DAN KADA SE EVROPA KLANJALA CRVENOJ ZVEZDI I JUGOSLAVIJI: Ovo je bio put crveno-belih do ušatog pehara!

Autor:

Sport

29.05.2024

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći uspeh nekog kluba sa ovih prostora.

DAN KADA SE EVROPA KLANJALA CRVENOJ ZVEZDI I JUGOSLAVIJI: Ovo je bio put crveno-belih do ušatog pehara!

Foto: www.profimedia.rs

Na današnji dan dogodio se najveći uspeh na ovim prostorima koji više nikada nije ponovljne. Fudbaleri Crvene zvezde su se popeli na tron Evrope, osvojivši Ligu šampiona tog 29. maja. 1991. godine. Crveno-beli su slavili protiv tada moćnog Marseja nakon boljeg izvođenja penala pošto je nakon 120 minuta igre bilo 0:0. 

Međutim, taj uspeh nije bio nimalo lak. On je bio plod velikog rada i truda koji se gradio nekoliko godina unazad. Već od sredine 80-ih godina, na Marakani su se pravili planovi za osvajanje evropskog trona. Tandem rukovodećih ljudi, Dragan Džajić i Vladimir Cvetković, odlučio se za drugačiji pristup. Umesto da se oslanjaju isključivo na igrače iz sopstvene omladinske škole, odlučili su se za dovođenje najboljih igrača sa domaćeg tržišta. Cilj je bio stvoriti ekipu koja bi odmah mogla da se takmiči na kontinentalnom nivou, a za nekoliko sezona bude kandidat za evropske trofeje.

Iako su se svake godine menjali treneri, Zvezda je uspevala da održi stil igre baziran na brzim napadačima i vrhunski kvalitetnim veznim igračima. Ključni trenutak na putu ka osvajanju Kupa evropskih šampiona bila je teška lekcija koju je Zvezda naučila u duelu sa Kelnom, kada je doživela težak poraz i ispala u trećoj rundi Kupa UEFA. Zvezda je bila daleko najuspešniji klub Balkana i cele Istočne Evrope u evrokupovima, a od polufinala drugog Kupa evropskih šampiona, pa sve do 1991. godine, klub je 14 puta dočekivao proleće u Evropi, a šest puta bio polufinalista u sva tri kupa.

POČETAK AVANTURE - GRASHOPERS

To neverovatno putovanje tima iz Ljutice Bogdana počelo je 19. septembra. 1990. godine kada je Zvezda odmerila snage sa tada atraktivnim Grashopersom. Prvi susret na Marakani bio je okončan 1:1. Revanš na stadionu „Hardturm“ pokazao je prave mogućnosti ekipe Ljupka Petrovića. Prosinečki je otvorio seriju golova u Ligi šampiona pogodivši mrežu rivala dva puta, a po jedan su dodali Pančev i Radinović, pa još jedan Kecleov pogodak nikog nije potresao.

ŠKOTSKI VELIKAN - GLAZGOV RENDŽERS

U drugom kolu crveno-beli igrali su škotskim velikanom Glagzov Rendžersom. Četa Ljupka Petrovića je priredila pravi spektakl svojim navijačima i častila ih fantastičnom fudbalskom predstavom. Zvezda je na Marakani pobedila 3:0 i praktično pred drugu utakmicu rešila pitanje pobednika ovog dvomeča. U Glazgovu je bilo 1:1 i ponovo je bilo obezbeđeno evropsko proleće.

EVROPSKO PROLEĆE I POSLEDNJI DEO SLAGALICE - SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Foto: www.profimedia.rs

 

U trećoj rundi Zvezda, pojačana Sinišom Mihajlovićem, plaćenim milion maraka, krenula je na nemačku turneju, a rival je bio  Dinamo Drezden. Ovo je bioi daleko najlakši moguć rival u četvrtfinalu, u kojem je Marsej igrao sa Milanom, Bajern sa Portom, a Real sa Spartakom. Na Marakani ista slika kao u oktobru - protivnik pregažen i ispraćen kući sa 3:0, a čak je Prosinečki ponovo pogodio iz slobodnog udarca. Preostale golove postigli su Binić i Savićević.

Susret u Drezdenu krenuo je ne baš po planu za Zvezdu. penal za domaćina već u drugom minutu i gol Torstena Gičova. Ipak, razlika u kvalitetu se brzo osetila, Savićević i Pančev su preokrenuli rezultat, a grupa nasilnih domaćih navijača izazvala je incident, zbog kojeg je meč prekinut u 78. minutu. UEFA je utakmicu registrovala rezultatom 3:0 u našu korist, a Zvezda se treći put u istoriji domogla polufinala Kupa evropskih šampiona.

NEMAČKA VELE SILA - BAJERN MIHNEN

Crvenoj zvezdi su ostale još dve utakmice do zacrtanog cilja i 1986. godine, ali pred njima je bio izuzetno težak zadatak, pošto su naspram sebe imali Bajern Minhen. Bavarci su važili za vele silu. Međutim, crveno-beli su odigrali u Nemačkoj meč za udžbenike. Poveo je Bajern preko Rolanda Vofarta u 14. minutu, da bi Zvezda preko Pančeva i Savićeva preokreću i bacaju 15 hiljada Delija u trans.

REVANŠ NA MARAKANI, MIHAJLOVIĆ U SREDINU I NEBO SE OTVORILO STADION JE EKSPOLIDRAO!

U revašnu je sve išlo po planu. Zvezda je povela preko Siniše Mihajlovića, međutim, drama dolazi u drugom poluvremenu kada je Augentalerov slobodni udarac prošao Stojanoviću kroz ruke i noge. Noge su se odjednom odsekle, a pet minuta kasnije Manfred Bender pogađa za 1:2. Bajern je izjednačio rezultat, ali nije mislio da stane. U poslednjih pola sata šanse se ređaju pred oba gola, a Zvezdina sudbina visi o koncu - još jedan primljeni gol i za prolazak našem timu bi trebala dva pogotka.

Sreća tada u potpunosti staje na stranu Zvezde: strelac iz prvog meča Volfart pogađa stativu, a lopta se odbija između dva odlično postavljena Bajernova igrača. A onda, za istoriju: Jugović vuče loptu po dijagonali, razmenjuje pasove sa Pančevom, Prosinečki prolazi po levoj strani, vraća Mihajloviću, na centaršut trapavo startuje Augentaler, Pančev zbunjuje Aumana i - "Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao" 

BARI, MARSEJ I DARKO PANČEV ZA ISTORIJU!

Uprava Crvene zvezde tada donosi odluku da ekipa ide u malo mesto pored Barija sedam dana ranije i to je bio ispravan potez. Tim je bio izolovan od sveta, nije bilo pritisaka, a trenirali su na lokalnom terenu. Velika euforija je vladala među navijačima, građanima, koji su tada već bili suočeni sa raspadom države i ratom, a ovo im je bio jedini beg od realnosti i jedina sreća u tom momentu. 

Marsej je tada bio najjači tim definitivno. Dominirao je evropskim fudbalom, a to govori činejnica da su dve godine kasnije osvojili Ligu šampiona. Delije su dolazile brodovima, avionima, kolima, ma svim mogućim sredstvima, samo da se domognu Barija i stadiona Sveti Nikola.

Posle 120 minuta igre i samo nekoliko prilika na obe strane odluka je doneta izvođenjem penala. Prosinečki je pogodio mrežu Olmete udarcem desno poluvisoko, a već u prvoj seriji Stojanović skokom udesno brani udarac Manuela Amorosa. Ispostaviće se da je to odlučilo. Pogađaju redom Binić , Bernar Kazoni, Belodedić , Papen, Mihajlović  i Mozer 

Priliku za trijumf imao je Darko Pančev - osvajač Zlatne kopačke gađao je blizu sredini gola, ali je udario snažno i uhvatio Olmetu u raskoraku, dovoljno za najveću radost u istoriji kluba. Ostaće upamćeno da se u Bariju 29. maja 1991. godine Crvena zvezda popela na krov Evrope protiv Olimpika iz Marseja 0:0 - 5:3 penalima, uspešno završavajući jedan petogodišnji projekat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading