KRITIKOVAO SANKCIJE ZAPADA RUSIJI, ŽELEO DA SE PREKINE VOJNA POMOĆ UKRAJINI: Ko je Robert Fico na koga je danas izvršen atentat

Autor:

Svet

15.05.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Slovačke napadnut je kod Handlove, grada koji se nalazi na 150 kilometara od Bratislave

KRITIKOVAO SANKCIJE ZAPADA RUSIJI, ŽELEO DA SE PREKINE VOJNA POMOĆ UKRAJINI: Ko je Robert Fico na koga je danas izvršen atentat

Foto: Tanjug/AP

Robert Fico

Slovački premijer Robert Fico ranjen je danas u mestu Handlova i nalazi se u bolnici.

Nad Ficom je izvršen atentat a napadač je tom prilikom uhapšen.

Kako javljaju slovački mediji, Fico je došao u Handlovu na zatvoreni skup vlade a tom prilikom na licu mesta našli su se i okupljeni građani koji su želeli da se pozdrave s njim.

U toj gužvi, prišao mu je napadač koji mu je pružio ruku a potom u Fica ispalio dva hica u stomak.

Premijer Slovačke nalazi se u teškom stanju.

Lider slovačke levice imenovan je krajem oktobra 2023. godine za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Predsednica Zuzana Caputova imenovala je Fica i njegov kabinet nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobedila na izborima 30. septembra i formirala koaliciju sa levim centrom HLAS-om i nacionalističkim strankama SNS.

Fico je dao ostavku na mesto premijera 2018. usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je ubijen slovački istraživački novinar Jan Kucijak.

Ovog puta je vodio žestoku kampanju na obećanjima da će prekinuti zvaničnu vojnu pomoć Slovačke Ukrajini, voditi nezavisnu spoljnu politiku od partnera u Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Državama i postati oštriji u zadržavanju migranata koji žele da dođu u zapadnu Evropu.

Fico se takođe izjasnio kao protivnik političkog liberalizma, nevladinih organizacija i prava transrodnih osoba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.

Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO saveza koji predvode SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading