DRŽAN KAO ROB 17 GODINA: Policija uhapsila četiri osobe zbog radne eksploatacije i trgovine ljudima

Autor:

Svet

02.05.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučajevi radne eksploatacije i trgovine ljudima u porastu je u Porugaliji, a naročito kada je reč o poljoprivredoj oblasti.

DRŽAN KAO ROB 17 GODINA: Policija uhapsila četiri osobe zbog radne eksploatacije i trgovine ljudima

Foto: Shutterstcok

Jedan Portugalac je 17 godina držan kao rob bez minimalnih uslova za život. Uhapšene su četiri osobe dok se žrtva nalazi na rehabilitaciji. Osumnjičeni nikada nisu dozvolili da muškarac kojeg su, kako se navodi, držali zatočenog, dobije medicinsku negu.

Portugalska policija saopštila je da je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su držale jednog muškarca starog 54 godine kao roba 17 godina u sjevernoj oblasti Bragansa.

U saopštenju se navodi da je taj muškarac preživeo fizičko i psihološko zlostavljanje, prisilni rad i "iznajmljivanje" drugim licima za poljoprivredni rad, prenosi Rojters.

- Živeo je u ponižavajućim uslovima, provodeći noći u kombiju bez minimalnih uslova za življenje, zdravlje, higijenu i ishranu - rečeno je iz policije, kao i da mu optuženi "nikad nisu dozvolili da dobije medicinsku negu, čak i kad je bio ozbiljno povređen".

Navodi se i da je žrtva je poslije 17 godina zatočeništva, sa trajnim povredama koje mu ograničavaju sposobnost kretanja, uspela da pobegne i da sada dobija specijalizovanu podršku.

Slučajevi radne eksploatacije i trgovine ljudima u porastu je u Porugaliji, a naročito kada je reč o poljoprivredoj oblasti.

Savet Evrope je u junu 2022. godine istakao da je Portugalija identifikovala 1.152 žrtve trgovine ljudima od 2016. do 2020. godine, piše Rojters.

Podsetimo, smatra se da je trgovina ljudima globalno najrasprostranjenije krivično delo, koje svakodnevno utiče na živote miliona žena, muškaraca i dece, menjajući ih drastično.

Trgovina ljudima podrazumeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe protiv njenje volje i u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti deo tog procesa (npr. prevoz, skrivanje, zabranu kretanja i sl.).

Do eksploatacije uvek dolazi, i ona se uvek sprovodi upotrebom sile, pretnje, prevarom, zloupotrebom ovlašćenja i/ili zloupotrebom teškog položaja, otmicom ili na neki drugi način. 

Takođe, pristanak žrtve na eksploataciju ne menja činjenicu da se radi o trgovini ljudima i da je to krivično delo.

Cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade (ili neke druge koristi) kroz eksploataciju, bilo da se radi o seksualnoj eksploataciji, prinudnom radu, prinudnom prosjačenju, prinudi na vršenje krivičnih dela, ilegalnom usvojenju, prinudnim brakovima, trgovini organima ili nekom drugom obliku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading