OVAJ OLIMPIJSKI TURNIR I DRIM TIM SU NAJJAČI DO SADA! PEŠIĆ UPOZORAVA: Hemija je bitna! Gledaće se fudbaleri, a umesto Lučića ide Radanov

Autor:

Sport

24.06.2024

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kreće nova avantura.

OVAJ OLIMPIJSKI TURNIR I DRIM TIM SU NAJJAČI DO SADA! PEŠIĆ UPOZORAVA: Hemija je bitna! Gledaće se fudbaleri, a umesto Lučića ide Radanov

Foto: Starsport

KRAJ KONFERENCIJE

Selektor je konferenciju završio zahvalivši se Nikoli Kaliniću i Vladi Lučiću za sve učinjeno u reprezentativnom dresu.

- Sa moje strane i strane predsednika Saveza, odaje im se priznanje. Međutim, dođe vreme kada iz različitih razloga, prioriteti u životu su drugačiji. Dolaze godine, povrede i ono što sam ja i ranije pokušavao da objasnim našem svetu, nije tačno da ti momci koji nekada otkažu, da oni ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju, ne pevaju himnu, nisu identifikovani sa njom, treba da se shvati da su oni vrhunski sportisti odgovorni prema sebi. Ako si takav, onda si takav prema drugima. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima prema sebi, onda ti ne dolaziš iz tih razloga, jer ne možeš da ispuniš očekivanja i uvek je bolje da napraviš neku pauzu, da se baviš nekim drugim prioritetima.

Tu su novi mladi igrači, poput Pokuševskog, Plavšića...

- Naravno da sam ja srećan što imamo i što pokušavamo da napravimo kontinuitet kada je reprezentacija u pitanju. Mi smo imali prilike da se upoznamo i ranije, napravili smo kontinuitet i pre Svetskog prvenstva. Mi smo selekcionirali 45 igrača, videli potencijale. Pokuševski iz poznatih razloga i povreda nije učestvovao, Plavšić je jedno novo ime za javnost i za nas na neki način, moram to da priznam i moram da mu odam priznanje za napredak. Radujem se lično što su njih dvojica u reprezentaciji, to se uvek radilo do sada, to nije novo. Pravimo kontinuitet, reprezentacija će i posle toga da funkcioniše, biće Evropska, Svetska prvenstva, ali su prioriteti Olimpijske igre... - rekao je Pešić.

Republika

Foto: Starsport

Bogdan na konferenciji

Bogdanović o prijateljstvu sa Jokićem:

- Ne znam kako da ti odgovorim, kada si sve već rekao. To su prijateljstva koja se samo tu stvaraju, iz tog zajedništva, nije sama košarka važna. Jeste ona sada ovde prioritet, ali mi smo pre svega ljudi, prijatelji. I eto, ne znam ni kako bih rekao, ne može rečima da se opiše rečima to prijateljstvo. To se dešavalo i pre. Imali smo dobre primere ispred nas. Sve to dolazi prirodno, to je taj neki osećaj, prijateljstva. Prvi put sam bio tamo gore, te trke su stvarno zanimljive, pogotovo kad neko kao Joka, ko je tako investiran zna kako kasa konj, kad mu očepe uši, dosta nauči čovek o saigraču, prijatelju, to su te neke stvari. Kada radimo na hemiji, nije samo izlazak, pijančenje, ima dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija da budem tu sa njim, da vidim koliko on to vidi.

Kari je otkrio i da će ekipa gledati fudbalere Srbije protiv Danske.

- Naravno, gledaćemo zajedno utakmicu!

Ovo je najjači drim-tim Amerike ikada, smatra selektor Srbije.

- Velikih promena neće biti, generalno, ne znam da li imate te podatke. Mi smo napravili najbolje procente za tri poena, bili treći po broju asistencija. Bili smo treći po broju postignutih koševa u Manili, ovde će biti jači protivnici, ne treba očekivati da to bude 95 poena, ali ćemo da radimo na tome. Imamo talenta u napadu, ali svi vi koji dublje ulazite u košarku, vi znate da to počinje dobro. Ne možemo da se suprotstavimo ekipama koje su na našem nivou samo napadom. Odbranom kontrolišemo sudbinu. Možda se ne bismo složili, ova američka ekipa, mi se ne bavimo, niti se bavim, niti hoću da pričam, sa igračima. Ovo je jači tim od drim tima iz Barselone, bio sam sa Nemcima tamo. Nije moglo da se veruje da takvi igrači postoje, to je bila 1992. godina, a ovo je 2024. godina. Košarka je jedan od sportova gde smo kao ekipno napravili najviše. To ne znači da sve ekipe neće da se pripremaju, kao što se u Barseloni nisu svi pripremali, nego su se slikali. A mi nećemo da se slikamo. Biće to interesantno da vidimo posle toliko godina gde je sada ta košarka van NBA i NBA košarka. To je za nas jedan izazov apsolutni, ali koncentracija ostaje na Francuskoj, Kanadi, mi ne znamo da li je u grupi sa nama Italija, Portoriko, Litvanija, mi moramo za Pariz da pobedimo dve utakmice. To je naš fokus. Kada dođu Amerikanci, lako ćemo sa njima...

Za početak pripremni meč sa SAD i spektakl.

- Ta utakmica će biti spektakl i pripremna i grupna faza. Kada izađeš na teren protiv najboljih, možeš da izađeš samo kao bolji. Uzbuđen sam što ćemo igrati sa njima i u pripremnom periodu. Pomoći će nam to dosta, nema šta tu da se kalkuliše.

Hemija je najvažnija u timu.

- Prvo, naravno da je stvaranje hemije važno. U klubu i reprezentaciji je drugačije. Igrači dolaze iz različitih sistema, različitih liga, navika... Ne samo sa aspekta ispunjavanja taktičkih zadataka, pik-en-rola, odbrane u tranziciji. Igrači su 11 meseci x 24 sata posvećeni klubovima, fokusirani na pravila koja važe u njihovoj organizaciji i onda dođu ovde. I onda što se trenira dva puta, mi ćemo jednom da treniramo, ali čitav dan. Smanjićemo malo (smeh). Reprezentacija traži različit prilaz, odnos igrača prema trenerima i trenera prema igračima. Mi kvalitet imamo i talenat, ali za mene je to važno. Bez kvaliteta i talenta nemaš ništa, ali to nije sve, važna je hemija, kako mi nađemo zajedničko rešenje, kako rešavamo konfliktne situacije. U jednom poslu kakav je košarka, gde se radi intenzivno, gde očekuješ ne svađu, nego konflikt, to očekuješ, to je dobro za pametne ljude, mi smo prošle godine to rešavali. Nadam se da to iskustvo u Manili, da će to da nam pomogne da brže uđemo u to sporazumevanje, bolju komunikaciju, da se bavimo onim što je najvažnije, a to je da rastemo kao ekipa.

Republika

Foto: Starsport

Bogi i selektor na konferenciji

Imamo svega i potrebno je samo to ukomponovati.

- Najmanji broj dana za pripreme za OI, ali šta sad, ni ostali nemaju više nego mi. Uvek želiš malo više, nešto što ti nedostaje, opet da se nadovežem na Bogdana, najvažnije je ipak zdravlje, moramo da budemo fizički spremni. Da se ne ponavljam. Talenta imamo, kvaliteta, imamo iskusnog trenera i to kada se poveže je fantastična kombinacija koja daje rezultat. Moramo da budemo zdravi. Prošle godine na pripremama nismo bili zdravi, ali zahvaljujući hemiji smo prevazilazili sve to. Nadam se da će nas povrede prevazići, da će Jović biti spreman, svaki član ekipe je važan. Ja sam to danas podelio sa igračima, mi jesmo igrali dobru košarku u Manili, zato što je klupa radila. Imali smo fantastičnu podršku igrača sa klupe, navijača, ko je bio tamo u Manili, on je to doživeo. Potrebna nam je klupa, ko će da radi na terenu, na klupi i onda se diže samopouzdanje i sve prepreke koje naiđu tokom utakmice. Da ne dužim...

Selektor smatra da je ovo najjači Olimpijski turnir do sada.

- Optimizam je uvek prisutan. On je uvek dobar, međutim, mi uvek polazimo od tih realnih ciljeva koje postavljaš pred ekipu i koje mi pokušavamo da ostvarimo. Realni ciljevi su teško ostvarivi. Mi smo na početku jednog procesa, da pripremimo ekipu za to što nas očekuje, prvo u kvalifikacijama u Lilu, a potom i ako se kvalifikujemo za Pariz. Ja se ne bih stideo da kažem ono što Bogdan ne želi ili je samo zaboravio, ali Olimpijski turnir je najjači u istoriji do sada. Nikada nije bio do sada jači turnir. Od 12 ekipa, a znamo koje su to ekipe, da nekoga ne bismo uvredli, možda samo Japan i Južni Sudan nemaju iskustvo, ali mi smo igrali u Manili sa tim Južnim Sudanom, pa to nije izgledalo tako jednostavno. Biće to izazovan turnir, ali kratak. Ako ide kako mi želimo, to će biti šest utakmica. Jaki protivnici, zahtevni, svih 10 su za mene kandidati za medalju, pre svega SAD, Kanada i Francuska. Ostali su svi tu negde da se ušunjaju. Ono što vas zanima, ako ste postavili ciljeve, ja ne bih da ih postavljam. Nisam razgovarao na tu temu. Za nas bi svaka medalja na ovom turniru bila zlatna. Videćemo, da nadopunim opet Bogdana, hemija je najvažniji deo u ovom procesu u kojem se nalazimo. Tačno je da imamo talenta, da imamo kvalitet, ali je najvažniji proces u kojem se nalazimo kapiten ekipe i ja, da moramo da radimo na hemiji, da napravimo hemiju koja će nas doterati da nam ništa nije teško. Da na utakmici prevaziđemo neke teške momente. Prioritet je na tome, a nakon toga, rezultat ne zavisi samo od nas. To je apsolutna posvećenost, izvršavanje zadataka, sve zavisi od stručnog štaba i svih u procesu do početka OI.

Bogdane, uvek si stavio reprezentaciju iznad svega. Koliko je teško to učiniti ponovo posle tako naporne sezone u NBA ligi?

- Sva ta prvenstva postoje, kao i kvalifikacije, da se izboriš za Olimpijske igre. To je kao neki šlag na tortu. Ja tako na to gledam i uživam u tome. Dok budem uživao u tome, biću tu, kada ne budem, neću biti. Treba da budeš iskren prema sebi. Ja sam to zavoleo, video sam od starijih saigrača kako se ophode prema tom dresu, kako se ponašaju, koje im je to iskustvo donelo, ne samo u košarci, nego i u životu. Postoji šira slika, to iskustvo. Za te prilike se uvek nađe energija, žao mi je što opet nemamo kompletan tim, ali sport je takav, uvek se šansa otvara za nekog drugog. Kroz prošlo prvenstvo je došao Jovke, iz razloga što su neki drugi otkazali i treba to poštovati kada neko ne može da dođe, treba gledati sa pozitivne strane da je to prilika za nekog drugog.

Koliko su teške pripreme?

- Ja volim da treniram, nije mi to nešto puno teško, ali to me i spremi za sezonu, to sam uvek govorio. Lakše mi je da treniram sa nekim, nego sam, zanimljivije je i lakše, kao i sve životu - dodao je Bogi.

Republika

Foto: Republika

Konferencija za medije

Evo i kakvo je stanje Nikole Jovića.

- Nikola je u procesu rehabilitacije, nadam se da će ovaj proces od sedam dana biti dobar da se priključi ekipi - rekao je Pešić.

Iako se dogodila smena generacija, mladi momci koji su sada tu imaju identičan stav prema reprezentaciji.

- Drago mi je da vi to prepoznajete, a naš zadatak kada nastupamo ovde je da motivišemo decu, ali i mlađe generacije koje su bliže nastupu za reprezentaciju i mislim da je to uvek poseban neki momenat prijateljstva, druženja, igre... Ne znam kako bih to drugačije opisao, sem da je svake godine sve lepše mi je da budem ovde i nadam se da će me zdravlje što duže poslužiti. Time se najviše bavim - nastavio je Bogi.

Da li će OI biti teže od onog što se dešavalo na Mundobasketu?

- Svako takmičenje je za sebe teško i novo je iskustvo. Nikada nisam gledao onako daleko unapred, nego sam išao dan za danom. Tako pristupam i ovom letu. Mislim da kao i svako leto treba da počnemo od tog stvaranja hemije, unutrašnjeg druženja, da budemo srećni što smo tu, da budemo zadovoljni društvom koje imamo i mislim da ne treba da se opterećujemo drugim stvarima - rekao je Bogdanović.

Za kraj se u sličnom tonu obratio i kapiten Bogdan Bogdanović.

- Moje iskreno saučešće porodici Kapičić, to je legenda našeg sporta i dosta nam je teško svima danas kao što možete da vidite. Hvala i vama što ste došli u ovolikom broju da nas podržite pred OI, sami znate da je Olimpijada sam vrhunac sporta i drago mi je da i dalje imamo vašu podršku. Drago mi je da vas vidim u ovom broju, što se tiče saigrača i ekipe, spremni smo za rad, spremni smo za prvenstvo, pričam mentalno, nego fizički, to je Kari zadužen za to. Nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao da poželim.

Republika

Foto: Republika

Bogdanović na konferenciji

Svetislav Pešić se potom obratio sa žaljenjem za preminulim Draganom Kapičićem. Otkrio je i kakva je situacija sa Vladom Lučićem i ko je "upao" umesto njega.

- Izgubili smo Kaponju, velika žalost za nas koji su nas poznavali, legendarni naš predsednik Saveza. Ja lično ovde, to me je potrefilo kada sam saznao to. Sa druge strane, život ide dalje. Hoću da čestitam odbojkaškoj reprezentaciji što se plasirala na OI i da poželim sreću fudbalerima sutra na Evropskom prvenstvu. Mi zvanično počinjemo pripreme za OI, iako smo mi već na nedelju dana, doduše individualnog rada, pogotovo igrači koji su ranije završili sezonu. Za neke se sezona odužila, sada što se tiče plana naših priprema, započinjemo večeras, da bismo prva tri dana stavili sve u individualni rad uz obavezu uobičajenih testova, zdravstvenih pregleda, obaveza prema sponzorima i ono što se ne dešava prvi put. Već 28. krećemo sa timskim pripremama i ja pretpostavljam da ste vi prilično informisani oko tih priprema. Ako imate pitanja, oni koji to prate intenzivnije, znaju sve. Prva faza se završava u Staroj Pazovi sa dve utakmice protiv Holandije, a potom i protiv Turske. I naravno nakon toga se nastavlja naš program. Idemo na utakmicu sa Francuzima, igramo 12. Onda putujemo za Abu Dabi, tamo igramo sa Australijom i sa Amerikom. Vraćamo se ovde, nastavljamo pripreme, da bismo odigrali 21. sa Japanom. Možda organizujemo još neku utakmicu, skrimidž gejm, teško je u ovoj situaciji organizovati, jer skoro sve reprezentacije koje bi došle u obzir, imaju kvalifikacione utakmice, u Letoniji, Atini, Valensiji i Portoriku. To su 24 ekipe koje mogu da budu naših potencijalni protivnici u pripremama. Što se tiče ekipe, mi smo ekipu odredili. Umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu zbog razloga koji je saopštio, mi smo pozvali Radanova, koji je u našem programu već treću godinu. Sa 16 igrača počinjemo pripreme.

Za početak se medijima obratio Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

- Nažalost, ovu konferenciju počinjemo tužnom vešću, kao što znate. Što se tiče samih OI i KSS, želeo bih da napomenem da KSS ide sa tri selekcije, 3x3, ženska reprezentacija koja treći put uzastopno ide na OI i muška selekcija. Mislim da je to prvi put u istoriji i da je to neverovatna stvar. Uloga KSS u svemu tome jeste da sve te selekcije od najmlađih do prve A selekcije imaju odlične i siguran sam da imaju fenomenalne uslove. Bilo bi ružno prećutati i ne zahvaliti se državi i pre svega predsedniku, elementarno je vaspitanje kada neko pomogne da se zahvalite. Sve ostale stvari što se tiče stručnog štaba i igrača, svako treba da radi svoj posao. I kada smo to radili, imali smo dobre rezultate. Želim igračima puno zdravlja, da treniraju, to su odlični momci, znamo kakve kvalitet imaju i ako Bog da da se vratimo sa dobrim rezultatom, a koji je to rezultat, videćemo.

Konferencija će početi minutom ćutanja u znak preminule košarkaške legende Dragana Kapičića. Prisutni su Svetislav Pešić, Predrag Danilović i Bogdan Bogdanović.

KONFERENCIJA JE POČELA

Konferencija bi trebalo da je počela, ali se čeka selektor.

UVOD


Reprezentativci Srbije su se danas od 18 časova zvanično okupili kako bi otpočeli pripreme za Olimpijske igre. Selektor Svetislav Pešić će održati konferenciju za medije, a nakon toga će dvojica reprezentativaca i kapiten Bogdan Bogdanović takođe obratiti novinarima.

Pripreme će se odvijati u Staroj Pazovi do 11. jula, a tokom tog perioda ekipa će odigrati dve pripremne utakmice zatvorenog tipa u beogradskoj Areni. Prva provera je zakazana protiv Holandije 5. jula, dok će dva dana kasnije uslediti utakmica protiv Turske.

Republika

Foto: Starsport

Reprezentativci Srbije u Manili

Nakon priprema u Srbiji, reprezentacija se seli u Lion, gde će odigrati duel sa Francuskom 12. jula. Zatim sledi putovanje u Abu Dabi, gde ih očekuju utakmice protiv Australije 16. jula i SAD-a 17. jula. Pripreme će biti završene u Beogradu, ali još uvek nije poznato sa kojim timom će ekipa odraditi finalnu proveru.

Na selektorovom spisku su se našli: Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić. Neki od njih su se odazvali fakultativnom okupljanju nedelju dana pre zvaničnog početka priprema, dok je petorka stigla čak nedelju dana ranije.

Selektor Pešić je dočekao Vanju Marinkovića, Dušana Ristića, Ognjena Jaramaza, Alekseja Pokuševskog i Uroša Plavšića. Nažalost, kapiten Vladimir Lučić neće biti deo ekipe zbog problema sa povredama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading