OVA GRANATA JE NAJVEĆI MAMAC: Glavni cilj vojnoindustrijskog obaveštajnog rada protiv naše namenske!

Autor: B.B./E.S.T.

Vesti

24.07.2024

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaji nezakonitog pribavljanja planova, nacrta i tehnoloških rešenja intenzivirali su se od početka rata u Ukrajini

OVA GRANATA JE NAJVEĆI MAMAC: Glavni cilj vojnoindustrijskog obaveštajnog rada protiv naše namenske!

Foto: Tanjug, trayal

Srpska namenska industrija dugo je na meti stranih službi (sa svih strana sveta), a naročito je to intenzivirano od početka rata u Ukrajini i kasnije sukoba između Izraela i Palestine.

Razumljivo, jer pomama je za robom srpske namenske industrije - najpre streljačkim naoružanjem i municijom za streljačko naoružanje, minobacačima i minobacačkim minama, kao i artiljerijskim granatama i raketnom artiljerijskom municijom - čiju okosnicu čini sedam velikih državnih kompanija koje se bave i naoružanjem, municijom, vojnom opremom, razvojem vojnih tehnologija.

- Otuda su na udaru vojnoindustrijske špijunaže, čiji je cilj vrbovanje inženjerskog kadra i prodor u poverljive nacrte i tehnologije izrade mina i granata, da bi se, u krajnjem ishodu, Srbiji preoteo posao, odnosno tržište, zaustavio razvoj, narušila bezbednost. Najviše ih zanimaju tajne izrade minobacačkih mina kalibra 120 mm... - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

NEMA PRIJATELJA

Poslednji je slučaj iz valjevskog "Krušika", gde je u akciji BIA, VBA, MUP i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu razbijena špijunska grupa koja je duži vremenski period odavala vojne i druge poverljive podatke stranoj državi. Privedena su trojica inženjera, a pronađena su dokumenta iz "Krušika" o tzv. malodimnim barutima, koja nose oznaku "službena tajna - poverljivo", kao i takozvana tablica gađanja za minobacač od 120 milimetara, koja se prema pravilniku te firme tretira kao poslovna tajna.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da je dokument, koji je stepenovano zaštićen, vrednost i štićeno dobro države:

- Nema prijatelja u obaveštajnom poslu. Svi su iz interesa u tome. Bilo Istok ili Zapad, svi žele da proniknu u tuđe tajne, sistem rada i odlučivanja, tehnološka dostignuća. Poruka koju država šalje kontinuiranim akcijama je da nema tolerancije za obaveštajne nasrtaje sa istoka, zapada ili Marsa, svejedno. Mi imamo i regionalni problem, rivalizam. Pa svi bi hteli da se dočepaju tehnologije naših proizvoda. Naša nora B52 je jedan od najboljih samohodnih haubica. Šta mislite, da ne bi voleli ovi u regionu da ostvare uvid u tu tehnologiju i da je se dočepaju? Pa naravno da bi.

Neprijateljska delatnost u cilju prodiranja u naše sisteme u fazi ranog i naprednog razvoja raste jer se, kako objašnjava Obradović, srpska namenska industrija, prema naredbi predsednika Aleksandra Vučića, ubrzano razvija.

- Naši borbeni sistemi polako preuzimaju delove tržišta i postaju sve zanimljiviji svetskim korisnicima. Fokus je sticanje tehnološke prednosti i degradiranje naše sposobnosti. Interesantno je sve ono što predstavlja sistem integracije, unapređenje preciznosti dejstva, upravljanja vatrom i način na koji takvi sistemi ostvaruju komparativnu prednost. Primera radi, "Erbas" je u svoju ponudu odbrambenih helikoptera ubacio srpsko oružje i sisteme upravljanja vatrom, tako da postoje mnogi razlozi da se kao država nađemo na udaru - ističe naš sagovornik.

Zato je, zaključuje, ključno što država reaguje kroz hapšenja i krivične postupke jer se time šalje poruka da niko ne može spokojno da se uzda u špijunažu i kriminal protiv nacionalne bezbednosti Srbije.

ZLE NAMERE

Prof. dr Miroslav Bjegović, savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost, kaže za Srpski telegraf da naša vojna namenska industrija proizvodi veoma složena i specifična borbena sredstva i opremu za čiju recepturu su mnogi zainteresovani, pa ne čude pokušaji industrijske špijunaže zarad kopiranja formule njihove izrade:

- Cilj je slamanje i uništenje naše vojne proizvodnje, u ekonomskom i vojnom smislu, ne sme Srbija da prednjači u regionu po tom pitanju, već da slabi, što odgovara interesima NATO, čiji član nije. I zato se ne sme dozvoliti njeno jačanje. Ovako zlim namerama i napadima naša država će se i ubuduće odlučno suprotstaviti.

Radulović: Aktuelno svuda u svetu

Vlade Radulović, vojni analitičar, objašnjava da je industrijska špijunaža aktuelna u svakom delu sveta, pa i u vojnom segmentu, i mada sve može biti interesantno, najčešće su u fokusu kapaciteti, proizvodni program, novi projekti i linije, ugovori i gotovi proizvodi.

- I najaktivnija je, očekivano, konkurencija jer na različite načine nastoji da vas potisne s određenih tržišta, odnosno da vas izbaci s određenih tendera, dok istovremeno može doći do novih informacija o proizvodima i procesima da bi ostali konkurentni na tržištu - kaže on za naš list.

Marko Nicović član Svetske asocijacije šefova policija

Naša namenska industrija ima dobar tehnički kadar, iskustvo u radu i, što je najvažnije, tržište. A mnogo je žarišta u svetu i pomama je za našim naoružanjem, naročito, potrošnom robom, odnosno minama i mecima. Zato mnogi pokušavaju da vrbuju naše inženjere da bi došli do tehnologije, robe, tržišta...

Životić: Skupljaju se i podaci o zaposlenima

Profesor bezbednosti s Instituta za bezbednost FIM Ilija Životić kaže da je cilj svake korporativne špijunaže prikupljanje informacija o kapacitetima za proizvodnju određenih proizvoda, projektima koji se planiraju, a koji su u fazi testiranja (da bi se stekla konkurentska prednost, odnosno napravio sličan proizvod bez ulaganja u istraživanja), kao i eventualnim slabim tačkama u proizvodnji koje mogu biti iskorišćene za sabotažu ili diverziju. A poslednjih godina se, ističe za Srpski telegraf, prikupljaju i podaci o zaposlenima kako bi konkurencija znala šta da ponudi za prelazak u svoje redove.

- Dakle, svi podaci od veličine zemljišta preko tehnologije, tj. mašina koje se koriste, pa sve do ličnih podataka o zaposlenima su interesantni, u zavisnosti od namere naručioca - da li želi da zna šta konkurencija planira da proizvodi, koje pogone želi da osavremeni da bi povećala proizvodnju do planiranja akcija koje bi dovele do obustave proizvodnje ili gubljenja ugleda kod partnera.

Šta najviše izvozimo

- Streljačko naoružanje
- Municija za streljačko naoružanje
- Minobacači i minobacačke mine
- Artiljerijske granate
- Raketna artiljerijska municija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Solo

24.07.2024 21:23

Zato sto nemate cvrstu disciplinu i provere na dnevnoj bazi i stroge kontrole neunosenja ni mobilnih ni bilo cega i na izlasku skaner za skaniranje celog tela..Cest posete kucama i provera laptopova i moblnih jer to treba da pise svakom radniku koji radi u namenskoj a posebno ljudima koji patentuju ili menagerima koji su sigurno i oni uvuceni u ovako spijuniranje verovatno opozicionih clanova..