RUSI SPREMNI KO ZAPETE PUŠKE! Ovako će izgledati prve sekunde NUKLEARNOG RATA! Izvedena vežba, ne daj Bože da do toga dođe! (VIDEO)

Autor:

Svet

13.06.2024

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vežbe su održane na jugozapadu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom

RUSI SPREMNI KO ZAPETE PUŠKE! Ovako će izgledati prve sekunde NUKLEARNOG RATA! Izvedena vežba, ne daj Bože da do toga dođe! (VIDEO)

Foto: Printscreen, RIA Novosti/Printscreen

Ruska vojna vežba razmeštanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih tačaka i aerodroma, gde su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna jedinica ruske vojske.

Putin je, podsećanja radi, naredio nuklearne vežbe nakon, kako je rekao, pretnji sa Zapada, uključujući dozvolu Ukrajini da zapadnim oružjem napadne mete na teritoriji Rusije.

Vežbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su učestvovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na severozapadu Rusije, a koristili su mobilne lansere projektila, vazdušne snage i mornaricu, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Šta su tačno napravili?

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO), koja čuva, održava, transportuje i isporučuje ogroman ruski arsenal nuklearnog oružja, rekla je da će se vežbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja.

Nuklearna uprava "osigurala je isporuku nuklearne municije za obuku na terenska skladišta položaja raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog vazduhoplovstva", rečeno je.

- Odrediće se dalje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadataka u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije - stoji u saopštenju.

 

 

Šta se vidi na snimku?

Snimak koji je objavilo Ministarstvo odbrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimku se vidi i pritiskanje tastera za lansiranje.

Rusija smatra da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svet na ivicu nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vredno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na rusku teritoriju.

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Valentina Pevtsova

Vladimir Putin

Jasan signal Zapadu

Sve velike nuklearne sile - Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Britanija - redovno održavaju nuklearne vežbe, ali ova je bila drugačija.

Retko se eksplicitno u javnosti povezuje sa velikom aktuelnom krizom - kao što je ovom prilikom to učinila Rusija oko Ukrajine.

Time Rusija pokušava da pošalje signal Sjedinjenim Državama i njihovim najvećim evropskim saveznicima da je dopuštanje Ukrajini da udari Rusiju sve naprednim zapadnim oružjem eskalacija koja bi mogla da ima posledice.

Sjedinjene Države kažu da nisu primetile promene u strateškom stavu Rusije, iako visoki američki obaveštajni zvaničnici kažu da moraju ozbiljno shvatiti primedbe Moskve o nuklearnom oružju.

 

 

 

Amerika i Rusija imaju najveće nuklearne arsenale

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svetske nuklearne sile, držeći oko 88 odsto svetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih naučnika.

Sjedinjene Države imaju oko 100 nestrateških nuklearnih oružja B61 raspoređenih u pet evropskih zemalja - Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji, prema Baletin of d Atomik Sajentis. SAD ima još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, iako stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je veoma teško reći koliko ih ima zbog tajnosti.

Putin je prošle nedelje rekao da mnoga ruska taktička nuklearna oružja imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage - oko pet puta veću od američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading