"KADA ĆETE KONAČNO DA FORMIRATE ZSO": Lajčak oči u oči sa Kurtijem postavio ultimatum!

Autor:

Vesti

18.06.2024

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lajčaj jasan!

"KADA ĆETE KONAČNO DA FORMIRATE ZSO": Lajčak oči u oči sa Kurtijem postavio ultimatum!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Zamolili su me da ostanem još malo u ovom poslu, tako da se moj rad nastavlja. Naš najnoviji predlog je da Kosovo pokrene proces uspostavljanja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, a da Srbija počne da sprovodi obavezu priznavanja kosovskih dokumenata, institucija i simbola - kaže Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je rekao u intervjuu za "Kosovo onlajn", EU je povodom odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara predložila "stvaranje privremenog novog tela ili preduzeća koje bi se bavilo distribucijom finansijske podrške najugroženijima"

- Ali, nažalost nije bilo moguće pronaći zajednički jezik o tome šta bi ovom novom preduzeću dozvoljeno da radi i kako bismo mogli da upravljamo finansijskom pomoći iz Srbije prema institucijama na Kosovu koje podržava Srbija. Cilj privremenog rešenja bio bi i da se institucijama koje finansira Srbija, kao što su škole i bolnice, omogući da dobiju sredstva od Srbije, dok se ne pronađe trajno rešenje - navodi Lajčak.

"Zbog čega još nije formirana ZSO je pitanje za Vladu Kosova"

Kako kaže, pitanje zbog čega Zajednica srpskih opština još nije osnovana nije pitanje za njega nego za vladu Kosova.

- Iskreno, ne vidim razlog da se ne krene dalje, pogotovo sada, nakon predstavljanja evropskog nacrta statuta. Ovaj statut je sačinjen veoma pažljivo, u razrađenom i dugotrajnom procesu, uz podršku i pomoć Nemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i uz doprinos nezavisnih međunarodnih pravnih stručnjaka i mišljenje stručnjaka iz Saveta Evrope. Uveren sam da evropski nacrt statuta u potpunosti poštuje pravni poredak Kosova. Takođe smo u najvećoj mogućoj meri uzeli u obzir crvene linije obe strane - navodi Lajčak.

Specijalni izaslanik EU dodaje da je to "evropski način za rešavanje osetljivog pitanja manjinskih prava i zaštite i odražava najbolju evropsku praksu".

- Zato bih tvrdio da ono što funkcioniše za države članice EU i Savet Evrope, dve međunarodne organizacije kojima Kosovo želi da se pridruži, svakako treba da bude prihvatljivo i za Vladu Kosova. Štaviše, procedura predviđena sporazumima iz 2013. i 2015. godine sadrži dve „bezbednosne provere“ u pogledu ustavnosti statuta Asocijacije/ZSO – ako želite kao sigurnosna kočnica. Nakon usaglašavanja u okviru dijaloga, gde se prvo izjašnjava vlada, statut će biti upućen na razmatranje Ustavnom sudu Kosova, što znači da i čuvar Ustava Kosova ima reč. Stoga Vas pitam, šta može poći po zlu? Kako bi Asocijacija/ZSO mogla da bude štetna ili opasna po Kosovo ako Ustavni sud ima konačnu reč o Statutu - pita se Lajčak.

"Kosovo dužno to da učini po međunarodnom pravu"

Kako kaže, uveren je da će na kraju Asocijacija/ZSO biti uspostavljena jer je "Kosovo dužno da to učini po međunarodnom pravu".

- Vlada ne može zauvek da izbegava ispunjenje ove obaveze. To je obaveza koju je tadašnja vlada dobrovoljno preuzela 2013. Briselski sporazum iz 2013. takođe je ratifikovala Skupština Kosova dvotrećinskom većinom. Međunarodna zajednica takođe vidi (ne)uspostavljanje Asocijacije/ZSO kao pitanje vladavine prava i reagovala je u skladu sa tim, u kontekstu zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Bez zanemarivanja drugih obaveza u okviru dijaloga, pitanje Asocijacije/ZSO je veće od „jednostavne” obaveze iz dijaloga. On odražava pristup vlade zaštiti ljudskih prava, pravima nevećinskih zajednica i vladavini prava - zaključio je Lajčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading