PANIKA NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA! Bitkoin ponovo u padu, EKSTREMNI STRAH među majnerima!

Autor:

Biznis

12.07.2024

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pala je i vrednost itirijuma

PANIKA NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA! Bitkoin ponovo u padu, EKSTREMNI STRAH među majnerima!

Foto: pixabay.com

Bitkoin

Bitkoin je danas u 15.15 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens pao za 1,74 odsto na 53.004,17 evra.

Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 23,96 milijardi evra.

Indeks straha i pohlepe (Fear and Greed Index) vezan za bitkoin se danas nalazi na nivou 25 u kategoriji "ekstremni strah", a to sugeriše da su investitori veliki pesimisti i veruju da će cena bitkoina padati u bliskoj budućnosti.

Vrednost itirijuma (ETH) je pala za 2,52 odsto na 2.851,45 evra, a vrednost bajnens koina (BNB) za 1,34 odsto na 485,37 evra.

Kripto valuta solana (SOL) je danas pala za 3,81 odsto na 126,6 evra, a avalanš (AVAX) za 2,42 odsto na 23,39 evra.

Danas se najviše trguje bitkoinom, itirijumom i solanom. Najveći rast danas trenutno beleže kripto valute MDX, POLS i DOCK.

Šta je Bitkoin?

Bitkoin je decentralizovana digitalna valuta koju možete kupiti, prodati i razmeniti direktno, bez posrednika poput banke. Tvorac bitkoina, Satoši Nakamoto, prvobitno je opisao potrebu za "elektronskim sistemom plaćanja zasnovanim na kriptografskim dokazima".

Svaka transakcija Bitkoina koja je ikada napravljena postoji u javnoj knjizi koja je dostupna svima. Transakcije je zato teško poništiti i teško ih je lažirati. To je po dizajnu: jezgro njihove decentralizovane prirode. Bitkoinevećinom ne podržavaju vlade ni legalne finansijske institucije. Takođe ništa ne garantuje njihovu vrednost osim dokaza koji se nalaze u srcu sistema.

Od svog javnog lansiranja 2009. godine, vrednost bitkoina je dramatično porasla. Iako se nekada prodavao za manje od 150 dolara po novčiću, od 1. marta 2021. godine jedan bitcoin se sada prodaje za skoro 50.000 dolara. Budući da je njegova ponuda ograničena na 21 milion kovanica, mnogi očekuju da će njegova cijena samo rasti. Veći institucionalni investitori počinju ga tretirati kao neku vrstu digitalnog zlata za zaštitu od nestabilnosti tržišta i inflacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading