PUTIN REŠIO DA OČISTI VOJNI VRH: Četvorica pala za mesec dana, a ovo je konačni plan predsednika Rusije

Autor:

Svet

29.05.2024

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih mesec dana četiri najviša zvaničnika ruskog ministarstva odbrane uhapšena su pod optužbom za korupciju, što je predstavljalo najveći udar u ovom ministarstvu poslednjih decenija

PUTIN REŠIO DA OČISTI VOJNI VRH: Četvorica pala za mesec dana, a ovo je konačni plan predsednika Rusije

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Od kada je pre nekoliko nedelja ruski predsednik Vladimir Putin sa mesta ministra odbrane smenio Sergeja Šojgua, svog dugogodišnjeg bliskog saradnika, Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula je niz istraga o korupciji na visokom nivou protiv zamenika ministra odbrane, kao i šefova sektora u okviru onoga što insajderi nazivaju "velikom čistkom".

Kako prenosi The Guardian, Andrej Belousov, tehnokrata ekonomista imenovan da zameni Šojgua, ima mandat da smanji korupciju u ministarstvu odbrane i da racionalizuje vojnu proizvodnju za dugi rat protiv Ukrajine o čijem ishodu bi u velikoj meri mogla da odluči veličina vojne industrijske proizvodnje.

Međutim, bivši zvaničnici ministarstva odbrane, Kremlja, oficiri i strani posmatrači slažu se da je smena Šojgua i njegov gubitak Putinove zaštite omogućio FSB, odeljenju odgovornom za unutrašnje istrage, da pohapsi moćne zvaničnike, istovremeno dok se vodi borba za prevlast čiji će ishod odlučiti to na koji će način Rusija voditi rat u Ukrajini.

"FSB je konačno zario zube u ministarstvo odbrane i generalštab", kaže kapetan Džon Forman, bivši britanski ataše za odbranu u Moskvi.

On veruje da bi hapšenja mogla da se nastave nakon što je "Putinovo strpljenje konačno puklo":

"Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, bili su tampon, ali sada je Putin odlučio da mora nešto da uradi. Šojgu je tokom svog mandata držao FSB uglavnom podalje od ministarstva, bilo je vrlo malo hapšenja. Kada vas FSB ujede, ko zna dokle daleko će ići", piše The Guardian.

Rivalstvo među bezbednosnim službama je duboko u Rusiji. Šojguovo zbacivanje je možda dalo istražiteljima u FSB i Istražnom komitetu priliku da obrišu krivične slučajeve protiv vrha ministarstva odbrane u pokušaju da zatraže unapređenja i pohvale.

"San svakog istražitelja je da strpa pravog živog zamenika ministra odbrane u zatvor. To je životni san. Za to dobijate nove epolete, unapređenje, neku nagradu. Za to možete zaraditi reputaciju", rekao je jedan bivši zvaničnik Kremlja.

U slučaju krivičnog gonjenja na visokom nivou, Putin bi vrlo verovatno bio obavešten pre nego što se zatraži hapšenje.

U poslednjih mesec dana četiri najviša zvaničnika ruskog ministarstva odbrane uhapšena su pod optužbom za korupciju, što je predstavljalo najveći udar u ovom ministarstvu poslednjih decenija.

Čistka je počela 23. aprila šokantnim hapšenjem veterana, zamenika ministra odbrane Timura Ivanova zbog sumnje da je primao mito.

Ivanov je bio dugogodišnji poverenik i štićenik Sergeja Šojgua. Veruje se da je njegovo pritvaranje postavilo osnovu za smenu Šojgua, koga je Belousov kasnije zamenio.

U nedeljama koje su usledile, hapšenja su se nastavila. Među uhapšenima su Jurij Kuznjecov, šef kadrovskog odeljenja ministarstva i Vadim Šamarin, načelnik odeljenja za komunikacije generalštaba.

Nekoliko sati nakon Šamarinovog hapšenja u četvrtak, ruski istražni komitet je takođe izvestio o pritvaranju još jednog zvaničnika ministarstva odbrane - Vladimira Verteletskog, koji je bio na čelu odeljenja u odeljenju za nabavku državne odbrane u ministarstvu.

Dok je Kremlj ranije ovog meseca najavio da će najviši ruski general, Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, zadržati svoju funkciju, hapšenje Šamarina, direktnog zamenika Gerasimova , moglo da oslabi generalov položaj u vojnoj hijerarhiji.

"Verovatnoća za smenu Gerasimova je porasla. Odmah bi prodao sve svoje akcije koje sam uložio u njega", slikovit je Foreman.

Bivši zvaničnik ministarstva odbrane rekao je da hapšenja pokazuju da se odnos snaga promenio u korist ruskih bezbednosnih službi, dok je vojska u neredu.

"Odsek za kontraobaveštajne operacije FSB (1. divizija) postaje sve moćniji. Oni trenutno drže sve karte i pritežu šrafove“, rekao je ovaj zvaničnik, koji je blisko sarađivao sa Ivanovim i Šojguom.

"Nije da je dolazak Belousova doveo do čistki, već je odlazak Šojgua i njegovih moćnika omogućio hapšenje. Šojgu je na kraju bio silovik (član bezbednosne elite) i imao je njihovu podršku", dodao je ovajh zvaničnik.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu i protiv visokog generala najpoznatijeg po svojoj kritici Šojgua i Gerasimova. General-major Ivan Popov, koji je komandovao 58. kombinovanim oružanim snagama, rekao je prošlog leta da je otpušten nakon što je izneo probleme na bojnom polju, uključujući nedostatak artiljerijske municije, kao i masovnih smrti i ranjavanja koje je vojska pretrpela usled ukrajinskih napada.

Popov, za koga ruski mediji navode da je optužen za krađu 100 miliona rubalja (oko milion evra), uhapšen je u utorak i smešten u zatvorsku ustanovu.

Gleb Irisov, bivši poručnik ruskog vazduhoplovstva koji je napustio vojsku 2020. godine, rekao je da je razgovarao sa izvorom iz FSB pre hapšenja koji mu je rekao da će čistka u ministarstvu odbrane biti izazvana uglavnom neuspesima u Ukrajini.

Irisov je rekao da je redovno otkrivao faličnu opremu u vojsci, uključujući sijalice koje su se topile nadzvučnom brzinom na letovima modernim lovcem Su-35, kao i loše napravljene kamione i sisteme PVO koji nisu u stanju da obaraju moderne bespilotne letelice.

On je rekao da su njihovi nedostaci delimično rezultat korupcije pod Šojguom.

"Ukupan kvalitet vojske je srozan jer su sredstva rutinski proneverena. Vojne vežbe su često postojale samo na papiru, pošto je dodeljeni novac izvlačen iz ministarstva", dodoa je Irisov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miloš

29.05.2024 14:08

Naš takve elegantno skloni od pravosuđa.