SVADBA 20.000E! Mladence dete ko stigne, BEZOBRAZLUK!

Autor: S. L. - E. S. T.

Vesti

11.08.2024

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubedljivo najviše poskupeo zakup restorana ili ivent centra, čak 35-40%

SVADBA 20.000E! Mladence dete ko stigne, BEZOBRAZLUK!

Foto: Shutterstock

 

Organizacija svadbi drastično je poskupela u odnosu na period pre pandemije korone, pa je sada za svadbeno veselje od oko 200 gostiju potrebno izdvojiti više od 20.000 evra.

Predsednik udruženja Ivent industrija Srbije Boško Bubanja kaže da su na cenu naviše uticali troškovi iznajmljivanja restorana i muzika.

- Za prosečnu svadbu od oko 200 gostuju umesto 13.000-15.000 evra, sada je potrebno izdvojiti više od 20.000 evra - navodi Bubanja.

POČELO OD KORONE

Kako je kazao, epidemija koronavirusa nije toliko uticala na promenu nekih običaja, ponašanja i samog organizovanja svadbe, ali jeste na cenu:

- Broj svadbi koje se organizuju tokom jedne godine sada je nešto manji. Još prošle godine je uočen pad. Ove godine se nastavio taj trend.

Istakao je da se beleži broj smanjenja proslava od 18 odsto na godišnjem nivou, ako se uporedi 2023. sa 2018. i 2019, jer se kao reper ne mogu gledati 2020. zbog koronavirusa i 2022, kada je bio bum u organizaciji nakon korone.

I muzika udara po ušima

Dosta je skočila i cena angažovanja muzike, kaže Bubanja:

- Bendovi koji su koštali, recimo, 2.000 evra, pre dve godine, sada koštaju 3.500 i 4.000 evra.

Konačno, na cenu utiču i torta i njena dekoracija, fotografisanje, suvi led, vatromet, specijalni efekti, sadržaji za decu...

Kako je istakao, razloga za pad je više:

- Jedan od ključnih razloga je zapravo ta cena jer se mladenci boje da li će kroz poklone zapravo moći da pokriju trošak svadbe. Naše iskustvo unazad nekoliko meseci i godinu dana možda pokazuje da taj strah nije opravdan, da se zapravo svadbe na kraju pokriju od tih poklona, pošto su i gosti negde svesni da ono što se nosilo pre dve godine u koverti danas mora da bude više. Tako da se svadbe na kraju ipak pokriju. Možda ostane za neko lepo putovanje ili za opremanje stana.

Bubanja govori i o strukturi troškova svadbe:

- Restorani, odnosno tzv. ivent centri, gde se proslave organizuju, najveća su stavka u troškovima organizacije svadbe. Restoran ili ivent centar je 50 odsto, a sve ostalo 50 odsto u ukupnoj ceni svadbe. Tu je rast negde oko 35 odsto, pa možda i do 40 odsto u ceni stolice, kako se to popularno kaže - objašnjava on, a cena jedne stolice je u stvari cena po gostu.

PRAVO LUDILO

Pre svega, kako je rekao Bubanja, najviše cenu diktira hrana jer je to poskupelo najviše u prethodnom periodu, kao i dnevnice zaposlenih, odnosno plate zaposlenih.

- Prosečno, cene po čoveku u Srbiji u restoranu su bile od 25 do 28 evra, a u Beogradu od 32 do 35 evra. To što je bilo 35 evra, sada je 50 evra i više. Mislim da teško da se nađe ispod 40 evra u Beogradu, negde cene idu i do 150 evra po gostu - istakao je Bubanja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading