JOVANOV ODGOVORIO ĐILASU: "Od DEVET najvažnijih dokumenata za Rio Tinto, PET je izdala njegova stranka" (FOTO)

Autor:

Vesti

15.07.2024

20:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo oglašavanje Milenka Jovanova, poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i potpredsednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke

JOVANOV ODGOVORIO ĐILASU: "Od DEVET najvažnijih dokumenata za Rio Tinto, PET je izdala njegova stranka" (FOTO)

Foto: Tanjug/T. VALIČ/M. NIKOLIĆ

Povodom najnovijih optužbi lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o dozvolama korporaciji Rio Tinto i napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, oglasio se Milenko Jovanov, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije od 2020. godine, bivši poslanik u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

- Bolje da je ćutao...Prvo, tada je Dragan Đilas bio direktor tzv. Narodne kancelarije, a Boris Tadić predsednik države i sve odluke su donošene u saglasnosti i opštoj harmoniji. Uostalom, ako nije bilo tako, gde su ikada rekli reč protiv izdavanja dozvola Rio Tintu?

Nikada i nigde. Zašto? Pa zato što su već 2007. kada su i formalno postali deo Vlade Srbije, nastavili sa izdavanjem dozvola Rio Tintu. A od 2008. kada su u potpunosti preuzeli upravljanje Vladom, toliko su ubrzali sve, da je Rio Tintu od Vlade Srbije izdato čak 5 novih dokumenata. Dakle, od ukupno 9 najvažnijih dokumenata izdatih u periodu od 2004. do 2012. godine, 5 je izdala baš Đilasova stranka! I šta ćemo sad? - zaključuje Jovanov.

 

Podsetimo, Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), koji je pre samo nekoliko godina tvrdio da je litijum velika šansa za Srbiju, a njegova vlast je i dovela "Rio Tinto", sada bi da bude predvodnik protesta protiv projekta "Jadar".

Gostujući na jednoj televiziji, bivši gradonačelnik i gazda dobrog dela srpske opozicije, kazao je da litijum nije srpska nafta niti to može biti.

- Nije mi jasno kakav mozak može da izgovori tako nešto. Zemlje koje imaju naftu vade je, uglavnom, u pustinjama ili kao Norvežani u moru, desetinama kilometara od obale. I države su, uglavnom, i vlasnici tog bogatstva, a ne neki "Rio Tinto" - kazao je Đilas.

Odgovarajući juče na novinarsko pitanje o Đilasovoj izjavi, predsednik Aleksandar Vučić je podsetio da je bliski Đilasov saradnik prodao zemljište "Rio Tintu" za 717.000 evra, te da on, za razliku od lidera SSP, svoje stavove o litijumu nije menjao.

- Ja svoje stavove nisam menjao. Nije čovek magarac da se ne menja, ali ako se niste promenili od 2006, kada ste doveli "Rio Tinto" i dali mu pravo ne samo na istraživanja već i eksploataciju, a 2017. i 2021. rekli da je to velika šansa i prilika, a onda dve godine kasnije, kada vam se učini da bi to moglo da vas vrati u igru... I pri svemu tome vaš prvi na listi u Loznici prodao zemljište "Rio Tintu", vaš sekretar prodao "Rio Tintu" za 717.000 evra to zemljište... I vi da nam oko toga držite pridike, nema nikakvog smisla. Ja mislim da je to velika prilika za Srbiju - istakao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Mia

15.07.2024 21:07

Znamo svi ko je Djilas.

Ksenija

15.07.2024 21:24

Na kraju će Đilas reći da nije ni bio na vlasti

Atuin

15.07.2024 21:57

Ali ko smo mi da objašnjavamo mašinskom mozgu da postoje papiri, da postoje kamere koje su snimale neke potpise, čovek se i dalje ponaša kao da van kruga dvojke ne postoji internet pa njegove laži ne mogu da se provere.

Jovan

15.07.2024 22:01

Đilas se pravi lud a dobro zna da je on doveo Rio Tinto u Srbiju