KO PREGURA PET RASKRSNICA DA NE POGINE - SVAKA ČAST: Nova biznis ideja RAZBESNELA SRBE, kome je ovo palo na pamet?! (FOTO)

Autor:

Vesti

16.07.2024

00:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasno je da reči o bezbednosti nema kada je u pitanju telefoniranje, slanje poruka i vožnja

KO PREGURA PET RASKRSNICA DA NE POGINE - SVAKA ČAST: Nova biznis ideja RAZBESNELA SRBE, kome je ovo palo na pamet?! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Nesreća

Na društvenim mrežama pojavila se reklama za proizvod "stabilik", tačnije magnetni držač za mobilni telefon. Tu ne bi bilo ništa čudno da oglas koji prati fotografiju ne preporučuje potrošačima da telefoniraju i šalju poruke u toku vožnje!

- Telefonirajte, šaljite poruke, koristite navigaciju tokom vožnje i ostanite 100 odsto bezbedni. Čuva ekran tamo gde vam najviše odgovara - možete ga okrenuti u bilo koji položaj da biste se glatko kretali - navodi se u oglasu.

Jasno je da reči o bezbednosti nema kada je u pitanju telefoniranje, slanje poruka i vožnja, pa je tako jedan korisnik društvene mreže Iks podelio reklamu uz komentar:

- Bravo za biznis ideju. Telefoniraj, kuckaj poruke i koristi navigaciju dok voziš bicikl. Ko pregura pet raskrsnica a da ne pogine - svaka čast. Šta kaže struka? - napisao je on.

 

 

Korišćenje mobilnog telefona u saobraćaju vodeći uzročnik nesreća

Podaci o korišćenju mobilnih telefona tokom vožnje – zabrinjavaju. Istraživanja pokazuju da čak 47,2% vozača koristi mobilni telefon tokom vožnje, dok u nekim studijama taj procenat prelazi 53%. U skladu sa tim, evidentno je i povećanje saobraćajnih nesreća među vozačima koji, korišćenjem mobilnog telefona, postaju rasejani i nedovoljno obazrivi. Korišćenje mobilnog telefona u saobraćaju može dovesti do:

  • Neprilagođavanja brzine;
  • Prelazak automobila u suprotnu traku;
  • Udar u bankinu, banderu ili skretanje sa puta;
  • Prevrtanje vozila;
  • Povređivanje pešaka.

Upravo je ometanje vozača koje nastaje korišćenjem mobilnog telefona u toku vožnje jedan od ključnih faktora koji narušava koncentraciju vozača, te je vreme reakcije vozača i do 30% sporije u takvim situacijama.

Korišćenje bluetooth slušalica tokom vožnje

Činjenica je da korišćenje bluetooth slušalica tokom vožnje znači slobodne ruke vozača tokom vožnje, ali efekti na samu koncentraciju vozača su isti. Neke studije, međutim, pokazuju da nošenje bluetooth slušalica tokom vožnje dovodi do još većeg rizika u saobraćaju. Objašnjenje se ogleda u činjenici da nošenje slušalica tokom vožnje ometa i utiče na prostornu svest, što otežava da čujete druge automobile i blagovremeno uočite opasnosti na putu. Samim tim, šanse za saobraćajnu nesreću su veće.

Slanje poruka, snimanje video klipova i bezbednost u saobraćaju

Imajući u vidu da sve veći broj mladih ljudi vozi automobil, mnogi od njih ne razmišljaju o mogućim posledicama. Tako na primer, značajan procenat mladih kaže da tokom vožnje šalje tekstualne poruke. Pored toga, često snimaju video sadržaje (popularni story, live ili reels snimak) koje plasira na društvene mreže. Ovakvo ponašanje tokom vožnje utiče na ometanje koncentracije, zadržavanje u saobraćaju, skretanje u drugu traku, neblagovremeno reagovanje (kočenje) i sl. Sve to, može dovesti do saobraćajnih nesreća, većih ili manjih razmera, koje zahtevaju pomoć na putu i angažovanje šlep službe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading