MAKRON NE ODUSTAJE OD ODBRANE KIJEVA: Francuska šalje trupe u Ukrajinu pod OVIM uslovom

Autor:

Svet

02.05.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je takođe podsetio da je Pariz već slao vojnike u druge zemlje, između ostalog nedavno u Afriku, da se bore protiv terorizma.

MAKRON NE ODUSTAJE OD ODBRANE KIJEVA: Francuska šalje trupe u Ukrajinu pod OVIM uslovom

Foto: Tanjug/AP, shuterstock

Francuski predsednik, Emanuel Makron, rekao je u intervjuu za Ekonomist, da u slučaju da ruska vojska vojska probije liniju fronta i da Kijev pozove, Francuska bi razmislila o slanju trupa u Ukrajinu.

- Apsolutno. Kao što sam rekao, ništa ne isključujem, jer je sa druge strane neko ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše bili sumnjičavi kada smo definisali granice našeg delovanja - rekao je francuski predsednik.

Po njegovim rečima, njegovu ideju o potencijalnom slanju trupa u Ukrajinu podržale su mnoge zemlje.

- Imam jasan strateški zadatak: Ako Rusija pobedi u Ukrajini, neće biti bezbednosti u Evropi - dodao je Makron.

On je takođe podsetio da je Pariz već slao vojnike u druge zemlje, između ostalog nedavno u Afriku, da se bore protiv terorizma.

Foto: Tanjug/AP

Francuska vojska

Makron kaže da druge zapadne zemlje ne bi trebalo da odbace ovu opciju a priori, jer su u leto 2022. godine bile protiv slanja tenkova, raketa dugog dometa i aviona, a sada sve to isporučuju Ukrajini.

Podsetimo, Makron je sredinom prošlog meseca izjavio da je "bezbednost Evrope ugrožena" u Ukrajini, upozoravajući da bi ruska pobeda nad Kijevom "smanjila kredibilitet Evrope na nulu".

Makron je istakao spremnost svoje zemlje da se pobrine da Rusija ne pobedi u ratu u Ukrajini i pozvao saveznike da ne nameću ograničenja pomoći.

- Ako situacija bude to zahtevala, bili bismo spremni da se pobrinemo da Rusija nikada ne pobedi taj rat - rekao je Makron tokom intervjua za francusku televiziju, upozoravajući da svako ko zagovara "ograničenja" pomoći Ukrajini "bira poraz"

Krajem februara, Makron je izazvao buru odbijanjem da isključi mogućnost slanja zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saša

02.05.2024 17:27

Kakvo licemerje, francuski odnos prema Africi je sve sem borba protiv terorizma. Francuzi treba da znaju da ako krenu na Rusiju proći će mnogo gore nego kad su krenuli pod Bonapartom.