RUSIJA KORISTI HEMIJSKO ORUŽJE U UKRAJINI?! Oglasio se zvanični Kremlj i odgovorio na optužbe Vašingtona

Autor:

Svet

02.05.2024

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hloropikrin je zabranjeni agens u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu.

RUSIJA KORISTI HEMIJSKO ORUŽJE U UKRAJINI?! Oglasio se zvanični Kremlj i odgovorio na optužbe Vašingtona

Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je danas da su "potpuno neosnovane" tvrdnje koje je juče izneo Stejt department protiv Rusije o tome da je kršila zabranu upotrebe hemijskog oružja tako što je koristila agens Hloropikrin protiv ukrajinskih trupa.

- Videli smo vesti o tome. Kao i uvek, takve optužbe zvuče potpuno neosnovano i nisu podržane bilo čime - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Stejt department je juče saopštio da "upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident" i da je "verovatno vođena željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju".

Dodato je da upotreba gasa "proističe iz istog scenarija i operacije trovanja" preminulog lidera opozicije, Alekseja Navaljnog, 2020. godine, i Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, 2018. godine, nervnim agensom Novičok

Hloropikrin je zabranjeni agens u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu, koja je osnovana kako bi sprovela i nadgledala poštovanje Konvencije o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Zaključak SAD poklapa se sa svedočenjem ukrajinskih vojnika koji kažu da su se poslednjih meseci suočili sa povećanim susretima sa gasom i drugim nadražujućim hemikalijama na delovima njihove linije fronta.

Ukrajinske oružane snage su navele da su zabeležile više od hiljadu incidenata u kojima je Rusija upotrebila "municiju sa suzavcem opremljenu otrovnim hemikalijama koje su zabranjene za ratovanje", sa 250 slučajeva samo u februaru.

U decembru je ukrajinski lekar rekao da su zabeležili najmanje devet incidenata u kojima je bespilotni i zapaljivi gas ispušten na ukrajinske linije. Drugi ukrajinski obaveštajni zvaničnik rekao je za CNN da je supstanca koju su upotrebili Rusi oblik CS gasa, takođe poznatog kao suzavac.

Dva vojnika koja su preživela gasni napad izjavila su za CNN da su zadobili povrede uključujući opekotine i rane na licu, ustima i grlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading