DRAMA U IVANJICI: Vetar oborio hrast i naneo ogromnu štetu!

Autor:

Vesti

18.06.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šteta je pričinjena na starom delu groblja kojim upravljaju mesna zajednica i opština.

DRAMA U IVANJICI: Vetar oborio hrast i naneo ogromnu štetu!

Foto: Rina.rs

Jako olujno nevreme praćeno silovitim vetrom pogodilo je Ivanjicu, a na Palibrčkom groblju u selu Rokci došlo je i do incidenta kada je iz korena izvaljen stari hrast koji je pao i izlomio na desetine nadgrobnih spomenika. Na taj način pričinjena je ogromna materijalna šteta.

- Vetar je nosio sve pred sobom, oborio je stari hrast koji je bio u lošem stanju, ali pošto se nalazio pod zaštitom države nije mogao da se poseče. Šteta je velika napravljena, neki spomenici su potpuno uništeni - kaže za RINU jedan od meštana.

Šteta je pričinjena na starom delu groblja kojim upravljaju mesna zajednica i opština, dok na novom delu groblja koje održava Javno komunalno preduzeće.

Inače, na Palibrčkom groblju nalazi se i veliki broj spomenika krajputaša. Spomenike krajputaše podizale su porodice nastradalih vojnika, a kako im i samo ime kaže, stoje pokraj puta, u ovom slučaju seoskog druma i ne dozvoljavaju zaboravu da sa sobom povede sećanja na junake ivanjičkog kraja. Prema informacijama sa terena, oni nisu pretrpeli štetu.

Kada duva vetar, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi, zavisno od situacije:

Ako je jak vetar:

Osigurajte stvari: Proverite da li su sve pokretne stvari (npr. nameštaj, saksije) dobro osigurane kako bi se sprečilo da ih vetar pokupi ili ošteti.
Obratite pažnju na drveće: Ako ste napolju, budite oprezni oko drveća koja bi mogla izgubiti grane ili čak padati.

Ako je umeren vetar:

Uživajte u prirodi: Vetar može pružiti prijatan osećaj i osveženje, posebno u toplijim danima.
Aktivnosti na otvorenom: Ako volite sportove poput jedrenja na dasci, jedrenja ili letenja zmajem, umeren vetar može biti idealan za takve aktivnosti.

Opšti saveti:

Dobro se obucite: Ako je hladno, obucite se slojevito kako biste se zaštitili od hladnoće koju može doneti vetar.
Držite se zaštićenih mesta: Ako je vetar jako jak ili ako je prašnjav, pokušajte da se zadržite u zaštićenim prostorima dok vetar ne popusti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading