DOK JE ZELENSKOM AMERIKE, NEMA ZIME ZA UKRAJINCE: Najavljena nova ogromna pomoć za ovu zemlju

Autor:

Svet

15.06.2024

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamala Haris je takođe najavila više od 379 miliona dolara humanitarne pomoći Stejt departmenta i Američke agencije za pomoć izbeglicama i drugima pogođenim ratom

DOK JE ZELENSKOM AMERIKE, NEMA ZIME ZA UKRAJINCE: Najavljena nova ogromna pomoć za ovu zemlju

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon, shutterstock, Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Potpredsednica SAD Kamala Haris najavila je danas više od 1,5 milijardi dolara pomoći energetskom i humanitarnom sektoru u Ukrajini u toku rata sa Rusijom.

Iz kancelarije Haris, koja učestvuje na mirovnom samitu o Ukrajini u Lucernu, u Švajcarskoj, saopšteno je da ova pomoć uključuje 500 miliona dolara za energetiku i preusmeravanje 324 miliona dolara ranije najavljenih sredstava za hitnu popravku energetske infrastrukture i druge potrebe u Ukrajini, prenosi Rojters.

''Ovi napori će pomoći Ukrajini da odgovori na najnovije ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu podržavanjem popravki i obnove, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na poremećaje u snabdevanju energijom i postavljanjem osnova za popravku i proširenje ukrajinskog energetskog sistema“, dodaje se u saopštenju.

Haris je takođe najavila više od 379 miliona dolara humanitarne pomoći Stejt departmenta i Američke agencije za pomoć izbeglicama i drugima pogođenim ratom.

Novac je namenjen za pomoć u vidu zdravstvenih usluga, skloništa i obezbeđivanja vodosnabdevanja, sanitarnih i higijenskih usluga za milione Ukrajinaca.

Haris će danas na samitu u Lucernu zameniti predsednika SAD Džozefa Bajdena na tom skupu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan predstavljaće SAD sutra, drugog dana samita i pomoći u osnivanju radnih grupa za povratak ukrajinske dece iz Rusije, kao i za energetsku bezbednost, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bandolero

15.06.2024 17:26

Amerika je Veliki Satana