OTROVNA RIBA PRIMEĆENA U VODAMA CRNE GORE: Njen ubod ubod može da izazove i paralizu

Autor:

Svet

28.05.2024

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučuje se da ukoliko vas ubode ova riba odmah potražite medicinsku pomoć

OTROVNA RIBA PRIMEĆENA U VODAMA CRNE GORE: Njen ubod ubod može da izazove i paralizu

Foto: S.Stepanović

U crnogorskim vodama Jadranskog mora primećena je pojava otrovne ribe lav, čije prirodno stanište obuhvata Indijski okean i Crveno more. Prema saopštenju Instituta za biologiju mora, ova vrsta ribe je stigla u Mediteran kroz Sueski kanal. Riba lav, koja se razmnožava tokom cele godine i nema prirodne neprijatelje, predstavlja predatorsku vrstu koja se najčešće zadržava na stenovitom dnu.

- Primećena je pojava otrovne ribe lav u crnogorskim vodama Jadranskog mora, a ova vrsta, čije prirodno stanište obuhvata Indijski okean i Crveno more, stigla je u Mediteran kroz Sueski kanal - izjavio je Institut za biologiju mora, prenosi Telegraf.

Ova riba je opasna zbog svojih otrovnih bodlji, čiji ubod može izazvati bol, znojenje, smetnje u disanju, pa čak i paralizu u ekstremnim slučajevima. Preporučuje se da ukoliko vas ubode riba lav, odmah potražite medicinsku pomoć i pogođeno mesto uronite u vruću vodu na od 30 do 90 minuta.

Institut za biologiju mora apeluje na ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku ribe lava prijave kako bi se pratilo širenje ove vrste i zaštitio lokalni ekosistem. Informacije o primetnim jedinkama mogu se poslati direktno putem poruka na njihovoj Facebook stranici ili kontaktirati Institut za biologiju mora u Kotoru. Ovakav angažman i svest o prisustvu opasnih vrsta riba od vitalnog su značaja za bezbednost i očuvanje morskog okruženja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading