NEKI U PELENAMA, NEKI U ŠKOLI, A NEKI NI U PLANU NISU BILI: Nisu samo "orlovi" u pitanju, neverovatno šta se sve desilo za ove 24 godine

Autor:

Sport

16.06.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaista smo dugo čekali da ponovo zaigramo na Evropskom prvenstvu.

NEKI U PELENAMA, NEKI U ŠKOLI, A NEKI NI U PLANU NISU BILI: Nisu samo "orlovi" u pitanju, neverovatno šta se sve desilo za ove 24 godine

Foto: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije odigraće večeras protiv Engleske prvi meč na Evropskom prvenstvu posle bezmalo 24 godine. Nažalost, četvrt veka je zaista dug period pa su mnoge generacije rođene i odrasle bez da vide Srbiju na EVRO.

Podsetimo, to Evropsko prvenstvo 2000. godine održavalo se u Holandiji i Belgiji, a naš predstavnik bila je Jugoslavija, koju su tada činile Srbija i Crna Gora. Plavi dres nosili su Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Ljubinko Drulović, Predrag Mijatović, Savo Milošević, Dejan Stanković, Ivica Kralj, Miroslav Đukić, Albert Nađ, Mateja Kežman, a kapiten je bio aktuelni selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Nije se Jugoslavija proslavila na kontinentalnoj smotri, prošli su grupu u konkurenciji Norveške i Španije, a onda su poraženi od Holandije rezultatom 6:1. Patrik Klajvert postigao je dva gola za "oranje", a danas je recimo njegov sin Džastin profesionalni fudbaler i igra za Bornmut.

Mnogi od asova iz selekcije "orlova" postali su treneri: Dragan Stojković Piksi, Savo Milošević, Miroslav Đukić, Slaviša Jokanović, Dejan Stanković, Ljubinko Drulović.

Napustili su nas nažalost Siniša Mihajlović i Goran Bunjevčević, kao i selektor Vujadin Boškov. S druge strane, aktuelni reprezentativci Srbije Strahinja Pavlović, Ivan Ilić, Lazar Samardžić i Petar Ratkov nisu bili rođeni, dok je Dušan Vlahović imao pet meseci. Tih mečeva sa EVRO 2000 se kroz maglu verovatno sećaju samo kapiten Dušan Tadić, koji je tada imao 12 godina, dok su Nemanja Gudelj i Filip Mladenović bili treći razred osnovne škole, a Filip Kostić osmogodišnjak.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jugoslavija protiv Hilandije, poslednji naš meč na EP

Aleksandar Mitrović je imao šest godina, Sergej Milinković-Savić, Mijat Gaćinović, Predrag Rajković, Miloš Veljković i Nemanja Maksimović po pet. Četiri godine su imali Saša Lukić, Srđan Babić i Andrija Živković, a po tri Vanja Milinković-Savić i Nikola Milenković, dok je Đorđe Petrović imao godinu dana.

Međutim, od poslednjeg plasmana na EP raspala se i država, a sportisti Srbije ređali su zavidne uspehe. Košarkaši su bili Svetski šampioni, vaterpolisti i odbojkašice svetski, evropski i olimpijski pobednici, Novak Đoković hara tenisom i ima čak 24 grend slem  titule, a svi sportski uspesi ne mogu se nabrojati.

Međutim, istorija sveta se promenila. Evo šta se desilo od 2000. a što je Republika izdvojila. Spisak je mnogo duži:

VREMEPLOV OD 2000.
 
Republika

Foto: Pixabay.com

 

- Internet je 2000. godine bio privilegija bogatih i funkcionisao je jako sporo.

 - Nijedna od aktuelnih društvenih mreža, kao što su Fejsbuk, Tviter, Instagram, Tiktok nisu postojale, kao ni Jutjub.

- Britni Spirs bila je na vrhuncu popularnosti kao tinejdž zvezda.

- Nisu postojali "smartfoni".

- Šekil O'Nil i Los Anđeles Lejkersi osvojili su titulu u NBA ligi, a Majkl Džordan još uvek se nije prvi put "vratio iz penzije"

- Nije postojao evro, koristila se nemačka marka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading