KROZ EGIPAT OSVAJATE SVA TRŽIŠTA! Momirović o Sporazumu o spoljnoj trgovini: Velika prilika za naše poljoprivrednike

Autor:

Biznis

15.07.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobra prilika i za farmaceutsku i za građevinsku industriju, a pre svega za proizvođače u oblasti keramike.

KROZ EGIPAT OSVAJATE SVA TRŽIŠTA! Momirović o Sporazumu o spoljnoj trgovini: Velika prilika za naše poljoprivrednike

Foto: TV Pink/printscreen

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta predstavlja veliku šansu za srpske poljoprivrednike, s obzirom na to da im se na ovaj način otvara tržište koje broji više od 106 miliona stanovnika, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Liberalizacija za poljoprivredne proizvode počeće odmah po stupanju Sporazum na snagu, sporazum će važiti od dana ratifikacije kako u srpskom, tako i u egipatskom parlamentu.

"Za poljoprivredne proizvode on odmah postaje efektivan. Odmah se ili skidaju kompletno carinske stope ili se one umanjuju. Sporazumom je pokriveno 87 odsto poljoprivrednih proizvoda, od toga 50 odsto se odmah skida sa carinske liste", objasnio je Momirović za Tanjug.

Sporazum će u narednim godinama obezbediti i radna mesta za nekoliko hiljada novozaposlenih, ali i veće cene za domaće poljoprivrednike, posebno uzgajivače voća.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini u Kairu

Prema njegovim rečima, Srbija ima proizvode koji nedostaju Egiptu, a naša zemlja želi jeftinije da uvozi citruse, ananas, mango i ostalo južno voće.

"Nema sumnje da će trgovina s Egiptom već sledeće godine porasti za pedesetak miliona evra, da ćemo za nekoliko godina imati trgovinsku razmenu od oko 300 miliona evra. Prošle godine ona je bila na nivou 80 miliona, ali je bila nestabilna", rekao je Momirović.

Ministar je istakao da je ovo prilika i za farmaceutsku i za građevinsku industriju, a pre svega za proizvođače u oblasti keramike.

Na pitanje da li će ovaj sporazum otvoriti Srbiji put ka saradnji s drugim afričkim zemljama, Momirović je rekao da nema sumnje da Egipat ima jak politički i ekonomski uticaj na Libiju, Sudan i celu arapsku zonu.

"Kroz Egipat vi osvajate sva ta tržišta", precizirao je on, te podsetio da pored Srbije, jedino Turska ima bilateralni sporazum s Egiptom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading