FICO SE OPET OBRATIO JAVNOSTI: Slovački premijer upozorio na opasnost koja se sprema, pa uputio važnu poruku naciji

Autor:

Svet

08.06.2024

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Fica je 15. maja izvršio atentat Juraj Cintula (71), a slovački premijer je nakon početka kućnog lečenja poručio da neće tužiti Cintulu.

FICO SE OPET OBRATIO JAVNOSTI: Slovački premijer upozorio na opasnost koja se sprema, pa uputio važnu poruku naciji

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Slovački premijer, Robert Fico, koji se oporavlja od nedavnog atentata, izjavio je da to što je niz zapadnih država dozvolio Kijevu da njihovim oružjem gađaju Rusiju, govori o njihovoj želji da dođe do eskalacije sukoba i da Slovačka neće biti uvučena u ratne avanture.

 - Saglasnost zapadnih zemalja da Ukrajina može da koristi zapadno oružje za napade na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir već eskalaciju napetosti sa Rusijom, do toga će sigurno doći. Kao premijer Slovačke neću uvlačiti zemlju ni u kakve vojne avanture - napisao je Fico na društvenim mrežama.

U zemljama EU u toku su izbori za Evropski parlament, a s tim u vezi Fico je napisao da je glasao i da je potrebno izabrati poslanike koji će podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata.

Podsetimo, na Fica je 15. maja izvršio atentat Juraj Cintula (71), a slovački premijer je nakon početka kućnog lečenja poručio da neće tužiti Cintulu.

- Neću pokrenuti nikakvu tužbu protiv njega i neću tražiti naknadu štete. Opraštam mu i puštam ga da sam shvati šta je uradio, zašto je to uradio - rekao je premijer u obraćanju građanima.

Fico je dodao da je Cintula bio samo "glasnik političke mržnje" za slovačku opoziciju.

- Ja nemam razloga da verujem da je atentat na mene delo poremećenog pojedinca bez pozadine. Mnogima se nije svidelo ono što govorim i mislim. Nije im se svidelo što sam rekao da mi, kao mala i slovenska zemlja ne želimo u rat protiv Rusije, a naročito im se nije svidela moja osuda bombardovanja Srbije i Beograda 1999. od strane NATO - kazao je Fico.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading