DOKLE VIŠE? ŠVEDSKA KOMPANIJA POVUKLA PROIZVOD KOJI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: "IKEA" punjač opasan kao bure baruta!

Autor:

Biznis

23.07.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o modelu varmfront, koji se, kako su naveli u ovoj firmi, može vratiti i bez računa

DOKLE VIŠE? ŠVEDSKA KOMPANIJA POVUKLA PROIZVOD KOJI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: "IKEA" punjač opasan kao bure baruta!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Printscreen

Nije prošlo mnogo od poslednjeg povlačenja u "Ikei", a evo ga već novo. Za Šveđane to je već očigledno postalo uobičajeno, međutim, ovog puta stvar nije nimalo bezazlena. Naprotiv...

Sada je reč o povlačenju prenosivog varmfront punjača, koji, prema upozorenjima, može da izazove ni manje ni više nego požar!

Upravo tako, nakon polica koje mogu da ubiju (a to se i desilo u nekoliko slučajeva širom sveta), nebezbednih ogledala, posuđa od plastike i igračaka, na red je došao i punjač koji može da vam zapali stan ili kuću.

JEZIČKI TRIK

- Reč je o punjaču od 10.400 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma (GGNN) 2313, 2316, 2318 ili 2319, odnosno varmfront prenosni punjač od 5.200 mAh (broj modela E2037) s oznakom datuma (GGNN) 2318, 2319 ili 2322. U procesu razvoja svojih proizvoda "Ikea" koristi postupak rigorozne procene rizika, kao i program testiranja, da bi osigurala da proizvodi mogu da izdrže izazove svakodnevnog života kod kuće i uverila se da su oni u skladu sa svim zakonima i standardima koji važe na tržištima na kojima se prodaju - naveli su iz kompanije i dodali:

- Uprkos tome, primećeno je da određeni varmfront prenosni punjači mogu izazvati rizik od požara usled greške u proizvodnji. Ova greška se odnosi samo na jedinice s navedenim oznakama datuma, koje smo stoga odlučili da povučemo iz prodaje. Kupci koji poseduju ovaj proizvod treba odmah da prestanu da ga koriste i da kontaktiraju s kompanijom "Ikea" radi zamene ili punog povraćaja novca.

Republika

Foto: Printscreen

 

Primetićemo samo da je upotrebljena, vrlo vešto, priznaćemo, jezička formulacija "mogu izazvati rizik od požara" umesto "mogu izazvati požar", jasno vam je i zašto.

Ovim povodom javio se i jedan čitalac našeg lista, Beograđanin Miloš Petrić, koji je istakao da je šokiran time da tako velika kompanija povlači proizvode na gotovo, pa nedeljnom nivou. Zvao nas je, objašnjava, jer je doskora redovno kupovao u "Ikei" upravo sitnice, ali je prestao kada je video koliko su učestala povlačenja:

- Stičem utisak da se skoro svake sedmice povlače proizvodi iz "Ikee". A ono što me posebno plaši jeste to što su razlozi najčešće veoma ozbiljni. Police koje su dovele do smrtnog ishoda, ogledala koja su nebezbedna, i tako dalje, da ne nabrajam... Sve u svemu, nekad se zapitam da li je tamo bilo šta bezbedno. Smatram da mediji treba više da se pozabave ovakvim pojavama jer će to, možda, i naterati velike kompanije da obrate nešto više pažnje na bezbednost proizvoda i svojih potrošača dok ne bude kasno.

NASTAVAK SAGE

Inače, kao što je i navedeno u tekstu, ovo nije usamljen slučaj kada je reč o povlačenju proizvoda iz "Ikee". Naime, otkad su došli u Srbiju 2017, s tržišta su povukli na desetine svojih proizvoda (odnosi se na vrste, ne na količinu), a taj trend se, očigledno, nastavlja. 

Deo odgovora švedske kompanije na naša pitanja

- Proizvodi se kontinuirano testiraju tokom proizvodnje, ali i od nezavisnih laboratorija, što važi i za varmfront prenosne punjače. Kupci mogu biti uvereni da činimo sve što možemo da osiguramo da naši proizvodi ispunjavaju njihova očekivanja. Kada je reč o konkretnom slučaju, čim je ustanovljen problem, preduzeti su odgovarajući koraci. Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mestu, zbog čega smo apelovali da vrate ili zamene proizvod u najbližoj "Ikea" robnoj kući. Kako bismo olakšali ovaj proces, dokaz o kupovini (račun) nije potreban. "Ikea" se izvinjava kupcima zbog neprijatnosti koje bi ovo povlačenje moglo da izazove. Identifikovana su ukupno tri slučaja na globalnom nivou, gde su se pojedini proizvodi pregrevali tokom upotrebe, što je izazvalo topljenje i potencijalnu opasnost od požara, ali nije došlo do bilo kakvih povreda ili materijalne štete. Nijedan od navedenih incidenata nije se dogodio u našoj zemlji.

Republika

Foto: ATAImages

 

 

Komode ubile osmoro dece u svetu

U moru povučenih proizvoda, jedan je ostao posebno upamćen, a to su takozvane police-ubice, koje su se prodavale i na našem tržištu, o čemu je Srpski telegraf svojevremeno opširno pisao. Naime, reč je o policama koje su odgovorne za smrt osmoro dece širom sveta. Branko Vukić, otac dvoje dece starosti do tri godine, tad je u razgovoru za naš list rekao da smatra da jedno upozorenje koje je tad objavila "Ikea" nije dovoljno.

- Svaki komad nameštaja može da padne, a da je to upozorenje dovoljno ne bi "Ikea" povukla komodu iz upotrebe u mnogim zemljama. Ako je ona povredila makar jednog čoveka, ni sa kakvim upozorenjem ne može da bude u prodaji - kazao je tad naš sagovornik.

Samo neki od povučenih proizvoda

1. Calypso plafonjera zbog opasnosti od pada
2. Eldslaga plinska ploča zbog pojačane emisije ugljen-monoksida
3. Glivarp produživi trpezarijski sto zbog rizika od ispadanja dodatne ploče
4. Sundvik sto za povijanje usled rizika od pada njegovog preklopivog dela
5. Matvra portikla zbog rizika od gušenja
6. Troligtvis putna šolja jer može sadržati nivo hemikalija koji prelazi propisane granice
7. Činije i šolje heroisk ili talrika jer se mogu slomiti i izazvati opekotine ukoliko se u njima nalazi vruć sadržaj
8. Metalisk espreso lončić pošto može da pukne tokom upotrebe
9. Odger kancelarijska stolica zbog opasnosti od pada i povrede
10. Letan ogledala zbog fiksatora za zid koji se lomi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading