"PODRŽAĆEMO BORBU PROTIV PODMUKLOG NEPRIJATELJA": Putin zagrmeo pred posetu Severnoj Koreji

Autor:

Svet

18.06.2024

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U članku se navodi da je Rusija spremna na blisku saradnju sa Severnom Korejom radi daljeg uspostavljanja demokratskih i stabilnih odnosa

"PODRŽAĆEMO BORBU PROTIV PODMUKLOG NEPRIJATELJA": Putin zagrmeo pred posetu Severnoj Koreji

Foto: Tanjug-AP

Pres služba Kremlja objavila je autorski tekst ruskog predsednika Vladimira Putina za severnokorejski list Nodong šinmun pod nazivom "Rusija i Severna Koreja: tradicije prijateljstva i saradnje kroz godine".

U članku se navodi da Rusija "visoko ceni snažnu podršku“ Severne Koreje u "izvođenju vojnih operacija u Ukrajini" i da će podržati korejski narod u „borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost“.

Na početku članka predsednik se osvrće na istoriju odnosa dveju država, počev od 1945. godine. U tekstu se pominju događaji iz Drugog svetskog rata, priznanje republike od strane rukovodstva SSSR-a, Korejski rat (1950-1953), kao i prva poseta Vladimira Putina zemlji 2000. godine.

„Pjongjang je bio i ostao naš ubeđeni istomišljenik i pristalica, spreman da se odlučno odupre želji kolektivnog Zapada da spreči formiranje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravdi, međusobnom poštovanju suvereniteta i uvažavanju međusobnih interesa", piše Vladimir Putin.

U članku se navodi da je Rusija spremna na blisku saradnju sa Severnom Korejom radi daljeg uspostavljanja demokratskih i stabilnih odnosa. Napominje se da je za to planirano da se naprave mehanizmi za izvođenje međusobnih transakcija koji nisu pod kontrolom Zapada, a da se u budućnosti izgradi „arhitektura jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji“.

Cilj članka je, kako se navodi, želja da sa korejskom i stranom publikom Nodong Sinmun podeli razmišljanja o perspektivama saradnje između Rusije i Severne Koreje. Članak je tempiran da se poklopi sa posetom Vladimira Putina Severnoj Koreji, koja će se održati od 18. do 19. juna. Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov rekao je da će šefovi država razgovarati o perspektivama odnosa, ekonomiji, bezbednosti i međunarodnoj saradnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading