NETANJAHU MLAKONJA S TRI DRONA NAPAO IRANSKI TOP GAN: Jalov izraelski odgovor na masovni raketni udar

Autor:

Svet

19.04.2024

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aerodrom u Ishafanu s lovcima F-14 neoštećen, pa Tel Avivu za utehu ostaje da je pokvario rođendan ajatolahu Ali Hamneiju

NETANJAHU MLAKONJA  S TRI DRONA NAPAO IRANSKI TOP GAN: Jalov izraelski odgovor na masovni raketni udar

Foto: Tanjug/Maya Alleruzzo, Wikipedia

Izrael je mlako odgovorio na nedeljni udar Irana na njegovu teritoriju s oko 300 raketa i dronova. Na rođendan ajatolaha Ali Hamneija (85) iznad iranskog Ishafana oborena su tri drona, ali nema dokumentovane potvrde da je pogođen vojni aerodrom, gde su stacionirani avioni američke proizvodnje F-14 tomket, koje je proslavio Tom Kruz u filmu "Top gan".


SVE SNIMLJENO


Avioni F-14 kupljeni su još dok je Iranom vladao odani američki saveznik šah Reza Pahlavi, koji je zbačen s vlasti u islamskoj revoluciji 1979. Iranci su ih koristili u ratu s Irakom 1980-1988. i nastavili da lete na njima i nakon što su ih SAD povukle iz upotrebe pošto druge dugo nisu mogli da kupe zbog sankcija. Za to vreme flota F-14 spala je sa 79 na 24 primerka.


Teheran je naveo da je aerodrom napadnut manjim dronovima s ograničenim doletom, pa tvrdi da su lansirani s teritorije Irana. Objavljeni su i snimci dejstva iranskog PVO iznad aerodroma u Ishafanu, ali na njima nema eksplozija na tlu. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, pa su u njegovo ime to učinili Amerikanci, ali anonimno i nezvanično preko CNN. Oni su naveli i da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu 24 sata ranije sve najavio administraciji predsednika Džoa Bajdena i obećao da neće gađati nuklearna postrojenja uprkos sumnjama da se svakog dana može desiti da Iran proizvede dovoljnu količinu obogaćenog uranijuma da proizvede atomsku bojevu glavu.
Amerikanci su unapred objavili da neće učestvovati u napadu na Iran iako su pomogli Izraelu u nedelju tako što su oborili dosta dronova i raketa, koji su leteli na njegovu teritoriju. Eksperti kažu da izraelsko vazduhoplovstvo ne može da napadne Iran bez američke podrške s obzirom na udaljenost meta od svojih baza. Tako Izraelu na raspolaganju ostaju dronovi i rakete. Međutim, Iran je unapred upozorio da će na svaki raketni napad trenutno odgovoriti s 10 puta brojnijom salvom balističkih i hipersoničnih projektila nego u nedelju, a to je već eskalacija kakvu SAD ne žele, ali ni Izrael niti Iran.


SVI SAČUVALI OBRAZ


Pošto nema zvanične potvrde da iza napada stoji Izrael, Iran nije najavio odmazdu i krug je zatvoren. Ako je neki F-14 uništen, Teheran neće previše zažaliti za pola veka starim avionom, a nuklearna psotrojenja su sigurna. Ipak, pošto se napad desio, Netanjahu je donekle sačuvao obraz. Za to vreme se nastavlja privremeno zaboravljeni pakao u Gazi, gde je dosad ubijeno oko 33.000 Palestinaca, od čega je 70 odsto žena i dece.


AVIONE F-14 IRAN KUPIO PRE ISLAMSKE REVOLUCIJE 1979.

Zaobišli nuklearku i fabriku raketa


Izrael se i nije usudio da gađa nuklearku u Ihafanu, što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Na meti nisu bile ni nekoliko drugih lokacija, gde se Iranci bave nuklearnom tehnologijom, kao ni veliki kompleks za proizvodnju raketa.
Iranska novinska agencija Tasnim objavila je video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, na kom je prikazano i nekoliko vojnika oko PVO sistema.
- U 4.45 čuli smo eksplozije. To su dejstvovali vojnici PVO, kao i njihovi saborci na drugom susednom položaju. Ovi sistemi su dejstvovali zbog sumnjivih objekata u vazdušnom prostoru i nije bilo oštećenja na postrojenju - rekao je iranski komandant Sijavoš Minhadust.

AMERIKA STAVILA VETO NA PALESTINSKU DRŽAVU


SAD je u Savetu bezbednosti uložio veto na nacrt rezolucije Generalne skupštine UN, kojom se preporučuje da se država Palestina primi u članstvo svetske organizacije. Velika Britanija i Švajcarska su ostale uzdržane, dok je preostalih 12 država, uključujući stalne članice Rusiju, Kinu i Francusku, dalo glas za rezoluciju.
Predsednik Džo Bajden stalno navodi da SAD podržavaju nezavisnost Palestine, odnosno Pojasa Gaze i Zapadne obale, koju je Izrael okupirao 1967. Međutim, zamenik ambasadora u UN Robert Vud izneo je zahtev da nezavisnost bude rezultat pregovora Palestinaca i Izraela.


Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da je američki predsednik nepravedan i nemoralan i ukazao da Izrael dovodi sve više kolonista na Zapadnu obalu. Palestina ima status posmatrača od 2012, što je de fakto priznanje državnosti, ali joj je za članstvo potrebno odobrenje Saveta bezbednosti i dve trećine članica Generalne skupštine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Dejan

20.04.2024 01:49

Pa nisam znao da je taj 20.4 tiliko bitan datum!? Shvatam da jeste. Srecan mi rodjendan!!!!