DA SE ISTORIJA NE PONOVI: Pre 18 godina smo doživeli pravu kataklizmu - Gelzenkirhen nikome nije ostao u lepom sećanju! (VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

16.06.2024

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan, grad i stadion kojeg se nerado prisećamo.

DA SE ISTORIJA NE PONOVI: Pre 18 godina smo doživeli pravu kataklizmu - Gelzenkirhen nikome nije ostao u lepom sećanju! (VIDEO)

Foto: Republika

Te 2006. godine reprezentacija tadašnje Srbije i Crne Gore učestvovala je na Svetskom prvenstvu koje se održavalo u Nemačkoj.

Izabranici tadašnjeg selektora Ilije Petkovića voljom žreba svrstani su su grupu C koja je sa punim pravom smatrana "grupom smrti", a u svojoj prvoj utakmici "plavi" su u Lajpcigu poraženi od Holandije rezultatom 0:1, a strelac jedinom pogotka bio je Roben u 18. minutu meča. Navedeni duel odigran je 11. juna, a pet dana kasnije očekivao nas je meč sa izabranom selekcijom Argentine.

Meč drugog grupne faze takmičenja protiv "Lionela Mesija i opake družine" odigran je, gle čuda upravo 16. juna i to baš na stadionu u Gelzenkirhenu, mestu gde ćemo i danas, samo 18 godina kasnije da se okušamo u duelu protiv Engleza, još jednog velikog favorita.

Pred 52.000 navijača već nakon prvog poluvremena pitanje pobednika bilo je rešeno. Maksi Rodrigez je dva puta tresao našu mrežu. Njemu se pridružio i Esteban Kabijaso i na odmor Argentinci odlaze sa tri gola prednosti, da bi u nastavku usledio pravi fijasko. U desetominutnom intervalu od 78. do 88. minuta mrežu reprezentacije Srbije i Crne Gore tresli su Krespo, Tevez i Mesi i naš nacionalni tim je doživeo potpuni brodolom. Argentina - Srbija i Crna Gora 6:0!

 

 

Danas, 18 godina kasnije na istom mestu, krećemo u avanturu zvanu evropska fudbalska smotra. Sa druge strane terena naćiće se Englezi, a svi se nadamo da smo iz navedenog meča iz 2006. godine, izvukli pouke i da nam se istorija neće ponoviti.

Uoči današnjeg meča kapiten Dušan Tadić je na konferenciji za novinare izjavio:

- Veliki broj igrača je igrao na SP i sad EP, mislim da će biti iskustvo od velike važnosti i značaja, tako da... Mislim da je zajedništvo nikad veće, neverovatno zajednisštvo sad, mislim da je prošlo neko vreme, da su igrači sazreli, to govori podatak da jedno sedam do devet igrača čekaju decu, da su u nekim zrelim godinama i kao što sam rekao, zajedništvo je nikad većei želimo da izborimo i pokažemo to na teren.

Ukoliko uopšte postoji neko ko nije informisan, meč između Srbije i Engleske na programu je dana (nedelja, 16. juna) sa početkom od 21 čas, a meč možete pratiti na kanalima RTS-a i TV Arenasporta. Istovremeno, sve zanimljivosti pre, tokom i nakon premijernog meča, možete pročitati na portalu Republika.rs.

U drugom meču naše grupe od 18 časova sastaju se selekcije Slovenije i Danske.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading