina u Evropi

Sovilj je istakao da se i u Evropi očekuje da intenzitet padavina postepeno slabi i od utorka se očekuje da padavine prestanu. Napomenuo je da će padavine u Evropi usloviti porast Dunava.

Meteorolog je rekao da što se tiče naše zemlje, dobro je da su ove padavine došle posle sušnog perioda i da neće usloviti veće probleme.

Prema njegovim rečima, u ovim sistemima nema toliko superćelija, i to je drugi tip oblačnosti.

S obzirom na to da smo imali najtoplije leto od 1951. godine, na pitanje kakva nas jesen i zima očekuju, Sovilj je rekao da ulazimo u hladniji period. Istakao je da će zima i jesen biti malo toplije od uobičajenih, ali ne tople kao prošle godine.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading