FORMIRAJU SE USLOVI ZA SUPERĆELIJSKU OLUJU! Srbija na pragu nevremena, ako se OVO desi - MOŽE BITI GADNO

Autor:

Vesti

15.07.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nalazimo se u rizičnom području.

FORMIRAJU SE USLOVI ZA SUPERĆELIJSKU OLUJU! Srbija na pragu nevremena, ako se OVO desi - MOŽE BITI GADNO

Foto: Instagram/moj_beo_grad_ •, Tanjug, Shutterstock, wikipedia

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje da će afrički anticiklon, poznat i kao Haron, dostići svoj pik ove nedelje, nakon čega sledi postepena promena vremena. Početkom ove nedelje, temperatura će ići i do maksimalnih 40 stepeni Celzijusa, ali već u drugoj polovini sedmice biće nestabilno vreme sa više oblaka, pljuskova i kiše, ponegde praćenih i grmljavinom.

Meteorolog Ristić navodi da će trend postepenog pada temperature nastaviti od 22. do 29. jula, te da će temperatura pasti i do 10 stepeni. To znači da će se u naseljenim mestima temperatura kretati oko prijatnih 30 stepeni Celzijusa.

Klimatolog Vladimir Đurđević ističe da, osim blagog osveženja, ozbiljnije zahlađenje nije ni na vidiku. Moguće je da će temperatura pasti ispod 35 stepeni Celzijusa i da će biti blaga relaksacija sa lokalnim padavinama, ali već posle 22. jula temperature će se vratiti na vrednosti preko 35 stepeni Celzijusa.

Đurđević ističe da su temperature znatno više od očekivanih zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Postoji li šansa za formiranje superćelijskih oluja

Temperatura severnog Jadrana dostigla je 27 stepeni, a smenjivanje visokih temperatura i zahlađenja, pa povratak na visoke temperature može izazvati superćelijske oluje. Klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava da narednih dana ne vidi takav potencijal u Srbiji, ali da naše područje jeste podložno olujnom nevremenu. Klimatske promene doprinose razornijim olujama, jer imamo topliju atmosferu i više vodene pare, koja je "glavno gorivo" za oluje.

Vreme narendih dana

Đurđević ističe da u narednih nekoliko dana oluja sigurno neće biti, ali da leto tek predstoji te da se može još svašta desiti. Za sada nas ne očekuje ništa strašno poput superćelijskih oluja.

Klimatolozi savetuju da budemo oprezni i da se pridržavamo preporuka za zaštitu od vremenskih nepogoda, ali i da vodimo računa o visokim temperaturama, budući da je na snazi toplotni talas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading