METAK U TRAMPA ZBOG PUTINA! ''Duboka država'' neće mir!

Autor:

Vesti

14.07.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranjen nakon što mu je Viktor Orban doneo iz Kremlja plan za kraj rata u Ukrajini, gde američka namenska zarađuje stotine milijardi dolara

METAK U TRAMPA ZBOG PUTINA! ''Duboka država'' neće mir!

Foto: Tanjug/AP

"Duboka država" ne prašta milijarde. Samo dva dana nakon što je Viktor Orban iz Kremlja doneo Donaldu Trampu mirovni plan koji će se aktivirati po njegovom povratku u Belu kuću na vođu republikanaca pokušan je atentat i to u direktnom prenosu mitinga u Pensilvaniji. Atentator, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, pogodio ge je u uho, ranio još jednu osobu u publici i drugu ubio.

Fico: Desilo se isto kao kad su mene pokušali da ubiju

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je i sam ranjen u atentatu u maju ove godine, rekao je da elite huškaju društvo sve dok neko ne uzme oružje u ruke.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Robert Fico

- Ovaj događaj je kao kopija onoga što se meni desilo. Trampovi politički protivnici pokušavali su da ga izoluju, a kada im to nije pošlo za rukom, huškali su društvo dok se neki jadnik nije latio oružja. A sad će slati poruke o potrebi pomirenja, smirenja i praštanja - rekao je Fico.

BAJDEN UPALIO FITILJ

Podsetimo, posle posete Vladimiru Putinu i imanju vođe republikanaca Mar-a-Lago u Floridi, Orban je u petak rekao da ima dobru vest: "Tramp će to (rat) rešiti." Oglasio se i sam Tramp rečima da mir mora biti brzo uspostavljen i da je poginulo previše ljudi u ratu koji nije trebalo da počne.

Foto: Tanjug/AP Markus Schreiber

Viktor Orban

U subotu, dan uoči atentata, Džo Bajden je na mitingu objavio da je Tramp pretnja za nacionalnu bezbednost Amerike. Oglasila se i Hilari Klinton, s kojom je Tramp obrisao patos na izborima 2016.

- Zastrašujuće je videti lidera velike američke stranke koji je saglasan sa stranim autokratama poput Viktora Orbana. Tramp vam je time rekao ko je on zapravo. Njegova ideja mira je da Putinu da tačno ono što želi. Da li ste na Trampovoj strani, s Orbanom, Putinom i diktatorima širom sveta ili ste na strani demokratije - objavila je Klintonova preko Tvitera.

Ilon Mask: Pokušali su da me ubiju dva puta

Američki milijarder Ilon Mask otkrio je da su u poslednjih osam meseci sprečena dva atentata na njega.

- Opasna vremena su pred nama. Dve osobe su u odvojenim slučajevima pokušale da me ubiju. Oni su uhapšeni s oružjem na oko 20 minuta vožnje od sedišta "Tesle" u Teksasu - napisao je Mask na Tviteru.

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask

Podsetimo, Ilon Mask okuplja milijardere i nagovara ih da doniraju novac za Trampovu kampanju, a ponuđeno mu je i mesto političkog savetnika predsednika nakon što republikanci opet preuzmu Belu kuću. Mask je sad objavio da podržava Trampa i da se nada njegovom brzom oporavku. Takođe on je pozvao na smenu šefa Tajne službe Kimberi Čitl i oficira ove agencije koji je obezbeđivao događaj.

Tramp, koji je obećao da će zbrisati s lica zemlje "duboku državu" (paralelnu vlast koju čine krupni kapital, vojna industrija, odmetnuti delovi vojnog vrha i tužilaštava i porodični politički klanovi), sad je preživeo samo zahvaljujući slučaju, jer je u poslednjem trenutku okrenuo glavu, pri čemu su Tajna služba i FBI toliko katastrofalno odradili njegovo obezbeđenje da su u Americi izrečene javne sumnje da je to bilo namerno.

Foto: AP Manuel Balce Ceneta

Džo Bajden

UGROŽENI BOGATI UGOVORI

Dva pokušaja impičmenta, za vreme njegovog mandata, i četiri sudska procesa s 38 tačaka optužnice nisu bili dovoljni da uklone Trampa iz politike. Ostao je samo metak, kog je u Trampa ovaj put ispalio totalni autsajder, o čemu je portal Republika pisao dva puta od 30. decembra. Ako Tramp po povratku u Belu kuću postigne mirovni sporazum s Putinom, najveći gubitnik biće upravo "duboka država".

Taker Karlson sve predvideo prošle godine

Najpoznatiji američki novinar Taker Karlson u avgustu prošle godine predvideo je atentat na Trampa. On je u intervjuu komičaru Adamu Karoli podsetio da se Tramp suočava s četiri optužnice.

- Očigledno je da se sve kreće ka atentatu. Odlučili su to u Vašingtonu, zapravo obe strane su zaključile da postoji nešto u vezi s Trampom što im toliko preti i da jednostavno ne sme da postane predsednik - rekao je Karlson.

Foto: Credit: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Taker Karlson

Glavni američki mediji, naklonjeni demokratama Džoa Bajdena, odmah su reagovali i optužili Karlsona da je smislio teoriju zavere.

Prošle godine američke namenske kompanije izvezle su naoružanja za ukupno 238 milijardi dolara, pri čemu je zabeležen rat od 56 odsto kad je reč o ugovorima Bele kuće sa stranim vladama. Povećane su i narudžbine američke vlade, pa je tako od 61,4 milijarde vojne pomoći Ukrajini, 35 milijardi uplaćeno za šest američkih kompanija koje proizvode naoružanje: "Lockheed Martin", "RTX", "General Dynamics", "Boeing Northrop Grumman", "Huntington Ingalls Industries" i "Raytheon".

Foto: Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Donald Tramp ranjen u pokušaju atentata na njega

NIKAD SE NEĆU PREDATI

Nikad se neću predati, poručio je Donald Tramp i zahvalio se na molitvama i željama za brzim ozdravljenjem.

- Bog je sprečio nezamislivo. Nećemo se uplašiti, nego ćemo ostati uporni u svojoj veri i prkosni pred licem zla. Našu ljubav upućujemo ostalim žrtvama i njihovim porodicama. Molimo se za oporavak ranjenog, a u srcima čuvamo uspomenu na stradalog sugrađanina. Sad je važnije nego ikad da budemo ujedinjeni i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci, da ostanemo jaki i odlučni i ne dozvolimo zlu da pobedi. Zaista volim našu zemlju i volim vas sve, i radujem se što ću ove nedelje razgovarati s građanima Viskonsina - poručio je Tramp.

Kenedijevi: Zabijte Tajnu službu u du*e

Predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi poručio je da je nastao trenutak da svaki Amerikanac koji voli svoju zemlju odstupi od podele, odrekne se nasilja i ujedini u molitvi za Trampa i njegovu porodicu.

Kenediju su u atentatima ubijeni stric, predsednik Džon Kenedi 1963. i otac, senator Robert, koji se takođe kandidovao za lidera SAD 1969.

Oglasio se i Bobi Kenedi, sin Roberta Mlađeg, koji je uputio poruku američkim vlastima.

- Uzmite svoju tajnu službu i zabijte je sebi u du*e. Upućujem molitve Trampu i njegovoj porodici - naveo je najmlađi Kenedi.

On je zahvalio policiji, koja je ubila atentatora.

- Zasad se ništa ne zna o ubijenom atentatoru. Čuo sam pucnje i fijuk, posle čega sam osetio kako metak probija kožu desnog uha. Bilo je dosta krvi, pa sam shvatio šta se dešava. Bože, blagoslovi Ameriku - napisao je Tramp na Tviteru.

Naciji su zahvalila i njegova deca Ivanka, Donald Mlađi i Tifani, koja su poručila da će njihov otac nastaviti da se bori za Ameriku.

Istragu u Senatu počinje 22. jula

Predsedavajući Predstavničkog doma, senator Majk Džonson, izjavio je da će biti sprovedena potpuna istraga o pokušaju atentata na Trampa.

- Američki narod zaslužuje da zna istinu. Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi zvaničnici iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti (DHS) i FBI će se pojaviti na saslušanju pred našim odborima što je pre moguće - napisao je Džonson na Tviteru.

Saslušanje Kimberli Čitl zakazano je već za 22. jul.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading