MUP SRBIJE IZDAO NOVO UPOZORENJE ZBOG INTERNET PREVARA: Štete su ogromne, evo šta možete učiniti da se zaštitite

Autor:

Vesti

11.08.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kradu podatke i novac

MUP SRBIJE IZDAO NOVO UPOZORENJE ZBOG INTERNET PREVARA: Štete su ogromne, evo šta možete učiniti da se zaštitite

Foto: Shutterstock

Internet je postao neizostavan deo našeg svakodnevnog života, ali sa sobom nosi i rizike od internet prevara. MUP Republike Srbije upozorava građane na opasnosti koje vrebaju na internetu. Različite vrste internet prevara imaju za cilj da ukradu podatke i novac, a globalna šteta od ovakvih prevara dostiže milijarde dolara.

 

 

Nekada su prevaranti morali da smišljaju složene planove, ali danas im je dovoljan samo par klikova da dođu do vaših podataka i novca. Ove neupadljive šeme postale su sveprisutne, što znači da je važnije nego ikad zaštititi svoje podatke i privatnost na internetu.

MUP Republike Srbije savetuje građane da budu oprezni u komunikaciji "onlajn" i pažljivo razmotre kakve podatke dele. Takođe, važno je proveriti izvore informacija i nikada ne deliti lične podatke sa nepoznatim osobama. Ovo je posebno bitno prilikom online transakcija, gde je važno da se koriste sigurni kanali plaćanja i da se nikada ne otkrivaju lični podaci bez provere identiteta osobe sa kojom komunicirate.

Ukoliko postanete žrtva internet prevare, važno je da odmah kontaktirate nadležne institucije, poput MUP-a, kako biste prijavili incident. Takođe, važno je da sačuvate sve dokaze o prevari, kao što su mejlovi, poruke, i ostala komunikacija sa prevarantima, kako bi nadležne institucije mogle da pokrenu istragu i eventualno vam pomognu da povratite izgubljena sredstva.

Kako se zaštititi?

NE ŠALJITE LIČNE PODATKE – Nikada ne delite brojeve kartica i lozinke putem neproverenih kanala.

PROVERITE IZVOR – Proverite da li su sajtovi i poruke koje dobijate verodostojni.

BUDITE SKEPTIČNI – Ostanite oprezni prema neočekivanim ponudama i nagradama.

"Vaša bezbednost na internetu je važna! Budite oprezni i zaštitite se od prevara", poručili su iz MUP-a.

I na Kosovu

Podsetimo, pre nekoliko dana internet prevara preko društvenih mreža pokušana je i na severu Kosova.

Tužilaštvo tzv. Kosova, Odeljenje u Kosovskoj Mitrovici, izdalo je upozorenje građanima severnih opština Kosova i Metohije u vezi sa prevarantskim aktivnostima koje se šire putem društvenih mreža.

U poslednjih nekoliko dana, prevaranti su putem društvenih mreža pokušavali da izmame lične podatke i brojeve bankovnih računa od građana pod lažnim izgovorima o dobiti ili različitim uslugama.

Građanima je savetovano da odbiju sve zahteve nepoznatih lica koja traže lične podatke i brojeve bankovnih računa. Ukoliko prime takve zahteve, savetuje se da odmah obaveste najbližu policijsku stanicu radi prijave. Takođe, apeluje se na građane koji su već dali lične podatke i brojeve bankovnih računa ili su oštećeni da se jave u najbližu policijsku stanicu kako bi dali izjavu kao oštećeni u svojstvu svedoka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading