DECA SE PREGREVAJU I DEHIDRIRAJU NA VISOKIM TEMPERATURAMA! Doktorka uputila važan apel roditeljima!

Autor:

Vesti

15.07.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško podnose ovakve uslove!

DECA SE PREGREVAJU I DEHIDRIRAJU NA VISOKIM TEMPERATURAMA! Doktorka uputila važan apel roditeljima!

Foto: shutterstock

Visoke temperature postale su svakodnevica u Srbiji, a najmlađi su naročito pogođeni vrućinama. Pedijatar i pulmolog dr Aleksandra Vukov otkrila je kako deca podnose visoke temperature i koje mere roditelji treba da preduzmu kako bi ih zaštitili.

- Deca teško podnose visoke temperature, posebno u zatvorenom prostoru. Njihov metabolizam je drugačiji, a termoregulacioni centar nezreliji nego kod odraslih. U prostorijama sa temperaturom iznad 35 stepeni, deca se lako mogu pregrejati, što može dovesti do dehidratacije - istakla je dr Vukov.

Prema njenim rečima, dehidratacija je prvi stepen problema. Kada su deca izložena visokim temperaturama i ne unose dovoljno tečnosti, mogu postati malaksala, imati povišenu temperaturu, povraćati i biti konfuzna.

- U takvim situacijama, deca moraju hitno kod lekara - dodala je dr Vukov.

- Klima uređaji takođe mogu biti problematični ako nisu pravilno korišćeni. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 stepeni, zavisno od uzrasta deteta - rekla je dr Vukov i dodala:

- Posebno je važno da klima uređaj ne bude usmeren direktno na decu, jer to može izazvati prehladu.

Dr Vukov naglašava važnost pravilne hidratacije dece:

- Deca se kreću, trče, igraju, što znači da se brže znoje i gube tečnost. Važno je da im se redovno nudi voda kako bi se izbegla dehidratacija.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje može nastupiti kada je dete predugo izloženo visokim temperaturama.

- Simptomi toplotnog udara uključuju malaksalost, povišenu temperaturu, povraćanje i konfuziju. U takvim slučajevima, hitna medicinska pomoć je neophodna - upozorava dr Vukov za Kurir.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading