STRAVIČNO NEVREME USKORO U BEOGRADU: Evo kada će se OBILNI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM sručiti na prestonicu i koliko će trajati!

Autor:

Vesti

24.07.2024

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U delovima grada očekuje se da padne i veća količina padavina

STRAVIČNO NEVREME USKORO U BEOGRADU: Evo kada će se OBILNI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM sručiti na prestonicu i koliko će trajati!

Foto: Shutterstock, Freesvg.org

Snažno grmljavinsko nevreme premešta se preko Srema i praćeno je veoma jakim i obilnim pljuskovima sa grmljavinom.

Oko 17 časova ovaj grmljavinski sistem u severozapadnoj visinskoj struji stići će i do Beograda.

Na širem području grada očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Nevreme će potrajati oko sat vremena.

U delovima grada očekuje se da padne i veća količina padavina.

Trenutna temperatura u Beogradu iznosi 30°C.

Podsetimo, širom Srbije danas je veoma nestabilno vreme, a prolom oblaka dogodio se danas i u Arilju gde ulicama trenutno teku potoci.

Velike količine padavina izazvale su u Arilju poplave na ulicama i otežale saobraća

Nestabilno vreme koje hara Srbijom izazvao je prodor hladnog fronta praćen obilnim pljuskovima i jakim grmljavinskim olujama. 

Osim Arilja i u Vrnjačkoj Banji pljušti, a obilne padavine napravile su pravi potop.

Deo oko doline Zapadne Morave na udaru je oluje, a kako je upozorio meteorolog Telegrafa, moguć je i lokalni grad.

Inače, Tornado pijavica je prijavljen na teritoriji Požege, tačnije u mestu Visibaba, u 13:20. Linija oluja prelazila je preko tog regiona, protežući se od Čajetine do Čačka. Na video snimku, koji je zabeležen tokom ovog događaja, jasno se vide kondenzacioni levak (funnel cloud) i ciklonalna cirkulacija, što ukazuje na prisustvo tornada. Kondenzacioni levak se protezao sve do tla, potvrđujući formiranje mezovrtloga unutar konvektivne linije oluja, prenosi Haliz Srbija.

Niske baze oblaka, povećana vlažnost i nestabilan najniži sloj troposfere doprineli su razvoju ove ekstremne vremenske pojave. U ovim uslovima, tornado je mogao da se formira i razvije, dodatno pojačavajući ciklonalnu cirkulaciju.

Ovaj tornado izazvao je značajnu pažnju lokalnog stanovništva i stručnjaka za meteorologiju, koji su analizirali video snimke i druge dostupne podatke kako bi bolje razumeli okolnosti koje su dovele do formiranja tornada. Meteorološke službe su pratile situaciju i izdavale upozorenja kako bi stanovništvo bilo svesno opasnosti i preduzelo potrebne mere zaštite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading