PROGLAŠENA SVETSKA PRESTONICA PO BROJU UJEDA AJKULA! Ova plaža je REKORDER, tu stalno KIDIŠU na ljude!

Autor:

Svet

28.05.2024

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na tom mestu je zabeležen najveći broj neisprovociranih napada ajkula na svetu

PROGLAŠENA SVETSKA PRESTONICA PO BROJU UJEDA AJKULA! Ova plaža je REKORDER, tu stalno KIDIŠU na ljude!

Foto: shutterstock

Na plaži Dejtona u okrugu Volusija na Floridi, svetski poznatoj po svojim belim peščanim plažama i tirkiznom moru, zabeležen je najveći broj ujeda ajkula od kada se vodi evidencija.

Prema najnovijem izveštaju Univerziteta na Floridi, ova plaža je dobila nezvanični nadimak "svetska prestonica ujeda ajkula".

Rekordni broj napada

Međunarodni dosije o napadima ajkula Univerziteta na Floridi otkriva da je u ovoj saveznoj državi zabeležen najveći broj neisprovociranih napada ajkula na svetu - čak 351 od 1837. godine.

Tokom 2023. godine, zabeležen je rekordan broj od 16 napada, ali je važno napomenuti da su smrtonosni napadi i dalje izuzetno retki.

Globalna perspektiva


Evidencija pokazuje da je na Floridi zabeleženo ukupno 928 napada, dok slede Havaji sa 195 i Kalifornija sa 138.

Interesantno je da je širom sveta zabeleženo 69 neisprovociranih napada u 2023. godini, što je više u odnosu na prethodni petogodišnji prosek od 63 napada.

Rizici i retkost smrtonosnih napada

Iako su napadi ajkula uglavnom probni zalogaji koje prouzrokuje greška u identifikaciji plena, izveštaj ističe da napadi velikih ajkula poput velike bele i tigraste ajkule mogu biti smrtonosni.

Statistika pokazuje da je verovatnije osvojiti na lutriji nego doživeti napad ajkule.

Globalne žrtve

Od deset smrtonosnih napada u 2023. godini, četiri osobe su umrle u Australiji, dok su po dve žrtve zabeležene u SAD, Bahamima, Egiptu, Meksiku i Novoj Kaledoniji.

Ukupno gledano, iako su napadi ajkula izazvali zabrinutost širom sveta, statistika ukazuje na njihovu retkost i naglašava važnost razumevanja ponašanja ovih fascinantnih morskih predatora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading