SRBI, ČUVAJTE SE! Pazite da ne padnete na NAJNOVIJU PREVARU koja kruži našom zemljom - MOŽETE OSTATI BEZ DINARA!

Autor:

Biznis

13.07.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lopovi su se izveštili!

SRBI, ČUVAJTE SE! Pazite da ne padnete na NAJNOVIJU PREVARU koja kruži našom zemljom - MOŽETE OSTATI BEZ DINARA!

Foto: Shutterstock

Razvoj veštačke inteligencije doveo je do porasta dipfejk prevara, koje se javljaju u obliku lažnih vesti, osvetničke pornografije i finansijskih prevara. Zamenik načelnika Uprave za tehniku u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Nikola Čučilović, ističe da su pritužbe građana po ovom pitanju sve češće, naročito u oblasti investicionih prevara.

U Srbiji su najčešće investicione prevare u kojima se zloupotrebljava lik javnih ličnosti, a koje svojim autoritetom pozivaju na investiranje u nepostojeće platforme. Čučilović ističe da je policija preduzela preventivne i reaktivne mere na rešavanje ovih slučajeva.

Čučilović naglašava da prevare još uvek nisu dovoljno sofisticirane te da se mogu prepoznati na osnovu mimike učinioca i neprirodnog akcenta. Takođe, postoje i alati dostupni na internetu koji mogu da provere autentičnost sadržaja.

Građanima se savetuje da obrate pažnju na informacije koje dele na društvenim mrežama i kome ih čine dostupnim. Treba voditi računa koga imaju za prijatelje na tim mrežama, ali i ko može da vidi njihove objave.

Čučilović ističe da krivični zakon ne prepoznaje dipfejk prevaru kao posebno krivično delo, već se radi o novom obliku krivičnog dela prevare, za koje je zaprećena kazna u rasponu od šest meseci do deset godina, u zavisnosti od oblika prevare.

Čučilović primećuje trend povećanog korišćenja veštačke inteligencije u oblasti informacionih tehnologija i marketinga, kao i u drugim oblastima gde postoji potreba za automatizacijom određenih poslovnih procesa ili analizom velikih količina podataka. Smatra da tehnologija ubrzava i olakšava određene poslovne procese na domaćem tržištu, te očekuje da će se dalje razvijati i zameniti određene poslovne procese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading