RUSIJA RASPISALA POTERNICU ZA JULIJOM TIMOŠENKO!

Autor:

Svet

07.06.2024

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasilo se rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova

RUSIJA RASPISALA POTERNICU ZA JULIJOM TIMOŠENKO!

Foto: Tanjug/AP

Julija Timošenko, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je raspisalo poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

U registru Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da se potraga za Timošenkom odvija po članu krivičnog zakona, a kao datum njenog rođenja naveden je 27. novembar 1960. godine.

Ova odluka izazvala je veliku pažnju javnosti i postavila pitanja o mogućim posledicama po odnose između Rusije i Ukrajine.

Kontroverze oko Julije Timošenko

Julija Timošenko je jedna od najkontroverznijih političara u Ukrajini. Rođena je 1960. godine i bila je prva žena premijer ove zemlje, ali je takođe bila i centralna figura političkih sukoba u Ukrajini.

Njena politička karijera bila je obeležena borbi za demokratizaciju zemlje, ali i optužbama za korupciju i zloupotrebu položaja.

Foto: Tanjug/AP

Julija Timošenko

 

Rusko-ukrajinski odnosi u centru pažnje

Odluka Rusije da raspiše poternicu za Timošenkovom dolazi u trenutku kada su odnosi između ove zemlje i Ukrajine veoma napeti, odnosno dok bukti rat između ove dve države.

Pitanje Krima, sukobi na istoku Ukrajine i energetska pitanja samo su neki od problema koji opterećuju odnose između ove dve zemlje.

Raspisivanje poternice za bivšom premijerkom dodatno komplikuje situaciju i postavlja pitanje budućnosti odnosa između Rusije i Ukrajine.

Ko je Julija Timošenko?

Julija Volodimirivna Timošenko, rođena je 27. novembra 1960. godine i ukrajinska je političarka i bivša premijerka Ukrajine (u dva navrata).

Ona je vođa stranke Sveukrajinske unije Domovina, kao i koalicije Blok Julije Timošenko.

Foto: Tanjug/AP

Julija Timošenko

 

Dana 11. oktobra 2011. godine osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Iz zatvora je puštena tokom Evromajdana u februaru 2014. godine.

Pre početka svoje političke karijere, Julija Timošenko je bila uspešna, ali kontroverzna poslovna žena u gasnoj industriji, što joj je donelo bogatstvo.

Timošenkova je ušla u politiku 1996. godine, kada je izabrana za poslanicu Kirovogradske oblasti u Vrhovnoj Radi osvojivši rekordnih 92,3odsto glasova u svojoj oblasti.

Ponovo je izabrana na istu funkciju 1998. godine i 2002. godine.

Godine 1998. predvodila je Odbor za finansije i državnu kasu Vrhovne Rade.

U razdoblju od 1999. godine do 2001. godine, Timošenkova je vršila dužnost zamenice ministra za gorivo u energetskom sektoru u Vladi Viktora Juščenka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading