STIGLO HITNO UPOZORENJE! Vojni stručnjaci složni - britanski gradovi su u velikoj opasnosti

Autor:

Svet

02.05.2024

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veterani kraljevskih snaga Ujedinjenog Kraljevstva jedinstveni u stavu, nešto hitno mora da se promeni

STIGLO HITNO UPOZORENJE! Vojni stručnjaci složni - britanski gradovi su u velikoj opasnosti

Foto: Tanjug/AP

British soldiers

Ministarstvo odbrane Velike Britanije primorano je da nađe način da ponovo pokrene britanske sisteme protivvazdušne odbrane, koji su ugašeni kada je opasnost od hladnog rata smanjena nakon pada Sovjetskog Saveza, a decenije rezova u potrošnji učinile su Britaniju sve ranjivijom na pretnje koje predstavljaju rakete i bespilotne letelice, upozorili su stručnjaci.

Vojni izvori i veterani Hladnog rata veruju da su mere uštede ugrozile nekadašnju britansku protivvazdušnu odbranu svetske klase, što je navelo šefove da istraže opcije za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture, prenosi Tanjug.

Foto: Youtube/Ministry of Defence

Britanska vojska

 

Elektrane, vojne baze i vladine zgrade su u opasnosti od tipa ruskih krstarećih i balističkih raketnih udara koji su opustošili Ukrajinu, prenosi Miror.

Međutim, navode eksperti, svaki plan odbrane koštaće britanske poreske obveznike milijarde funti. 

To bi verovatno zahtevalo dodatno povećanje potrošnje za odbranu iznad rasta nacionalnog dohotka od 2,5 odsto koji je premijer Riši Sunak nedavno najavio.

- Može li Ujedinjeno Kraljevstvo da brani svoje gradove sa neba ako dođe do baraža projektila? Ne... Da li javnost zna šta da radi u slučaju vazdušnog napada? Ne... Jednostavnije rečeno, da li smo sigurni? Ne - rekao je za Skaj njuz neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane. 

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

 

Veteran Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) Robert Findlejter, koji se pridružio Vazduhoplovstvu 1968. godine i radio kao glavni tehničar u jedinici "Bloodhound" zaduženoj da vodi računa o tome da projektili budu u pripravnosti i spremni za ispaljivanje u bilo kom trenutku, objasnio je da je ta jedinica, koja više nije aktivna, bila "razorna opcija" koju je vlada zatvorila nakon što se rizik od hladnog rata smanjio.

On je uveren da je zbog gašenja te jedinice Velika Britanija ozbiljno ugrožena zbog trenutnih rizika od Rusije i drugih zemalja. 

- Ne osećam se da smo sigurni, ne, nimalo...To je tužno... S obzirom na ono što smo imali 1970-ih i 1980-ih - istakao je veteran RAF-a.

Džon Bejker (69), koji je nekada radio kao oficir za identifikaciju i prepoznavanje aviona, rekao je da je njegova jedinica u to vreme imala vojne vežbe "svakih nekoliko meseci ili tako nešto". Radarska lokacija na kojoj je radio bila je "epicentar" godišnjih NATO vežbi jer je bila najbliža Evropi, preneo je Tanjug.

Foto: Wikipedia/Geoff Lee/MOD, Tanjug/AP

Vladimir Putin i Riši Sunak

 

Bejker međutim tvrdi da su danas oružane snage Velike Britanije daleko manje pripremljene.

 - Ako bi stotine i stotine dronova i krstarećih raketa stigle, mislim da ne bismo mogli bezbedno da ih sve uklonimo. Drago mi je što sam odradio svoje u ono vreme, a ne sada - istakao je on.

Bivši britanski potpukovnik Glen Grant rekao je da Velika Britanija nikada nije bila vojno slabija i podložnija ruskom napadu.

On je upozorio da ako Velika Britanija bude uvučena u rat sa vojskom ruskog predsednika Vladimira Putina, po svoj prilici biće poražena.

Njegove reči dolaze nakon što su se u utorak pojavili izveštaji da britanska vlada još uvek nema nacionalni plan za odbranu Velike Britanije ili mobilizaciju njenog naroda i industrije u ratu, uprkos ponovnim pretnjama sukoba.

Foto: shutterstock

Velika Britanija/London

 

Grant je služio 37 godina u britanskim oružanim snagama i radio je kao savetnik u ukrajinskom Ministarstvu odbrane. 

Velika Britanija ima veoma sposobnu opremu za protivvazdušnu odbranu, ali to više nije dovoljno da bi mogla da zaštiti široku lepezu kritične infrastrukture širom zemlje, kao i da brani trupe raspoređene u operacijama u inostranstvu.

Situaciju dodatno pogoršava rast kvaliteta i količine raketa i dronova koje su razvile neprijateljske države poput Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje.

Trenutno, RAF ima samo devet eskadrila brzih mlaznih aviona na prvoj liniji - uključujući avione za brzo reagovanje koji su na oštrom kraju odbrane od bilo kakve vazdušne pretnje.

Foto: Tanjug/AP

Ruska raketa

 

Dok su moderni avioni - F-35 i Tajfun - daleko sofisticiraniji od svojih prethodnika, Velika Britanija je imala 30 eskadrila na prvoj liniji pred kraj Hladnog rata.

Šest razarača Tip 45 Kraljevske mornarice opremljeno je jedinim odbrambenim sistemima od balističkih raketa u zemlji.

Ali samo tri od ovih brodova su "dostupna za operacije", prema portparolu mornarice, uključujući i jedan koji je raspoređen u operacijama na Bliskom istoku.

Na kopnu, vojska ima oko šest kopnenih sistema protivvazdušne odbrane Sky Saber, ali veći deo tih sistema raspoređeno je u inostranstvu, a oni u Velikoj Britaniji imaju samo vrlo ograničen domet, preneo je Tanjug.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading