UHAPŠENI ATENTATORI NA ZELENSKOG: Ukrajinci razotkrili obaveštajnu mrežu FSB, smenjen šef Resora državne bezbednosti

Autor:

Svet

09.05.2024

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privedena su dva pukovnika Službe državne bezbednosti Ukrajine.

UHAPŠENI ATENTATORI NA ZELENSKOG: Ukrajinci razotkrili obaveštajnu mrežu FSB, smenjen šef Resora državne bezbednosti

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, razrešio je dužnosti šefa Resora državne bezbednosti, Sergeja Ruda, piše ruski portal Meduza. Odgovarajući ukaz objavljen je na sajtu ukrajinskog predsednika.

Razlog smene nije saopšten. Rud je na ovoj funkciji od 2019. godine.

Odeljenje državne bezbednosti Ukrajine odgovara direktno predsedniku zemlje i odgovorno je za zaštitu visokih zvaničnika, uključujući i odgovornost za bezbednost šefa države.

Služba bezbednosti Ukrajine je 7. maja izvestila da je razotkrila obaveštajnu mrežu FSB, čiji su pripadnici pripremali atentat na Volodimira Zelenskog, šefa SBU, Vasilija Maljuka, šefa Glavnog obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Ukrajine, Kirila Budanova, i drugih visokih funkcionera.

Privedena su dva pukovnika Službe državne bezbednosti Ukrajine. Optuženi su za izdaju i pripremanje terorističkog napada.

Strana.ua piše da je jedan od uhapšenih pukovnik Andrej Guk, blizak Rudu. Prema rečima sagovornika publikacije, obaveštajne službe za Guka "dugo imaju pitanja", ali ga je Rud dugo "pokrivao".

Podsetimo, Zelenski je danas potpisao ukaz o smeni komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, Sergeja Lupančuka, koji je na to mesto došao pre oko pola godine.

Na njegovo mesto biće postavljen Aleksandar Trepak.

Zelenski je danas potpisao još jedan ukaz, kojim je izabran novi komandant snaga za podršku Oružanih snaga Ukrajine. U pitanju je Dmitrij Gerega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading