EVROPSKI ŠAMPION SA ZVEZDOM - ILIJA NAJDOSKI ZA REPUBLIKU: ''Rat i sankcije su sprečile da se ponovi Bari''

Autor:

Sport

29.05.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Po meni je bio dosta pametan potez uprave što smo bili sedam dana ranije u Bariju'' - poručuje Najdoski.

EVROPSKI ŠAMPION SA ZVEZDOM - ILIJA NAJDOSKI ZA REPUBLIKU: ''Rat i sankcije su sprečile da se ponovi Bari''

Foto: www.profimedia.rs

''Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže i pobediš!'' Čuvena je replika iz kultnog domaćeg filma Nebeska udica koji je snimljen 2000. godine. Međutim, tu izreku implementirali su fudbaleri Crvene zvezde devet godina ranije kada su na današnji dan 29. maja. 1991. godine osvojili Ligu šampionu u Bariju protiv Olimpika iz Marseja nakon boljeg izvođenja penala (5:3) pošto je posle 120 minuta igre bilo 0:0.

Ova titula nije došla slučajno, već je bila plod dugogodišnjeg rada i planiranja. Već od sredine 80-ih godina, na Marakani su se pravili planovi za osvajanje evropskog trona. Tandem rukovodećih ljudi, Dragan Džajić i Vladimir Cvetković, odlučio se za drugačiji pristup. Umesto da se oslanjaju isključivo na igrače iz sopstvene omladinske škole, odlučili su se za dovođenje najboljih igrača sa domaćeg tržišta. Cilj je bio stvoriti ekipu koja bi odmah mogla da se takmiči na kontinentalnom nivou, a za nekoliko sezona bude kandidat za evropske trofeje.

Crvenu zvezdu su tada činili majstori poput Roberta Prosinečkog, Darka Pančeva, Dejana Savićevića, Siniše Mihajlovića, Stevana Stojanovića, Ilije Najdoskog, Milorada Belodedića, Dragiše Binića, Vladimira Jugovića, Slobodana Marovića, uz neverovatnog trenera Ljupka Petrovića.  Put do titule je bio popločan teškim protivnicima poput Grasopersa, Glazgov Rendžersa, Dinama iz Drezdena i Bajern Minhena. Međutim, najveći izazov je bio Olimpik Marsej, koji je tada dominirao Evropom.

Foto: www.profimedia.rs

 

Ova titula je donela mnogo radosti narodu u vreme kada je haos zahvatio Jugoslaviju. Ilija Najdoski, član šampionske generacije iz Barija, je govorio o velikom podvigu tima iz Ljutice Bogdana za Republiku.

- Čestitao bih pre svega Crvenoj zvezdi na sedmoj uzastopnoj tituli, to nije mala stvar. To je veliki podvig. Što se tiče Barija, kada se vidi sa ove distance, velika stvar što smo došli do takvog uspeha kao klub i ekipa. Tek kada prođu godine se vidi kakav je to uspeh bio, pogotovu za naše tadašnje uslove - započeo je stameni štoper.

Najdoski je naveo da ništa nije došlo slučajno i da se ta ekipa gradila pet godina unazad. Takođe, pohvalio je potez tadašnje uprave što su sedam pre finala boravili u Bariju, izolovani od svega.

- To nije ništa bilo slučajno. Ta ekipa se gradila unazad pet, šest godina i polako smo sazrevali zajedno kao tim. Nekada mora sve da se poklopi. Po meni je bio dosta pametan potez uprave što smo bili sedam dana ranije u Bariju. Bili smo izolovani od svega i mogli smo na miru da se pripremamo, odmarali se, nije bilo pritisaka, a dobra stvar je što tada nije bilo mobilnih telefona. Tamo gde smo mi bili niko nije mogao da uđe, to je bio jedan veliki kompleks van Barija, kao neko manje mesto i trenirali na stadionu lokalnog kluba. Po meni je to bilo dosta važno - istakao je Ilija i dodao:

- U fudbalu kako radiš, tako ti se i vrati. Niko nije očekivao da ćemo mi doći do takvog uspeha. Kada se sve sabere bili smo prava ekipa, postojala je ta neka hemija među nama. Svako je znao svoj zadatak - govorio je nekadašnji igrač Zvezde.

Zvezda je i pre te sezone imala dobre utakmice u Evropi, kao što su protiv Kelna ili Milana, a Bari je došao kao naplata za sve to.

- Jeste, Bari je bio naplata za sve te prethodne sezone. Na primer, protiv Kelna smo odigrali u prvoj utakmici odlično, ali revanš je bio katastrofa. Tada smo imali kao klub probleme sa putovanjima tamo i to se kasnije sve nagradi, a to je upraov bilo u Bariju. Polako se stvarala ta ekipa, kada su došli Jugović, Mihajlović, Binić to je već bila druga priča, a onda je doša i Ljupko Petrović kao trener, tada smo počeli da osećamo sami kao igrači da imamo taj kvalitet i da možemo - rekao je Makedonac.

Pre meča u Bariju, dogodila se čuvena utakmicu protiv Bajern Minhena, kada je Siniša Mihajlović poslao loptu u sredinu, a Aguentaler dao u autogol i crveno-bele lansirao u finale.

- Protiv Bajerna smo odigrali strašnu utakmicu u Minhenu i znali smo da neće biti lako u Beogradu. Igrati protiv takve ekipa Bajerna, to je bilo teško. Njima ništa nije značila ni atmosfera na Marakani, ni da li gube, baš ništa. U životu, a pogotovu u fudbalu kako radiš, tako ti se i vrati, a naročito kada ti je najpotrebnije. Taj gol za izjednačenje, to se dešava jednom u deset godina. Poslužila nas je sreća, ali opet, to je sve rezultat rada, jer smo do tada sve utakmice odigrali odlično - jasan je.

Postoji anegdota kada je tadašnji predsednik Marseja Bernan Tapije tokom svečane večere na kojoj su pored predstavnika klubova bili i čelnici FIFA i Fudbalskog saveza Italije rekao čelnicima Zvezde ''Pustite nas da uzmemo ovo, vi ste mlađi, možete da sačekate''. Najdoski ipak smatra da ta izjava nije uticala na njih, već su oni verovali u sebe.

- Nije to uticalo na nas, mi smo verovali u sebe. Mi smo takav sklop igrača bili, karakterno dosta jaki, da ne može ništa da nas poremeti - poručio je on.

U to vreme Marsej je bio jak tim, a to govori i činjenica da su nakon dve godine igrali novo finale Lige šampiona i uspeli da podignu ušati pehar.

- Marsej je tada bio dosta jaka i organizovana ekipa. Imali su strašne igrače, to je bila najbolja generacija koju je taj tim imao. Znali smo protiv koga igramo. Tu utakmicu nismo odigrali kako smo hteli, nije bila naša prepoznatljiva igra, ali retko se u finalima viđa utakmica koja je lepa za gledanje. Evo na primer sada su se najbolji mečevi igrali u polufinalu. U finale je sasvim drugačije, tu je više taktika, pazi se svaki sekund da se ne izgubi koncentracija. Bolje je i što smo malo lošije igrali. Odigrali smo taktičku utakmicu skroz. Na primer protiv Mančester junajteda u Super kupu Evrope, tamo smo ih razbili u igri, ali smo izgubili 1:0. Pošto su se tada igrale dve utakmice, revanš nismo igrali, zbog političke situacije, pa su oni dobili taj susret - pričao je Najdoski.

Da nije bilo rata Crvena zvezda bi uzela još neki trofej.

- Već se osećalo tada. Taj tim iz Barija je bio mlad, bili smo u najboljim godinama, dobili smo određeno iskustvo. Ta ekipa da je igrala pod normalnim uslovima mislim da bi bez problema uzeli još neki trofej. Bili smo takav karakter igrača, poštovali smo svaku ekipu, ali se od nikog nismo plašili. Na primer, ta utakmica protiv Marseja. Oni su bili strašni, na psihičkom nivovu dosta jaki. Sećam se Mouzera, on je bio čovek do dva metara. Mi na zagrevanju pred finale, a on stao na centar da se zagreva i digne nogu koliko je visok. To je bio pritisak na pritisak na protivnika, ali mi smo bili tvrd karakter. Mogli smo sa svakim da igramo - istakao je član zlatne genercija Zvezde.

Pred to finale vladala je velika euforija među navijačima koji su Bari stizali na sve moguće načine, vozovima, avionima, autobusima, kolima, a najviše brodovima.

- Kada smo krenuli autobusom na finale, videli smo koliko su navijači došli. Dolazili su brodovima, avionima, autobusima. Imali smo strašnu podršku. Navijači su 12. igrač i dosta nam je to značilo - smatra Ilija.

Potom se dotakao tadašnjeg trenera, Ljupka Petrovića.

- Ljupko je bio strašan trener i fenomenalan čovek. Odlično nas je poznavao, sa svakim je razgovarao. Znao je šta treba svakom igraču, kakav je karakter, apsolutno sve. Nikada nije stavljao pritisak na igrača, bio je prijatelj sa nama - priseća se.

Najdoski je naveo da sada Zvezdi fale jake utakmice kako bi bila uspešnija u Evropi.

- Sedam puta za redom biti prvak nije lako. Zvezda ima svoj sistem rada koji ide polako. Sada je cilj da se napravi nešto u Evropi. Ne može preko noći ništa, jer su sada i klubovi drugačiji, finansijski jaki. U to vreme je mi kada smo igrali, bila je dosta jača liga. Mi smo igrali tada protiv Partizana, Hajduk Splita, Dinamo Zagreba, svaku nedelju smo imalo jake utakmice. To je sada veliki problem, ne samo u Srbiji, već svuda na Balkanu. U godinu se igraju samo tri, četiri prave utakmice. Taj kvalitet utakmica je najveći problem - ističe Ilija.

Na kraju je prognozirao šanse Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

- Teška je grupa, ali ne treba da se prave iste greške kao Kataru. Verujem da Srbija ima šanse, protiv svakoga može da se igra - zaključio je Ilija Najdoski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading