BAJDEN OTKRIO NOVE PLANOVE OKO UKRAJINE: Američki general, po ZLU upamćen u srpskom narodu hvali Ruse, izneo CRNE slutnje za Pentagon!

Autor:

Svet

13.06.2024

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je važnost podrške Ukrajini u kontekstu ugrožavanja Evrope od strane "autokrata"

BAJDEN OTKRIO NOVE PLANOVE OKO UKRAJINE: Američki general, po ZLU upamćen u srpskom narodu hvali Ruse, izneo CRNE slutnje za Pentagon!

Foto: X/Kalemi Post/Printscreen

Američki predsednik Džo Bajden je na samitu G7 u Italiji potvrdio snažnu podršku Zapada Ukrajini, ističući da neće odustati od podrške zemlji uprkos globalnim političkim previranjima.

Na marginama samita, Bajden se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi potvrdio obećanje dato prošle nedelje, ističući značaj očuvanja nezavisnosti i bezbednosti Ukrajine.

Foto: AP Evan Vucci

Džo Bajden

 

Njegove reči u Normandiji, okružen poslednjim preživelim veteranima Dana D, istakle su važnost podrške Ukrajini u kontekstu ugrožavanja Evrope od strane "autokrata".

- Nećemo odustati, jer ako to učinimo, Ukrajina će biti pokorena i to se neće tu završiti - rekao je Bajden okružen poslednjim preživelim američkim veteranima Dana D i grobovima više od 9000 njihovih poginulih saboraca.

- Ukrajinski susedi će biti ugroženi. Cela će Evropa biti ugrožena. … Autokrate sveta pažljivo prate šta se događa u Ukrajini - istakao je Bajden.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džo Bajden

 

Bajdenova poruka i rastuća zabrinutost u Evropi

Bajdenova poruka o predanosti Ukrajini nailazi na rastuću zabrinutost u Evropi, posebno u kontekstu prethodnog mandata Donalda Trampa koji je uzdrmao tradicionalne bezbednosne ideje o ulozi Sjedinjenih Država u zaštiti Evrope.

Sastanak G7 u Italiji je prilika da se sagleda Bajdenova politika u odnosu na prethodni period i da se prate eventualne promene u pristupu Zapada prema Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Donald Tramp

 

Trampova dominacija i Putinova spremnost na konfrontaciju

Analitičari ističu da će autokrate, koje je Bajden spomenuo u Normandiji, pažljivo pratiti Trampov povratak u politički život, posebno njegovu dominaciju u republikanskoj stranci.

Istovremeno, Putinova spremnost da se konfrontira sa Zapadom, uprkos mogućem zamoru Zapada od sukoba, stvara dodatnu neizvesnost u odnosima između Rusije i Zapada.

Nove inicijative Zapada za zaštitu Ukrajine

Novi paketi pomoći i inicijative iz SAD i njenih saveznika predstavljaju pokušaj da se unapred zaštiti Ukrajina od mogućih poteza Donalda Trampa.

Međutim, postoji zabrinutost oko dugoročne predanosti Zapada zbog promenljivih političkih strujanja sa obe strane Atlantika, što dodatno brine ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Foto: AP Patrick Semansky

Džo Bajden

 

Poruke Zapada i podrška Ukrajini

Bajdenov povratak u Evropu sažima njegovu ulogu najproaktivnijeg vođe zapadnog saveza od predsednika Džordža H.V. Buša.

Očekuje se da će na samitu G7 biti potpisani bilateralni bezbednosni pakt i pregovori o finansiranju popravke ukrajinske infrastrukture, što bi dodatno institucionalizovalo vojnu podršku Ukrajini.

Rusi napreduju na bojnom polju

Istovremeno, postoji zabrinutost zbog ruskog napretka na bojnom polju, naročito u istočnoj i severoistočnoj Ukrajini. Procenjuje se da Rusija udvostručuje napore da koristi hladno vreme kao oružje, što dodatno komplikuje situaciju za Ukrajinu.

Penzionisani general Vesli Klark, bivši vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, upozorio je ovog meseca na brifingu Hadson instituta da bi bilo pogrešno potcenjivati moć ruske vojske nakon što su komentari na Zapadu ismevali desetkovane ruske snage i loše vođstvo i taktiku u početak rata.

Foto: Profimedia

Vesli Klark

 

- Ruski karakter, ruske snage su strukturisane tako da napreduju bez obzira na gubitke, bez obzira na loše komandne odluke - rekao je Klark.

- Ne potcenjujte ih. Tehnički gledano, oni su prilično pametni. Imaju Kinu iza sebe; iza sebe imaju Iran i kršenje sankcija - dodao je on.

Herojski otpor Ukrajine i izazovi za Zelenskog

Herojski otpor Ukrajine ruskom napadu početkom 2022. godine bio je inspirativan trenutak za zapadne saveznike, ali sada se suočava sa izazovima političke nestabilnosti i globalnih tenzija.

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski izražava nestrpljenje i frustraciju zbog nedostatka podrške Zapada, što predstavlja izazov za njegovu vlast.

Foto: AP Evgeniy Maloletka, foto tanjug AP, foto tanjug ap02 AP Anton Vaganov

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

 

Neizvesnost u odnosima Zapada i Rusije

Dok Bajden nastoji da pokaže odlučnost u podršci Ukrajini, postoji neizvesnost u odnosima Zapada i Rusije, posebno u kontekstu Putinove spremnosti da se konfrontira sa Zapadom.

Koliko god rat trajao, Zapad neće izbegavati pitanja o izdržljivosti i dugoročnoj predanosti Ukrajini.

(Republika/CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading