U JEDNOM BEOGRADSKOM VRTIĆU DANAS NEMA NIJEDNOG MILOŠA: Zašto nestaju lepa stara srpska imena? Moda ili nešto drugo?

Autor:

Vesti

11.08.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularnost se menjala kroz generacije

U JEDNOM BEOGRADSKOM VRTIĆU DANAS NEMA NIJEDNOG MILOŠA: Zašto nestaju lepa stara srpska imena? Moda ili nešto drugo?

Foto: Shutterstock

U modernom društvu sve češće možemo primetiti promenu u izboru imena za decu. Stara srpska imena koja su nekada bila veoma popularna, poput Marko, Miloš, Ivan, Vladimir, Aleksandar, Milan, Božidar, Ljiljana, Biljana, Radmila, Slobodanka, Mirjana, Vesna, polako izlaze iz upotrebe. Umesto toga, sve više roditelja se odlučuje za nešto modernija imena poput Luke, Vasilija, Filipa, Lazara, Vuka, Dunje, Sofije, Lene, Maše, Nađe. Ova promena u izboru imena može se primetiti i u vrtićima, gde su nekada popularna imena sada retkost.

Neki roditelji se pitaju da li je realno da danas u jednom vrtiću u Beogradu nema baš nijednog Miloša.

Simbolika starih imena

Pored estetike i zvuka imena, stara srpska imena nosila su sa sobom i jaku simboliku. Iako se danas retko koriste, imena poput Marko, Vladimir, Ivan, Biljana, Ljiljana i Ljubica imala su posebno značenje i bila su simbol tradicije i istorije. Međutim, kako vremena prolaze, ova imena postaju sve ređa među novim generacijama.

Najpopularnija imena u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2022. godine, najčešća imena u Srbiji su Jelena i Dragan, dok je najzastupljenije prezime Jovanović. Takođe, kroz istoriju su se smenjivala najpopularnija imena, pri čemu su neka imena dominirala u određenim periodima. Na primer, ime Radmila bilo je najpopularnije do 1943. godine, dok je ime Slobodanka bilo najzastupljenije u periodu 1944. i 1945. godine.

Popularnost imena kroz generacije

Kroz istoriju, popularnost imena se menjala iz godine u godinu. Ime Jelena dominiralo je čak 19 godina, od 1976. do 1994. godine, dok je ime Milica bilo najpopularnije u periodu od 1995. do 2011. godine. Sa druge strane, kod muških imena, Luka je bilo najpopularnije ime kod 12 generacija, dok je ime Milan bilo najpopularnije do 1941. godine, kao i u periodu 1948–1950.

Kroz decenije, imena poput Marko, Miloš, Ivan, Vladimir i Aleksandar takođe su se smenjivala u popularnosti. Ova imena dominirala su od 1980. do 1991. godine, nakon čega su ih zamenila druga modernija imena poput Luke, Stefana, Lazara, Sofije i Dunje.

Izbor imena za decu odražava promene u društvu i trendove koji se menjaju kroz vreme. Iako stara srpska imena s jakom simbolikom postepeno izlaze iz upotrebe, nova imena poput Luke, Vasilija, Sofije i Dunje postaju sve popularnija među roditeljima. Svako ime nosi sa sobom svoju priču i simboliku, čineći izbor imena za dete veoma važnim i ličnim odlukama roditelja.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading