DETALJ KOJI JE IZMICAO JAVNOSTI DEVET GODINA! U prvim sekundama napada u Potočarima, Vučić pokazao od čega je napravljen (VIDEO)

Autor:

Vesti

15.07.2024

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Onaj ko je bio tamo, zna kako je bilo"

DETALJ KOJI JE IZMICAO JAVNOSTI DEVET GODINA! U prvim sekundama napada u Potočarima, Vučić pokazao od čega je napravljen (VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube/Radio Slobodna Evropa

Ni posle devet godina od pokušaja ubistva tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u Potočarima niko nije odgovarao.

Ceo slučaj ostao je mrtvo slovo na papiru, reakcije diplomata ostale su samo na tome, tadašnja visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini tražila je od vlasti BiH da sprovedu detaljnu istragu, a osim busanja u grudi nije bilo ništa.

Pokušaj ubistva Aleksandra Vučića dogodio se 11. jula 2015. godine, a danas, devet godina kasnije, na snimku pomenutog napada, primećen je detalj koji je izmicao javnosti punih devet godina. Naime, tadašnji premijer Srbije se, poput ostalih zvanica, upisao u knjigu žalosti.

"Nadam se da se ovako užasan zločin više nikada neće dogoditi. Uveren u drugačiju i bolju budućnost srpskog i bošnjačkog naroda, izražavam najdublje saučešće svim žrtvama i njihovim porodicama", napisao je Vučić ćirilicom.

Vučić je u znak poštovanja prema srebreničkim žrtvama na spomenik položio cvet, a odmah nakon toga jasno je da je neko dao znak da se krene u napad! Povorka srpskog, tada premijera, kamenovana je, gađana cipelama, polivana vodom, pljuvana i vređana, a nisu izostali ni poklici "Ubij četnika" i " Alahu ekber" i "četniče, idi kući".

Ipak, detalj koji smo gore spomenuli, a koji je izmicao javnosti sve ove godine, jeste onaj sa samog početka napada. Na tridesetoj sekundi videa koji možete pogledati ispod napad počinje, a pripadnik obezbeđenja tadašnjeg premijera Vučića vadi kišobran kako bi zaštitio premijera od cipela i kamenica.

Ipak, kao što se vidi, premijer nije dozvolio pripadniku obezbeđenja da taj kišobran raširi, spustivši mu ruku i pokazavši mu svojom rukom da se smiri. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić se i tada držao hrabro, državnički, i, iako kamenovan, i dalje je pokušavao da situaciju drži pod kontrolom.

Pancirni kišobrani

Pancirni kišobrani su oprema gotovo svih službi za obezbeđenje širom sveta. Ekspert za bezbednost Ilija Životić govorio je o razlozima i načinima njihove upotrebe, kao i o tome da li su ovi kišobrani zaista neprobojni.

"Pripadnici obezbeđenja vrlo često koriste velike crne kišobrane i to iz mnogo razloga. Prvo na taj način krije se identitet klijenta. Drugo, zaklanja se meta i ne može doći do preciznog nišanjenja. Na kraju, specijalno urađeni kišobrani mogu da uspore, ne da u potpunosti zaustave metak. To je dovoljno da metak telu ne nanese veliku štetu, odnosno da metak izgubi na brzini,samim tim i energiji i tako ne prodre duboko u telo", navodi Životić.

Jedan kamen je ipak pogodio Vučića, naneo mu povrede, a naočare su mu tom prilikom polomljene.

Niko nije uhapšen, niti osuđen. Niko se nije rekao "izvini", pokazao žaljenje, ili reda radi, pružio podršku, dao makar puko obećanje da će naći onog ko je na najbrutalniji način pokušao da ubije Aleksandra Vučića. Reakcije međunarodne zajednice završile su se gde su i počele - na rečima, devet godina niko nije odgovarao, a onda se našla izvesna Munira Subašić, koja je svojim izjavama za opozicioni "Danas" ponovo otvorila najbolnije rane.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Remembering Srebrenica, printscreen/RTVPink

Munira Subašić

Munira Subašić, predsednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa direktno je pozvala na smrt Vučića! Naime, ona je izjavila da Vučić treba da "očekuje kaznu od Alaha" jer nije bio sponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama.

"Meni je žao što Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, što se na taj način nije nama majkama izvinio. Mrtvi se ne mogu vratiti, ali ipak i on ima svoju djecu. Mora da misli na to. Nije samo njegov život važan – važan je život njegove djece i njegovih unučadi. Trebao je na neki način da traži oprost od majki“, rekla je tada Subašić i dodala da „su njegova “djeca živa i sretna a on neka očekuje od Alaha kaznu", izjavila je Munira Subašić za Šolakov "Danas" pre samo nekoliko dana.

Predsednik Vučić rekao je odmah da je Muniri Subašić i svima koji su pretrpeli užasne i nezamislive gubitke u životu izjavio saučešće, pružio ruku i poklonio se senima njihovih najbližih.

"Oni često govore o tome da nismo dali pijetet, ali ono što svi zaboravljaju je da sam ja pre devet godina bio u Srebrenici i poklonio se žrtvama. Ja sam bio u Srebrenici, izrazio saučešće majkama i jedva preživeo, onaj ko je bio tamo, zna kako je bilo", prisetio se predsendik Vučić događaja iz Potočara od pre devet godina.

Republika

Foto: Printscreen/TV Pink/Facebook

predsednik Aleksandar Vučić i Munira Subašić

"Nisam razumeo zašto je morala da pominje moju decu, a za to da će Alah da me kazni, hvala vam na tome. Ja težu reč za majku koja je tako stradala da izgovorim, neću. Ja nisam veliki vernik, ali u Boga verujem i moliću se Bogu da ta vrsta fatve se ne odnosi na moju decu. Što se mene tiče, dovoljno sam ponosan na ono što sam uradio i šta god vi meni danas pričali, udžbenici će u Srbiji o tome govoriti", rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Tijana

15.07.2024 14:43

Sramota je da je prošlo 9 godina od napada Vučića i da se nezna ko su počinioci jer ovo je bilo organizovano.

Srbenda

15.07.2024 14:43

Vučić je pravi primer srpskog junaka. Ne napada slabije, sve poštuje, ali i neće da ustukne kada ga napadaju hijene!

Marko

15.07.2024 15:22

Pokazali su koliko su hrabri.

Nikola

15.07.2024 17:08

Zaista tužno i jadno od Bošnjaka. Čovek došao da se pokloni žrtvama a oni da ga ubiju. Ipak ostaje sramota što slučaj nije rasvetljen.