DAN ŽALOSTI ZA CRNU PETORKU! Mnogo toga su planirali za subotu, srećom, svi planovi su im pali u vodu!

Autor: LJ. M. - E. S. T.

Vesti

11.08.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Okupljeni na protestu brzo su shvatili šta je pravi cilj i kuda vode najavljene blokade

DAN ŽALOSTI ZA CRNU PETORKU! Mnogo toga su planirali za subotu, srećom, svi planovi su im pali u vodu!

Foto: ST/Petar Divac, Tanjug, Profimedia, Printscreen, Tik Tok

 

Ostaće ovaj 11. avgust 2024. crnim ispisan u tefterima Dragana Šolaka, vlasnika "Junajted grupe", Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde, Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, i Viole fon Kramon, doskorašnje evroposlanice i osvedočene mrziteljke Srbije i Srba, a ponajviše predsednika Aleksandra Vučića.

Iz petnih žila se ova petorka trudila da slomi i sruši predsednika Srbije Aleksandra Vučića navodnim građanskim protestima protiv iskopavanja litijuma, a sve su nade polagali u subotu 10. avgust, ali su (ponovo) slomili zube.

Verovali su da će masa ljudi, među kojima je većina došla s iskrenim motivima, zabrinuta zbog eventualnog uticaja iskopavanja litijuma na životnu sredinu, nasesti na tu njihovu priču koja je, u stvari, bila samo paravan za jedan jedini cilj koji imaju, a to je Vučićeva glava.

Hronologija

- protest je počeo u 19 sati na Terazijama

- oko 20 časova, nakon obraćanja nekoliko govornika, Zlatko Kokanović iz organizacije Ne damo Jadar pozvao okupljene da krenu ka Gazeli
- kada je čelo kolone stiglo na Gazelu, saopšteno da se dele u dve grupe, koje će blokirati dve železničke stanice - Prokop i Novi Beograd
- treća grupa ostala na Gazeli, gde je blokirala saobraćaj, zabeležen niz incidenata, tuča i sudara
- broj okupljenih na Prokopu i u stanici Novi Beograd smanjivao se iz sata u sat
- oko pet ujutru i na jednom i na drugom mestu bilo je svega po pedesetak ljudi
- policija bez upotrebe sile udaljila okupljene s Prokopa, iz stanice Novi Beograd su sami otišli
- redovan železnički saobraćaj uspostavljen je 6.40 

PROBUŠENI BALON

Upravo zbog tog cilja danima (i sedmicama) pred 10. avgust govorili su i pisali o sudbinskom danu za Srbiju, novom 5. oktobru i sve u tom stilu. Od svega, na kraju, nije bilo ništa, uprkos pokušajima blokada, pravljenja haosa i prizivanja građanskog rata preko medija u Prištini i Zagrebu. Tako je za pomenutu petorku jučerašnji dan osvanuo kao dan žalosti. U bukvalnom smislu te reči.

U početku, kada se na Terazijama okupilo između 20.000 i 30.000 ljudi (kako ko procenjuje, ali svakako u tom rasponu) medijska mašinerija Dragana Šolaka, u sadejstvu s hrvatskim i prištinskim medijima, kao i Kurtijevim propagandistima, od kojih je jedan bio na samo deset metara od bine i sve je širio preko društvenih mreža, ušla je u pun pogon. O tome ćemo u redovima koji slede, ovde, samo recimo da je sve splašnjavalo onim tempom kojim se protest izduvavao kao probušeni balon. A to je bilo baš brzo jer su okupljeni, kada su ih poveli prvo ka Gazeli, a onda podelili u više grupa (Prokop, Železnička stanica Novi Beograd i manji deo koji je ostao na Gazeli) shvatili šta je pravi cilj i da to svakako nije ekologija, te da organizatori (opozicija sakrivena iza aktivista) žele da blokiraju i zaustave srpsku privredu. Suludo, međutim, sami su priznali da upravo to žele.

Bijelić dobio 40 dana zatvora, Ristić i Dimitrijević po 30 dana

Advokat Aleksandar Petrović, koji zastupa trojicu privedenih na Prokopu, obavestio je juče organizatore protesta da ih je saslušao prekršajni sudija i da su osuđeni zbog kršenja javnog reda i mira.

- Ivan Bijelić osuđen je na 40 dana, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević na 30 dana - kazao je advokat.

Podsetimo, Bijelić i Ristić su se vezali plastičnim trakama za šine na Prokopu, odbijajući da napuste stanicu kao ostali okupljeni.

KAD JE TEŠKO...

Idemo sada redom, da vidimo šta je to rastužilo članove ožalošćene petorke.
Mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka protest su prenosili direktno, bilo je nekoliko ekipa na terenu do iza ponoći (odjavili se kada je broj okupljenih pao na nekoliko desetina) i to im je bio događaj broj jedan. Organizovali su i otvoreni studio, ali euforija se menjala iz sata u sat kad su shvatili da od svrgavanja vlasti na ulici nema ništa.
Dragan Đilas, istina, nije lično bio na protestu. On je po oprobanom receptu - kad je teško sakrij se iza žene, Marinike Tepić - poslao svoju potpredsednicu stranke na miting, dok je on za to vreme, prema rečima našeg izvora, pio kafu u jednom vračarskom kafiću i pratio vesti. Tepićeva se nije odvajala od protestanata, sela je čak s Ćutom na šine na Prokopu, ali je na kraju i ona morala da prizna da policija ni nju ni bilo koga drugog nije ni takla kada se pojavila na Prokopu.

A podršku su dobili, ni manje ni više, nego od botova i medija Aljbina Kurtija. Tamošnji mediji su s ushićenjem izveštavali o početku protesta, pratili ga direktno, a Halil Ibrahim, na mrežama poznatiji kao OVK bot, sve je snimao iz prvih redova, na samo desetak metara od bine na Terazijama. Svoje snimke je potom kačio na društvene mreže veličajući protest.

Šolak na finalu vaterpola s Hrvatima

Dok je opozicija pokušavala da blokira Srbiju (neuspešno), gazda Dragan Šolak provodio se u Parizu. Juče ga je kamera uhvatila na utakmici finala vaterpolo turnira Olimpijskih igara Srbija - Hrvatska i to, gle čuda, u delu koji je bio namenjen za hrvatske zvanice i pristalice.

RAZOČARANJE

Jednako oduševljenje vladalo je i u hrvatskim i bosanskim medijima, bar na početku. Hrvatski portal Dnevno i sarajevska Slobodna Bosna direktno su prizivali građanski rat u Srbiji. Oni su objavili tekst: "U Beogradu traje veliki prosvjed protiv Vučića: Ovo bi moglo izazvati građanski rat u Srbiji." Toliko o objektivnosti...
Ništa manje razočarana nije bila ni Viola fon Kramon, koja je, za razliku od prethodno pomenutih, makar bila iskrena, pa je otvoreno rekla: "Jesam za litijum, ali nisam za Vučića."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading