ONO ŠTO ĆE PIKSI DANAS URADITI JE NEVIĐENO: Selektoru Srbije niko ni do kolena na stranicama istorije

Autor:

Sport

16.06.2024

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedino čuveni Tirke mogao da ima tu čast da su pravila fudbala tada bila drugačija.

ONO ŠTO ĆE PIKSI DANAS URADITI JE NEVIĐENO: Selektoru Srbije niko ni do kolena na stranicama istorije

Foto: www.profimedia.rs

Došao je i taj dan, naša fudbalska reprezentacija igraće na Evropskom prvenstvu! Poslednji put kada su navijači u Srbiji mogli da navijaju za svoje ljubimce, pre 24 godine, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi bio je kapiten tog tima pod nazivom Jugoslavija. Na ovaj način, današnjim susretom protiv Engleske on će stati rame uz rame sa malim brojem ljudi koji su bili na EP i kao igrači i kao selektori, ali će uraditi i nešto što nikad nikome nije pošlo za rukom kod nas, a ljuti koji su tu uspeli u celom svetu su veoma retki.

Naime, Stojković će postati prvi fudbaler u istoriji koji je bio i kao igrač i kao selektor na Evropskom prvenstvu, ali i na Svetskom prvenstvu. Jedini ko je bio blizu Piksiju kod nas je čuveni Aleksandar Tirnanić Tirke, ali mu istorija fudbala nije dozvolila da se u nju upiše jer nije bio na Evropskom prvenstvu kao igrač. On je bio je igrač na Mundijalu u Urugvaju 1930, a kao selektor je vodio reprezentaciju na dva prvenstva sveta (1954. i 1958.) i na jedno Evropsko prvenstvo (1960.). Međutim, Evropsko prvenstvo je ustanovljeno tek 1960. kada je on odavno okačio kopačke o klin i nije mogao da zaigra na EP.

Što se planete tiče, bilo je fudbalera koji su se na EP i SP oprobali i kao igrači i kao selektori. Svakao je najpoznatiji selektor  Francuske Didije Dešan. On je osvojio i Mundijal i EVRO kao igrač, dok je prvak sveta bio kao fudbaler. Vodio je Dešan "trikolore" i na EP i bio čak i u finalu EVRO 2016 ali su poraženi od Portugala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading