VELIKA ČAST ZA SUBOTICU: Proglašena evropskim gradom sporta!

Autor:

Sport

10.05.2024

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odličan podvig.

VELIKA ČAST ZA SUBOTICU: Proglašena evropskim gradom sporta!

Foto: SSS

Grad Subotica proglašen je Evropskim gradom sporta za 2024. godinu. Tim povodom gosti Sportskog saveza Srbije bili su većnica za sport grada Subotice Nataša Aleksić i sekretar Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković. U razgovoru sa generalnim sekretarom Sportskog saveza Srbije Goranom Marinkovićem predstavili su kriterijume po kojima je ovaj grad izabran za Evropski grad sporta, kao i sportski sadržaj koji će biti organizovan tokom 2024. godine.

 

Kriterijumi za izbor Evropske prestonice sporta bili su fokusirani na sportske aktivnosti usmerene na rekreativce i brojnošću žena u sportu. Sportski savez Subotice već godinama poklanja pažnju ne samo vrhunskom sportu, već upravo i rekreativnom sportu za sve građane svog grada.

 

Čast nam je što je Subotica ponela titulu Evropskog grada sporta, što je veliko priznanje za sve nas koji se bavimo oblašću sporta svakodnevno već dugi niz godina. Takođe ovakvo zvanje nas obavezuje da budemo još bolji i u vremenu koje tek dolazi unapređujemo i nadograđujemo naše akcije – istakao je generalni sekretar Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković i osvrnuo se na specifične aktivnosti koje se sprovode:

 

- Komisija koja je boravila u Subotici tokom 2023. godine bila je posebno zadovoljna radom klubova sa mlađim selekcijama, učešće osoba sa invaliditetom u sistemu sporta, kao i brojem ženskih selekcija klubova koji ostvaruju zapažene rezultate.  Čak 30 procenata stanovništva u Subotici se bavi nekim vidom sporta. Ove godine biće organizovano još više manifestacija za rekreativce i decu. Posebno smo ponosni na akciju „Budi zdrava – vežbaj sa nama“ koja je započela pre pet godina u saradnji sa Sportskim savezom Srbije i svake godine preko 100 dama dva puta nedeljno besplatno vežba sa licenciranim fitnes trenerom koji je edukovan u sklopu ove akcije. Od ove godine, proširili smo akciju, treneri vežbaju i u okviru gerontološkog centra sa najstarijim sugrađanima. Takođe smo se uključili u akciju Sportskog saveza Srbije pod nazivom „Liga malih šampiona“. Deca od 5 do 7 godina iz svih 20 objekata predškolske ustanove od marta meseca vežbaju, trkaju se i prelaze poligone, a finale „Lige malih šampiona“ očekuje nas 28. maja – Vuković je istakao i da će po prvi put deci tokom letnjeg raspusta biti organizovane besplatne sportske aktivnosti:

 

- Tokom leta, kada se završe škola, vrtić i obaveze u klubovima Sportski savez Subotice i grad Subotica u saradnji sa klubovima organizovaće veliki broj besplatnih treninga tokom tri meseca. Sem najpopularnijih sportova, naši najmlađi sugrađani će moći i da treniraju tenis, stoni tenis, jedrenje, plivanje, veslanje... Tako deca koja se već bave sportom, mogu da oprobaju svoje veštine u nekoj drugoj sportskoj grani, a ona deca koja se ne bave sportom nadamo se da će to učiniti za ovaj letnji raspust, jer će se bolje upoznati sa mogućnostima za trening u Subotici – na ovaj način sinergija lokalne samouprave teritorijalnog sportskog saveza i klubova ima za cilj da što više Subotičana privuče sportu i rekreaciji. Aktivnost za najmlađe u Subotici koja je naišla na odličan odziv je i besplatna škola plivanja:

 

- Već tri godine besplatno učimo decu plivanju, godišnje oko 600 mališana savlada ovu veštinu i zavoli je. Želimo da svako dete u Subotici nauči da pliva, pa se uz odličnu saradnju sa osnovnim školama iz godine u godinu nastavlja akcija i povećavamo broj polaznika u skladu sa potrebama – naglasio je Vuković.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković osvrnuo se na ciljeve i saradnju najmasovnije sportske organizacije i teritorijalnih sportskih saveza:

Sportski savez Srbije je ponosan što je nakon Zrenjanina i Subotica proglašena za Evropski grad sporta. Verujemo da predan rad naših kolega iz teritorijalnih sportskih saveza svake godine postaje sve upečatljiviji, što prati i velika pomoć i podrška lokalne samouprave. Ono što je cilj svih akcija Sportskog saveza Srbije jeste približavanje sporta deci, ali i svim građanima Srbije, kako bi se stekle prave navike, što čini stanovništvo naše zemlje zdravijim. Drago nam je da je u izboru Subotice za Evropski grad sporta doprineo i niz akcija koje Sportski savez Subotice sprovodi u saradnji sa Sportskim savezom Srbije – rekao je Marinković.

 

Sportski savez Subotice će i ove godine imati svoju prezentaciju uz brojne teritorijalne saveze na Velikom sajmu sporta u Beogradu od 20. do 22. septembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading