NJEGOVA JEDINICA JE PRVA U SVETU OBORILA AMERIČKI F-16: Preminuo pukovnik Mirko Zinaić!

Autor:

Vesti

16.07.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oficir Vojske Republike Srpske umro, nakon kraće bolesti, na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci

NJEGOVA JEDINICA JE PRVA U SVETU OBORILA AMERIČKI F-16: Preminuo pukovnik Mirko Zinaić!

Foto: Wikipedia

Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci nakon kraće bolesti preminuo je pukovnik Vojske Republike Srpske Mirko Zinaić, koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) komandovao jedinicom čuvenoj po tome što je prvi put u svetu oborila ponos američke avijacije F-16. Nakon što je tog 2. juna 1995. protivvazdušna odbrana Republike Srpske, pod komadom Zinaića, sistemom 2K12 Kub oborila američkog lovca, dotad smatranog "nedodirljivim", usledile su hitne i snažne promene u vazduhoplovstvu SAD i operacijama narednih decenija.

I dok je preživeli pilot, američki kapetan Skot O Grejdi ubirao slavu - o ovom događaju snimljena su dva dokumentarca, igrani film i napisane dve knjige i gomila članka - jedinica koja je oborila prvi američki avion na čelu sa Zinaićem ostala je u senci. Ni decenijama kasnije nikog nije interesovala činjenica da su u našoj vojsci službovali školovani i uvežbani pojedinci i jedinice koji su dokazali svoje sposobnosti protiv tada najmoćnije i najsposobnije vazduhoplovne sile.

Kako god, posle obaranja F-16 u SAD su značajno vreme posvetili izučavanju raketnog sistema 2K12 Kub, taktici upotrebe i merama za onesposobljavanja. Njihovi avioni nisu više smeli da ulaze u zonu dejstva bez podrške avijacije za neutralisanje PVO, a bili su uvedeni i striktni donji limiti visine za letove nad srpskom teritorijom.

Foto: Wikipedia

Jedinica kojom je komadovao pukovnik Mirko Zinaić 2. juna 1995. oborila F-16

Pukovnik Zinaić je rođen u Staroj Kršlji, Slunj, u Hrvatskoj. Službovao je u Osijeku, Sarajevu i Banjaluci kao komandir voda, komandir baterije, Operativac u K-di 855.rbr PVO i Komandant 855.rbr PVO. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod, Karađorđeva zvezda III reda.

Telegram saucešća povodom smrti porodici pukovnika Zinaića uputili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

- Tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata, pokojni Mirko Zinaić, obavljajući časno vojničko zvanje, dao je namerljiv doprinos opstanku srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranju Republike Srpske. Srpski narod ostaje večiti dužnik herojima, kao što je bio Zinaić. Oni su nam na zavet i na čuvanje poverili slobodu i Srpsku, a naša obaveza ostaje da čuvamo večnu uspomenu na njih - zaključio je Višković.


 

O Grejdi: Od aviona ostala slamčica 

Skot O Grejdi, preživeli pilot oborenog F-16, priznao je godinama kasnije da bio ljut zbog "neprijateljskog nadmudrivanja" naročito što mu je to bio 47 put da leti u zonu borbenog delovanja:

- Od mog aviona je ostala slamčica u vetru, bio je potpuno van kontrole. Uprkos svemirskoj elektronici, supersoničnoj brzini i borbenoj moći. 

Avion je, kako je naveo bio prepolovljen, ali je uspeo da se katapultira i padobranom spusti na udaljenju oko šest km od olupina aviona, u rejonu prevoja Vaganac između Petrovačkog i Bravskog polja.

Kako je uspeo da pošalje signal sa svojom lokacijom po njega su poslata četiri helikoptera oko 100 kilometara duboko u srpskoj teritoriji. Poslato je još 40 letelica kao dodatna podrška. Marinci su ga pronašli 8. juna 1995.

Ovako je oboren F-16

- krajem maja 1995.  NATO avioni imali su zadatak da sprovedu odluku o zabrani letova u vazdušnom prostoru BiH, na osnovu ranije donete odluke UN
- tokom sprovođenja misije dejstvovali i po objektima i jedinicama Vojske Republike Srpske 
- zato je komandant Glavnog štaba VRS naredio komandantu V i PVO VRS da dejstvuje po avijaciji NATO
- snage srpske PVO duže vreme bile su u zasedama na širem području Banja Luke i Bosanske krajine, gde su pratili i aktivnosti vazdušnih snaga NATO na nebu BiH 
- tokom operacije NATO lovci F -16  leteli su na visini od 26.000 stopa, bez upotrebe uređaja za elektronsko ometanje AN/ALQ-131 nad područjem Bihać-Banja Luka-Bosanski Petrovac
- položaji srpskih PVO jedinica su im bili poznati od ranije, tako da nisu očekivali značajnije probleme tokom operacije
- međutim 1. Srednja samohodna baterija (SSRB) 155, raketne brigade PVO, kojom je komandovao Zinaić, sa raketnim sistemom KUB, bila je u zasedi na položajima između Sanskog Mosta i Ključa
- u noći između 29. i 30. maja baterija je izvršila marš i poslala vatreni položaj u rejonu sela Bravsko, opština Bosanski Petrovac, i tako napravila zasedu za dolazeće avione
- puna tri dana baterija je pratila letove avijacije NATO po podacima talasa obaveštavanja bez uključivanja zračenja sopstvenih radarskih sistema, sve do 2. juna 
- tad su se dva F-16  približili na 20 km od vatrenog položaja baterije 
- po primećivanju letelica uključen je osmatrački, a po zahvatu vođe para i nišanski radar
- u tom trenutku avioni su se udaljili iza planine Srnetica
- pošto gađanje nije bilo moguće zračenje je isključeno posle 3-4 sekunde
- isti par aviona se nakon 15-ak minuta ponovo približio zoni dejstva baterije
- posluga je u međuvremenu promenila frekvenciju nišanskog radara i kada je cilj bio udaljen 22 km uključila je antenu osmatračkog radara
- na 20 km otkriven je i drugi avion. Tada je uključen i nišanski radar, Gađanje je izvršeno sa dve rakete. 
- prva je lansirana kada je cilj bio na 17 km od vatrenog položaja, a druga tri sekunde kasnije. Pogodak i uništenje cilja bilo je na daljini 15 km i visini 5,5 km.
- posle eksplozije bojeve glave prve rakete cilj se raspolovio, a druga raketa je pogodila jedan od delova aviona 
- ostaci aviona su pali na dve lokacije udaljene oko 1,5 km u oblasti Vaganca
- nišanski radar zračio je, inače, ukupno 26 sekundi 
 -baterija je odmah isključila sredstva prešla u marševski poredak, udaljila se i maskirala
- u toku noći je baterija je premeštena na novu lokaciju udaljenu oko 100 km od mesta delovanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading