Skandalozna odluka premijera Gruzije uzdrmala odnose sa SAD i izazvala haos u parlamentu!

Autor:

Svet

02.05.2024

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Gruzije odbio posetu Sjedinjenim Američkim Državama

Skandalozna odluka premijera Gruzije uzdrmala odnose sa SAD i izazvala haos u parlamentu!

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon


Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije je saopštilo da je premijer Irakli Kobahidze odbio posetu Sjedinjenim Američkim Državama zbog uslovljavanja od strane američke strane. Ambasada SAD u Gruziji je pozvala zvaničnike gruzijske vlade na razgovor o pitanjima strateškog partnerstva i pomoći SAD, ali je gruzijska strana odbila ovaj poziv. Ministarstvo je istaklo da sprovođenje posete uz uslovljavanje ne odgovara duhu partnerstva zasnovanog na međusobnom poštovanju i poverenju.

Nacrt zakona o transparentnosti stranog uticaja

Gruzijski parlament je odobrio nacrt zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u drugom čitanju, što je izazvalo masovne proteste ispred zgrade parlamenta. Demonstranti su zahtevali povlačenje ovog dokumenta, a policija je primenila silu, što je rezultiralo povređivanjem 15 demonstranata i hapšenjem dvoje. EU i SAD osudile su upotrebu nasilja i pozvale gruzijske vlasti da poslušaju "jasan signal naroda koji želi slobodu i demokratiju". Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon ukoliko bude usvojen, ali vladajuća partija Gruzijski san ima dovoljno glasova da donese zakon, uprkos predsedničkom vetu.

Reakcije EU i SAD

Reakcije EU i SAD na situaciju u Gruziji su jasno osudile nasilje nad demonstrantima i izrazile podršku narodu Gruzije u želji za slobodom i demokratijom. Pozvale su gruzijske vlasti da pažljivo saslušaju glas građana i da preduzmu korake u skladu sa tim.


Situacija u Gruziji, posebno u vezi sa nacrtom zakona o transparentnosti stranog uticaja, izazvala je napetost između gruzijske vlade i SAD. Masovni protesti i reakcije EU i SAD ukazuju na značajnu političku i društvenu napetost u zemlji, dok premijerova odluka da odbije posetu SAD pokazuje kompleksnost odnosa između ove dve zemlje. Sve oči su uprte u dalji razvoj situacije i moguće korake koje će preduzeti kako gruzijska vlada, tako i međunarodna zajednica.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading