ČOVEČE, PA IMAŠ LI TI BILO KAKAV STAV? Đilas bio za litijum, a sad bi da vodi proteste

Autor:

Vesti

15.07.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke slobode i pravde baš ne može da podnese bilo kakav uspeh Srbije

ČOVEČE, PA IMAŠ LI TI BILO KAKAV STAV? Đilas bio za litijum, a sad bi da vodi proteste

Foto: Tanjug/AP

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), koji je pre samo nekoliko godina tvrdio da je litijum velika šansa za Srbiju, a njegova vlast je i dovela "Rio Tinto", sada bi da bude predvodnik protesta protiv projekta "Jadar".

Gostujući na jednoj televiziji, bivši gradonačelnik i gazda dobrog dela srpske opozicije, kazao je da litijum nije srpska nafta niti to može biti.

- Nije mi jasno kakav mozak može da izgovori tako nešto. Zemlje koje imaju naftu vade je, uglavnom, u pustinjama ili kao Norvežani u moru, desetinama kilometara od obale. I države su, uglavnom, i vlasnici tog bogatstva, a ne neki "Rio Tinto" - kazao je Đilas.

ZAHVALNOST

Odgovarajući juče na novinarsko pitanje o Đilasovoj izjavi, predsednik Aleksandar Vučić je podsetio da je bliski Đilasov saradnik prodao zemljište "Rio Tintu" za 717.000 evra, te da on, za razliku od lidera SSP, svoje stavove o litijumu nije menjao.

- Ja svoje stavove nisam menjao. Nije čovek magarac da se ne menja, ali ako se niste promenili od 2006, kada ste doveli "Rio Tinto" i dali mu pravo ne samo na istraživanja već i eksploataciju, a 2017. i 2021. rekli da je to velika šansa i prilika, a onda dve godine kasnije, kada vam se učini da bi to moglo da vas vrati u igru... I pri svemu tome vaš prvi na listi u Loznici prodao zemljište "Rio Tintu", vaš sekretar prodao "Rio Tintu" za 717.000 evra to zemljište... I vi da nam oko toga držite pridike, nema nikakvog smisla. Ja mislim da je to velika prilika za Srbiju - istakao je Vučić.

Šef države je naglasio da svakodnevno radi na tome i to s vladama velikih država jer mi ovde hoćemo da zaokružimo ceo proces proizvodnje.

- Jednog dana će nam ljudi biti zahvalni, kao što su nam sada već zahvalni što ih nismo slušali oko Beograda na vodi i brzih pruga. Od malih do velikih stvari, dobro je da nismo slušali one koji uvek nađu razlog da budu protiv nečega. Za ovo moramo da dobijemo najviše moguće garancije da će životna sredina, ekologija, biti sačuvane u toj meri, a unapređene novcem koji mogu da zarađuju, novim poslovima. Realno, najmanje četiri godine je do otvaranja rudnika, pa imate vremena svakog dana da proveravate kakvo je stanje životne sredine.

NE RAZUMEJU

Kako je ocenio ministar finansija Siniša Mali, eksploatacija litijuma Srbiji bi godišnje donosila između 10 i 12 milijardi evra. Ali, kako je dodao, Đilas ne razume relacije u kojima korist ide državnom budžetu, a ne njegovom ličnom.

- A kad smo već kod litijuma, bilo bi dobro podsetiti i da je Đilas još 2017. jasno rekao da je litijum razvojna šansa - kazao je Mali.

Aleksić pametuje iz Vašingtona

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, ovih dana poruke protiv litijuma šalje iz Vašingtona. Kako je saopštio njegov pokret, on je iz Vašingtona poručio da je budućnost koja će Srbiji omogućiti stabilnost i razvoj, a njenim građanima bolji život bez opasnosti po zdravlje, u proizvodnji zdrave hrane i ulaganju u savremene tehnologije, a ne u eksploataciji litijuma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (25)

Loading
Toza

15.07.2024 20:35

Koliko čovek može biti beskrupulozan i blatiti nesto što je njegovom rukom potpisano!

Lara

15.07.2024 20:37

Đilas jednako propast ,koliko štete je naneo Srbiji ne može se izmeriti !

Jovana

15.07.2024 20:40

Danas Đilas tvrdi da je njegova stranka bila u opoziciji kada je potpisan sporazum sa Rio Tintom, po običaju za sve je kriv Koštunica.

Sandra

15.07.2024 20:42

Đilas se okreće kako vetar duva i u zavisnosti od toga kakav ima interes, istina mu je manje važna.