SRBIJA JE DOSLEDNA! Đurić nije naseo na provokaciju američkog novinara pitanjem o UVOĐENJU SANKCIJA RUSIJI

Autor:

Vesti

10.07.2024

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vodimo uravnoteženu spoljnu politiku, što znači da pre svega vodimo računa o svojim interesima“

SRBIJA JE DOSLEDNA! Đurić nije naseo na provokaciju američkog novinara pitanjem o UVOĐENJU SANKCIJA RUSIJI

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đuruć izjavio je za Bi-Bi-Si da je Srbija zemlja koja dosledno vodi uravnoteženu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju sopstvenih nacionalnih interesa, pa tako i kada je reč o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

Đurić je istakao da je Srbija dosledna u osudi svih akcija suprotnih Povelji Ujedinjenih nacija, kao i u potvrđivanju podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Podsetio je da je Srbija prihvatila više hiljada ukrajinskih izbeglica, kojima je postala utočište, kao i da pomaže Ukrajini na različite načine.

"Vodimo uravnoteženu spoljnu politiku, što znači da pre svega vodimo računa o svojim interesima“, naglasio je Đurić koji učestvuje na Samitu Natoa u Vašingtonu.

Na pitanje da li će se Srbija pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, Đurić je podsetio da je Srbija još na samom početku sukoba odlučila da zauzme principijelan stav, koji, ponovio je, podrazumeva osudu svih akcija suprotnih Povelji UN, uz vođenje nezavisne spoljne politike, uz osudu rata i podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Podsećamo, ministar spoljnih poslova Srbije sastao se u Vašingtonu, na marginama Samita NATO, sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom Srpskog kokusa u Predstavničkom domu SAD.

Ministar Đurić upoznao je kongresmenku sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije u predstojećem periodu, istakavši da će jedan od fokusa naše spoljne politike biti nastavak izgradnje kvalitetnih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će američka administracija nastaviti da našu zemlju doživljava kao konstruktivnog i kredibilnog partnera, a da će članovi Srpskog kokusa u Kongresu biti garant stvaranja objektivne slike o modernoj Srbiji i njenim uspesima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Srbija će, rekao je Đurić, i nadalje imati ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, i naglasio da je stabilnost preduslov nastavka društvenog i ekonomskog razvoja naše zemlje, koja ima kapacitet da bude i motor razvoja čitavog regiona.

Upoznavši sagovornicu sa najnovijim ekonomskim pokazateljima, i činjenicom da smo u prvom kvartalu ove godine ostvarili najveći privredni rast u Evropi, ministar Đurić je izrazio nadu da će SAD, kroz investicije i druge vidove ekonomske saradnje, nastaviti da imaju važnu ulogu u razvojnim planovima Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading